Tribeca Festivali: Liza Minnelli belgeseli kayıp görüntüleri içeriyor

Shib

Global Mod
Global Mod
Yeni bir belgesel, şarkıcı ve oyuncu Liza Minnelli'nin hayatını konu alıyor. Ve her şey annesi Judy Garland'ın ölümüyle başlıyor.

“Liza: A Truly Müthiş Kesinlikle Gerçek Hikaye” (prömiyeri 12 Haziran'da Tribeca Festivali'nde yapılacak), Garland'ın güllerle kaplı tabutunun 1969'da New York'ta binlerce yaslının yanından taşınmasıyla başlıyor.

Bu karanlık başlangıçla yönetmen Bruce David Klein bir noktayı açıkça ortaya koyuyor. Minnelli'nin olağanüstü yetenekli annesiyle çevrili çocukluğuna odaklanmak yerine, 78 yaşındaki Minnelli'nin, sanki bu onun başarısı için bir katalizörmüş gibi, annesinin ölümünden hemen sonra şöhrete kavuştuğunu göstermek istiyor.

Klein, Minnelli'nin sanatsal akıl hocaları, sahne ortakları ve yakın arkadaşlarıyla, aralarında ondan şefkatle ve içgörüyle bahseden aktris Mia Farrow'un da bulunduğu röportajlara yer veriyor.

Ayrıca kariyeri boyunca karşı karşıya kaldığı medya kötülüğüne dair ipuçları da mevcut; örneğin erkek gazetecinin şu sorusu: “Senin hakkında çirkin olduğunu yazıyorlar mı?” Cevabı: “Gerçekten umrumda değil. Sahneye çıktığımda sadece işimi yapıyorum.”

Önceki belgeselleri milyarder Carl C. Icahn ile şarkıcı ve aktör Meat Loaf'a odaklanan Klein, yakın zamanda yapılan bir video röportajında Minnelli'nin hikayesini anlatmaktan bahsetti. Konuşma düzenlendi ve özetlendi.

Neden Liza Minnelli hakkında bir belgesel yapmaya karar verdiniz?

Liza bunu hak ediyor çünkü birçok insanın unuttuğu ve gerçekten baş döndürücü olduğunun hatırlatılması gereken bir sanat seviyesine sahip. Bu, Liza hakkında kesin bir kronolojik belgesel değil, daha ziyade Liza'nın nasıl Liza'ya dönüştüğünü anlatan bir belgesel.

Liza beni her zaman büyülemiştir. “Kabare”yi sinemada izleyemeyecek kadar küçüktüm ama müstehcen film posteri ilgimi çekti. Filmi izlememe izin verilmemiş gibi görünüyordu.

2008 yılında Broadway'de “Liza's at the Palace…” konseri açıldığında, çalkantılı bir evliliğinden yeni çıkmış ve kalça protezi ameliyatı geçirmişti. Sağlığı ve hala sağlığının yerinde olup olmadığı konusunda birçok soru vardı. Kimse ne bekleyeceğini bilmiyordu. Bütün seyirciler çok sessizdi.

Dışarı çıktı ve kendine özgü el hareketlerinden birini yaptı. Hiç böyle bir şey görmemiştim. Yetişkin erkekler ve kadınlar sadece alkışlamakla kalmadılar, yüzlerinden gözyaşları akarak Broadway koltuğunda durdular.

Liza'nın adamlarıyla konuşmaya başladığımızda, Liza'nın dolabında daha önce hiç görülmemiş yaklaşık 25 saatlik eski görüntüler bulmuşlardı. Ve çenemiz düştü. 70'lerde onun dönüşüme uğradığı o büyülü zamana dair bir hikaye olduğunu fark ettik. Annesi öldü ve üç ila beş yıl içinde Tony, Oscar ve benzeri ödülleri kazandı: baş döndürücü bir başarı.

Başlangıç noktası olarak neden Judy Garland'ın ölümünü seçtiniz?

Her zaman baştan sona kronolojik olarak gitme dürtüsüne karşı savaşırım. “Sonra bu ödülü kazandı, bu şarkıyı yaptı ve bu filmi yaptı” dersen biraz sıkıcı olur.

Ayrıca bu Liza Minnelli'nin hikayesi, Judy Garland'ın kızının hikayesi değil. Evet, onun yolculuğu ayrılmaz bir şekilde annesininkiyle bağlantılı. Ancak Judy ölür ve Liza kendini bulur.

Yakınınızdaki insanlarla konuşuyorsunuz. Bunun yetkili bir biyografi gibi yetkili bir belgesel olduğunu söyleyebilirsiniz.

Buna böyle diyebilir misiniz bilmiyorum çünkü Liza'nın film üzerinde hiçbir etkisi yoktu. Bu benim görüşüm.

Bir dakikalığına söyleyeceğim. Çekimden bir gün sonra Liza uzanıp elimi tuttu, okşadı ve iri, pörtlek gözleriyle bana baktı. Ve şöyle dedi: “Bruce, filme sahte hiçbir şey koyma. Beni ikiyüzlü gibi gösterme.” Belgesel yaptığım yıllar boyunca, kahramanlar genellikle anlatıyı manipüle etmek ve kontrol etmek isterler.

Sanırım yaptığı şeyden ve yaptığı hatalardan çok memnun. “Beni bir sahtekar gibi gösterme” fikri gerçekten de onun mirasına nasıl baktığına dair nihai fikirdir: Kendi halimde yüzde 100 rahatım.

Hollywood kraliyet ailesinin çocuğu olarak yetiştirilme tarzından ve nasıl bu kadar güçlü bir kimlik geliştirmeyi başardığından bahsedebilir misiniz?

Gerçek şu ki Frank Sinatra doğduğunda onu kucağına alan üçüncü kişiydi. Gene Kelly ona step dansı yapmayı öğretti. 20. yüzyılın en yetenekli kadınlarından biri olan Judy Garland ile en yetenekli erkeklerden biri olan Vincente Minnelli'nin kızıydı. Yani bir bakıma tüm ilişkileriyle birlikte üçüncü aşamada doğdu. Ancak onun üçüncü aşamadan eve dönüş yolu, beklentiler ve mücadele etmek zorunda kaldığı miras nedeniyle aslında sizinkinden veya benim üsler arasındaki yolumdan daha zordu.

Hollywood'da büyüyen hiç kimse Liza'dan daha fazla ayrıcalığa sahip değildi. Ve yine de diğer birçok yıldızın çocuklarından hiçbir şey gelmedi. Zor, meşakkatli bir yoldu. Arkanıza yaslanıp “Ağzında gümüş kaşıkla doğdu” diyebilirsiniz. Ama umarım bunun için ne kadar çalıştığını göstermişizdir.

Liza Minnelli neden bu kadar dev?

Birlikte bir proje üzerinde çalışırken arkadaşlarımdan biri bana harika insanların harika olmasının bir nedeni olduğunu söyledi. Bu çok basmakalıp geliyor ama gerçekten harika bir insanın hayatındaki çalışmalarına ve her şeye bakmaya başladığınızda, bu çok açık. Adeta sana bağırıyor.

Liza benzersiz çünkü sosyal medyanın ortaya çıkmasından önce de etkileyiciydi. İnsanların 1972'de aynı hafta Time ve Newsweek'in kapağında olmanın ne demek olduğunu anladıklarını sanmıyorum. Bu başkanların, papaların başına geldi ama bir film yıldızının başına gelmedi. Bu en büyük şeydi.

Liza, modayı, sanatı (Andy Warhol'la olan ilişkisi aracılığıyla), müziği ve dansı şekillendirdiği için pop kültür tarihinde eşsiz bir yere sahip; çünkü tüm bu konularda gerçekten yetenekliydi ve parlak devrimcilerin ilham perisiydi. O, her şeyin ortasında yanan ateştir.

Ve en önemlisi bence onun gibisi yok. O benzersizdir.

Çekimler bittiğinden beri onunla tanıştın mı? Artık onun yakın çevresinin bir parçası mısın?

O Los Angeles'ta, ben de New York'tayım, bu yüzden onu pek sık görmüyorum. Ama onunla takılmayı, onun dairesinde olmayı ve her şeyi bırakıp piyanoya gidip “Bu şarkıyı söylemeliyim” demesini dinlemeyi seviyorum. Eğer bu, yakın çevrenin bir parçası olmak anlamına geliyorsa, evet derdim.