World Party ve Waterboys'la şarkı söyleyen Karl Wallinger 66 yaşında hayatını kaybetti

Hasan

Global Mod
Global Mod
1980'lerde ve 1990'larda üniversite radyosunu Waterboys'un bir üyesi ve Dünya Partisi'nin kurucusu olarak tanımlayan Galli şarkıcı-söz yazarı Karl Wallinger, Pazar günü İngiltere'nin Hastings kentindeki evinde hayatını kaybetti. 66 yaşındaydı.

Kızı Nancy Zamit ölümü doğruladı ancak bir sebep belirtmedi. Bay Wallinger, 2001 yılında beyin anevrizması geçirdi ve bu durum onu birkaç yıl boyunca sahneye çıkmaktan alıkoydu.

1980'lerin başındaki post-punk, yeni dalga ve yeni romantik hareketlerden yararlanan Bay Wallinger, Bob Dylan'ın Beatles'tan etkilendiği müzik ve şarkı sözleriyle daha önceki bir dönemin klasik pop ve folk tarzlarına bir tür dönüşü somutlaştırdı. ve diğerleri.

“Retro” etiketini reddetmesine rağmen, uzun, ince saçları ve Woodstock'a yakışacak renkli yuvarlak gözlükleriyle sahnede şık bir hippiye benziyordu.

Bay Wallinger, enstrümantal becerileri nedeniyle büyük beğeni topladı. Öncelikle İskoç müzisyen Mike Scott tarafından kurulan etkili bir folk-rock grubu olan Waterboys için klavye çalıyordu, ancak tek başına genellikle gitar çalıyordu – sağ elini kullanmasına rağmen sol eliyle baş aşağı çalıyordu.

Waterboys'la iki albüm yaptıktan sonra Bay Wallinger, 1985'te gruptan ayrılarak başlangıçta tek kişilik bir oyun olan Dünya Partisi'ni kurdu: tüm müziği kendisi yazdı ve tüm bölümleri stüdyoda kaydetti. Turneye başlayana kadar yeni üyeler ekleyip grubu gerçek bir gruba dönüştürdü.

Şarkı sözleri ısırıcı olabilir. Ancak 1990 Dünya Partisi albümü Goodbye Jumbo'daki “Put the message in the Box” gibi en çok bilinen eseri, geniş ve idealist bir dünya görüşüne sahipti:

Ve eğer şimdi dinlersen

Yeni bir ses duyabilirsiniz

Eski biri kaybolduğunda

Dünyayı bir kum tanesinden görün
Bay Wallinger röportajlarında çalışmalarının ne politik ne de mesaj odaklı olduğunu vurgulasa da şarkılarının çoğu çevresel bir mesaj taşıyordu.

The Big Takeover dergisine 2022'de verdiği bir röportajda “Her zaman bunun iyileşmekle veya dünya hakkında gerçek şeyleri bulmakla bir ilgisi olması gerektiğini düşündüm” dedi. “Ne sağım, ne solum; Bunu hiç düşünmüyorum. Ben sadece insanların gezegende hayatta kalabilmek için ihtiyaç duydukları şeylere sahip olmalarını istiyorum.”

Karl Edmund De Vere Wallinger, 19 Ekim 1957'de İngiltere'nin Liverpool kentinin yaklaşık 65 km batısında, Kuzey Galler'de bir kasaba olan Prestatyn'de doğdu. Babası Julian mimardı ve annesi Phyllis (Owens) Wallinger'ın çeşitli meslekleri vardı.

İngiltere'de Peter Gabriel'in ve Genesis'in diğer pek çok ilk üyesinin de yetiştiği prestijli bir özel okul olan Charterhouse'a gitti. (Bay Wallinger, Bay Gabriel'i birkaç yıl farkla kaçırdı.)

Mezun olduktan sonra müzisyen olma niyetiyle Londra'ya taşındı ve bir müzik yayıncısında çalıştı ve burada telif ücretlerini işledi. Öğle yemeği saatlerini şirket ofislerinde piyano çalarak geçirdi, ta ki bir gün bir yapımcı onu dinleyip ona bir seçmeler yaptırıp bir sözleşme imzalayana kadar.

Bay Wallinger boş zamanlarında bir dizi küçük, kısa ömürlü grupla çaldı ve birkaç yıl Londra'daki “The Rocky Horror Show”da müzik yönetmeni olarak çalıştı.

Bay Scott'ın daveti üzerine tiyatrodan ayrılarak Waterboys'un ikinci albümü “A Pagan Place” (1984) için gruba katıldı. Ayrıca solo kariyerine devam etmek için gruptan ayrılmadan önce grubun üçüncü albümü “This Is the Sea”de de çaldı.

İlk Dünya Partisi albümü Private Revolution (1986), ilk hiti olan “Ship of Fools”u içeriyordu ve Billboard Top 40'ta 27, Birleşik Krallık'ta ise 42 numaraya ulaştı. Sinead O'Connor iki parçaya vokal olarak katkıda bulundu ve bunun karşılığında Bay Wallinger, gelecek yıl piyasaya sürülen kendi ilk albümü The Lion and the Cobra'ya katkıda bulundu.

Bunu, Goodbye Jumbo (1990), Bang! (1993) ve Egyptology (1997) dahil olmak üzere çok sayıda iyi değerlendirilen albüm takip etti. Dünya Partisi, 10.000 Maniac'ın açılış gösterisi de dahil olmak üzere uluslararası turneye çıktı.

Bay Wallinger ayrıca filmlerde de çalıştı. 1994 yapımı Reality Bites filminin müzik direktörlüğünü yaptı ve Clueless (1995), The Matchmaker (1997) ve Armageddon (1998) film müziklerine şarkılarla katkıda bulundu.

Ancak 1990'lar ilerledikçe, o ve Dünya Partisi kendilerini Amerika Birleşik Devletleri'ndeki grunge'ın daha karanlık, çığlık atan sesleri ve Oasis ve Blur gibi İngiliz gruplarının power-pop sound'u karşısında kenarda kalmış buldular.

Daha sonra menajeri öldü ve şirketi iflas etti. Beyin anevrizması nedeniyle sağ periferik görüşünü kaybetti.

Ancak Bay Wallinger'ın şansı yaver gitti. 1990'ların ortasında, Egyptology için kaydettiği “She's the One” adlı şarkıyı yazmak için on dakika harcadı. İki yıl sonra, Robbie Williams bunu izni olmadan yeniden kaydetti ve versiyonu İngiliz pop listelerinde 1 numaraya yükseldi ve Bay Wallinger'a çok sayıda telif hakkı kazandırdı.

2012'de Chicago Sun-Times'a “Yani çocukları kimyasal deneyler veya buna benzer bir şey için satmak zorunda kalmadık” dedi. “Biraz şanslı bir insan olduğumu düşünüyorum.”

Kızıyla birlikte eşi Suzie Zamit hayatta kaldı; oğlu Louis Wallinger; kardeşi Tim Wallinger; kız kardeşleri Karen Wallinger ve Allyson Wallinger; ve iki torun.

Bay Wallinger, anevrizmasının ardından yavaş yavaş kayıt ve performansa geri döndü. 2006 yılında, 2000 tarihli albümü Dumbing Up için çok geciken bir tanıtım turuna çıktı. Peter Gabriel'in çeşitli sanatçılarla birlikte çalıştığı 2008 tarihli Big Blue Ball albümünün ortak yapımcılığını üstlendi; Bay Wallinger ayrıca birçok parçanın ortak yazarı ve katkıda bulunmuştur.

Ve 2012 yılında, Bay Wallinger'in Dünya Partisi şarkılarının çoğunun demolarını, canlı kayıtlarını ve alternatif versiyonlarını içeren beş CD'lik, 70 parçalık bir set olan “Arkeology”yi piyasaya sürdü.

Çeşitli röportajlarında belirttiği gibi, müzikten uzak geçirdiği süreye endüstride dramatik değişiklikler eşlik etti, özellikle de dijital prodüksiyon ve dağıtıma doğru geçiş, onun gösterişli enstrümantasyon ve albüm merkezli kompozisyon tarzını bir anakronizm haline getirdi.

Ama aynı zamanda kendisini daha yaşlı ve daha bilge olarak görüyordu ve zamanın akışından memnun görünüyordu.

2013 yılında Kanada gazetesi The Calgary Herald'a “Birçok yönden şanslıydım” dedi. “Sadece olaylara odaklandım ve onları dinledim ama yazmaya yüzümde mutlu, taşlaşmış bir ifade dışında hiçbir şeyle yaklaşmadım. Şans eseri gerçekleşen şeylerden biri. Bu tuhaf bir şey.”