semaver
New member
Zeytinyağlı Taze Biber Dolması Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı bulgur
- 1 adet orta uzunluk soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım yemek kaşığı dolu domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım tatlı kaşığı kimyon
- Yarım tatlı kaşığı yeditürlü
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı kuru reyhan
- Yarım tatlı kaşığı sumak
- Yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
- Yarım tatlı kaşığı tuz siz bir daha de damak zevkinize nazaran ayarlayın
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle dolmalık biberlerimizi güzelce yıkayıp içini oyalım, ben bir bıçak sayesinde oyuyorum epeyce kolay ve istediğim biçimde çıkıyor dilerseniz o biçimde yapabilirsiniz,.
- Bir yandan da genişçe bir karıştırma kabının içine pirinci, bulguru salçayı baharatları fazlaca ince kıyılmış sarımsak ve soğanı alıp güzelce karıştıralım ve zeytinyağımızı ekleyip yine karıştıralım.
- Ardından oyduğumuz biberlerin içini bir kaşık sayesinde dolduralım. Mutlaka epeyce doldurmuyoruz bastırmıyoruz pişerken aslına bakarsan şiştiği için biberin boş kalan kısımlarını da dolduracaktır şayet epey bastırıp koyarsanız muhtemelen orta kısmı pişmeyecektir ve pişerken epey dağılır.
- Tek sıra halinde yayvan yada az yapacaksanız derin bir tencerenin içine dizelim.
- Biberlere değmeyecek biçimde kenarlarından su ek edelim biberleri geçmesin.
- En üstünede biraz zeytinyağ dökelim ve olağan gözlü ocağın en yüksek ateşinde kaynamaya bırakalım.
- Kaynadıktan daha sonra altını en kısığa alıp ağır ağır pişmeye bırakalım.
- Arada denetim edelim suyu bittikçe azar azar su ek ederek pişirelim.
- böyle neredeyse 3,4 saat pişmesi oluyor tabi siz bir dahade kendinize nazaran ayarlarsınız piştiğinde biberlerin dış kabuğu yavaşça bir büzüşmüş oluyor rengi değişiyor.
- Piştikten daha sonra ister sıcak ister soğuk biçimde servis edebilirsiniz.