Wagner’in Lohengrin yapımı Met Opera’yı nasıl dönüştürdü?

Hasan

Global Mod
Global Mod
BODRUM, KLER 1991’de Paris Operası’nda Sihirli Flüt’te Bob’la çalıştım. Ve diğer Met asistanlarından biri olan Robin Guarino, NYU’nun Hamletmachine’inde onunla birlikte çalışmıştı. Böylece ikimiz de onun çalışma şeklini biliyorduk ve ona akıl hocalığı yapıp mutlu olacağı bir ürün ortaya koyabilirdik. Güvenebileceği ikimiz vardı.

DEBORAH VOIGT (Açılış koşusunda Elsa’yı söyleyen soprano) Bob’la biraz deneyimim oldu: 1990’da Chicago Lyric Opera’da Jessye Norman’ı Gluck’un Alceste’si olarak yorumlamıştım. Haftalarca ana oyuncu kadrosunun önünde versiyonları yazdık. Hepimizi odanın bir tarafına sıraladılar ve diğer tarafa geçmemize izin verdiler, bunu yapmak için iki dakikamız olduğunu söylediler – bir saniye daha uzun veya daha kısa değil. Sonraki altı haftayı “Alceste”nin koreografisini yaparak ve Bob’un hareket tarzını öğrenerek geçirdik. Onun koreografisinin bedenime işlenmesinin ve Debbie Voigt’un hareket etme ve bedenimi kullanma biçiminden alınmasının nasıl bir şey olduğunu öğrendim. Bu bana bazı meslektaşlarımın sahip olmadığı bir avantaj sağladı.

Eylül 1991’de Wilson’ın “Lohengrin” versiyonu Zürih’te prömiyer yaptı.

Ben Heppner (Met’in “Lohengrin”inde başrolü seslendiren tenor) İsviçreli menajerimden Zürih’teki “Lohengrin”in yerine geçmek isteyip istemediğimi soran bir telefon aldım. Tamam dedim ve bana videoyu gönderirlerse sahneleme hakkında biraz öğrenmeye çalışacağım. Ve 7 yaşındaki oğlum çok sıkılmıştı; Yapacak başka bir şeyi yoktu ve “Baba ben baktım, sana ne yapacağını söyleyeyim. Her şeyden önce, ikinci perdede kılıç dövüşü yok” – bu noktada Lohengrin’i oldukça iyi tanıyordu – “ve hareket ettiğinizde, kollarınızı hareket ettirme şekliniz bir robot gibisiniz. Ve evet, baba, gideceksen, kıçındaki yarığa bir şey sıkışmış gibi gitmelisin.” Bunu aklımda tutarak, bandı taktım ve kahretsin, eğer isterse her konuda doğru değildi.

BODRUM, KLER Hareket kelime dağarcığını gerçekten geliştiren Giuseppe Frigoni, Zürih’teki koro için tüm bu farklı bölümleri yaratmıştı. Sahne arkasında koroyu bu hareketleri yapmaya teşvik eden biri vardı ve Met’te koronun kusursuz ve yumuşak olmasını istedik. Biz de bu makineleri, teknik direktör Joe Clark ile bir fırında olduğu gibi geliştirdik, “Now Porsiyon 98” makineleri. Seyirci görmesin diye bu iki büyük kumar makinesini hendeğin kenarına koyduk. Ve erkekler için bir sayısal sistem ve kadınlar için bir alfabetik sistem geliştirdik.