TSMC, 2023’te Çip fiyatlarını Artırmayı Planlıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
TSMC, 2023’te Çip fiyatlarını Artırmayı Planlıyor Enflasyon, jeopolitik belirsizlikler ve öteki faktörler niçiniyle teknolojik aygıtlara olan talep azalmaya başladı. Lakin buna karşın çiplere olan talebin hala kuvvetli olduğu söyleniyor. Bu senaryo niçiniyle TSMC, 2023 yılından itibaren yonga üretim fiyatlarını bir defa daha artırmak için bekliyor. Ölçüler epey büyük değil, lakin bir daha de AMD, NVIDIA ve Intel üzere müşteriler için değerli olacak.

Dünyanın en büyük kontratlı yarı iletken üreticisi olan TSMC, DigiTimes‘a göre üretim süreçlerinin birçoklarının fiyatlarını Ocak 2023’ten itibaren %6 artırmayı planlıyor. Geçen yıl N7 (7nm) ve N5 (5nm) süreç teknolojileriyle üretilen yongaların meblağlarını aslına bakarsan %10 oranında artırmıştı. N16 ve daha olgun teknolojilerde ise %20’ye uzanan artırımlar yapıldı.

Tayvanlı dev, bu yılın başlarında 2023’ten itibaren çip meblağlarını %9’a kadar artıracağını bildirmişti. Lakin şirket görünüşe bakılırsa fiyat artışı konusunda o kadar agresif olmayacak. TSMC ve Tayvan merkezli başka dökümhaneler, gelirlerinin 2022 yılında en yüksek düzeylere ulaşmasını bekliyor. Üretim kapasitelerinin şu anda %95 oranında olduğu belirtilmiş. tıpkı vakitte, çip üreticileri müşterileriyle uzun soluklu mutabakatlar imzalamaya devam ediyor. ötürüsıyla yakın vakitte üretim kapasitelerinin düşmesini beklemiyoruz.

Peki dökümhaneler niye fiyat artışına gidiyor? Şirketler, uzun vadede talebi karşılamak için üretim kapasitelerini artırmak istiyor. Bunun için yeni üretim tesisleri inşa edilirken hem de fabrika ekipmanları (litografi makineleri gibi) tedarik ediliyor. Bu ortada ekipmanların tedarik süreçlerinde büyük problemler yaşandığını belirtelim. Uzun lafın kısası, genişleme maliyetleri arttığından, kontratlı çip üreticileri fiyatlarını artırma yolunu tercih ediyor.