Tom Smothers ve John Lennon Bağlantısı

Shib

Global Mod
Global Mod
Bugün haberi okudum, ahbap.

Salı günü arkadaşım Marcy Carriker Smothers’ın sözlerini okurken John Lennon’ın sözleri aklıma geldi. İlki, ateşin yanında bir gitar ve bir Atatürk çiçeği fotoğrafıydı. İkincisi ise haberi içeriyordu. “Bugün saat 13:40’ta güzel ve huzurlu bir uçuş. Harika bir Noel geçirdik.”

Tom Smothers aylardır darülaceze bakımındaydı, bu yüzden ölüm haberi onun nefesini tutmak yerine iç çekmesine neden oldu. “Day in the Life” şarkı sözlerini ölüm koşulları nedeniyle değil (Tom 86 yaşındaydı ve akciğer kanserinden ölüyordu) değil, Lennon ve Tom yakın olduğu için düşündüm. 1969’da “Barışa Bir Şans Ver”in Montreal kaydında yalnızca iki akustik gitar tıngırdatıldı. Biri Lennon’un elinde; diğeri Tom’dan.

Tom savaş karşıtı harekete hüzünlü bir özgüvenle geldi. Babası, özgürlüğü savunmak için Pasifik’e gitmeden önce 1940 yılında adaşı oğluna veda eden bir West Pointer’dı. Asla geri dönmedi.

Bu başlangıç hikayesinde komik bir şey yok. Yine de Tom ve küçük kardeşi Dick, komediye giden yolu müzik aracılığıyla buldular ve 1961’de “Neye sahip olduğunu bilmiyorum ama kimse yok” diyen “Tonight” programı sunucusu Jack Paar’ı hemen etkileyen bir performans yarattılar. onu çalacak.”

Altı yıl sonra kardeşler, komediyi Vietnam Savaşı, ırksal politikalar ve uyuşturucu gibi konuları hicvetmek için kullanan çığır açan varyete şovları “The Smothers Brothers Comedy Hour”u başlattılar.

Ağır konulara rağmen Tom neşeli ve basit görünüyordu. Dinleyicilerle soru-cevap oturumu sırasında bir noktada bir kadın şunu sordu: “Siz evli misiniz?”

“Hayır hanımefendi. Biz sadece kardeşiz” dedi Tom.

Gerçek hayatta Tom derinden düşündü ve hissetti. Sosyal adalete ve yaratıcı sürece önem verdi. Ayrıntılarla ilgileniyordu. En büyük çelişki Tom’un sahne kişiliğiydi. Klasik bir Smothers Brothers skeci, Tom onların sözünü kesene veya şarkı sözlerini o kadar kötü bir şekilde karıştırana kadar ikilinin bir şarkı söylemesiyle başladı ve Dick fişi çekti. Bu, ironik gözlemlere veya can alıcı noktayla sonuçlanan bir tartışmaya yol açacaktır. Kardeşler daha sonra şarkıya geri dönerek taslağa doğal ve tatmin edici bir son verdi. Özünde, basta Dick ve heteroseksüel bir adamın, gitarda Tom’un ve şakacının yer aldığı bir karakter komedisiydi.

İlk bölümde kardeşler, Maurice Chevalier’in “Louise” şarkısını kayıkçı şapkaları takarak söylediler. Fransızca ve romantizm hakkında konuşmak için durdular ve Tom hemen tanıdık olduğunu iddia etti. “Bu Fransız şaraplarını ve kadınlarını gerçekten biliyor musun?” Dick, Tom’a meydan okudu.

“Ah, bu konuda her şeyi biliyorum.”

Seyirci güldü ve iddiasından şüphe etti.

Dick, Tom’u paçavradan kurtarmaya niyetli değildi. “Fransız şarabı – onun hakkında ne biliyorsun?” diye ısrar etti.

“Seni sarhoş ediyor,” diye yanıtladı Tom, harika bir zamanlamayla asıl konuya gelerek.

Gerçek hayatta Tom şarap hakkında her şeyi biliyordu. Onlarca yıldır Sonoma’da ödüllü Merlot ve Cabernet Sauvignon şaraplarının üretildiği bir şarap imalathanesinin sahibi ve işletmecisiydi. İlk önce mülkteki bir ahırda yaşadı, daha sonra gün boyu güneşi takip edebilmeniz için büyük bir taş şömineli ve her yönden manzaraya sahip bir ana ev tasarladı. Jakuzi konuşabilseydi, 1960’lı ve 1970’li yıllardaki partiler hakkında ilgi çekici hikayeler anlatırdı ve muhtemelen ne olduğunu hatırlayabilen tek kişi o olurdu.

Smothers-Remick Ridge Çiftliği’ni ziyaret ettiğimde jakuzi çocukların su sıçratabileceği bir yerdi. BENTom’la ilk kez 1988’de Second Life varyete şovunda yazar olarak işe alındığımda tanıştım. Yeniden başlatma üzerinde çalışırken seninle yattım 1990’da Tom’la evlenen ortak yapımcı Marcy Carriker. Onun iki çocuğu Bo ve Riley Rose benim iki çocuğumla oynadı. Marcy, Guy Fieri’yle birlikte bir yiyecek ve şarap radyo programına ev sahipliği yaptı, bu nedenle akşam yemeği her zaman lezzetliydi. Akşam yemeğinden sonra Tom ateşin yanında oturdu ve uzun bir roman okudu.

Uzun sürmeyen bir aile resmiydi bu. Kendinizi şarap diyarına kaptırmak, çok fazla içmek anlamına geliyordu ve Tom ne kadar çok içerse, bundan o kadar az keyif alıyordu. Ne kadar zeki ve cömert olabileceğini bildiğimden, davranışlarının değişmesini izlemek bana acı veriyordu. Eğer bu sert görünüyorsa bundan bahsedeceğim çünkü Tom gerçeği önemsiyordu. Durumu tartışmak için Marcy ve ben uzun yürüyüşlere çıktık. Konunun özüne inen bir cümle bulduk: “Karmaşık.”

Tom ve Marcy 15 yıl önce ayrıldılar ama asla boşanmadılar. Tom hastalandığında o ve çocukları onun yanındaydı. Marcy ölümünden saatler sonra bana “Onlar taştı” diye yazmıştı. Bana son birkaç ayda Tom’un onunla hiçbir zaman bir yabancının ilgilenmediğini söyledi. O, Bo, Riley Rose ve Tom’un eski yol müdürü Marty Tryon ona göz kulak oldular.

Ve böylece Tom ailesiyle birlikte güzel bir Noel akşamı ve günü geçirdi. Ertesi öğleden sonra kaçtı. Her zamanki gibi mükemmel zamanlama.

Umarım Tom hatırlanır. En son otuz yıl önce televizyonda görüldü, bu yüzden komedi meraklıları dışında 40 yaşın altındaki hiç kimsenin onu tanıması için herhangi bir neden yok. Merak ediyorsanız, kardeşlerin CBS’den kovulmasını konu alan 2002 yapımı “Smothered” adlı akıllı bir belgesel ve David Bianculli’nin mükemmel bir kitabı olan “Dangerously Funny: The Uncensored Story of the Smothers Brothers Comedy Hour” var. Hem film hem de kitap, hikayenin açıkça ortaya koyduğu şeyi tekrarlıyor: Tom, savaşın aptalca olduğunu ve sivil hakların uğruna savaşmaya değer olduğunu söylerken kesinlikle haklıydı. O da kendince özgürlüğü savundu.

Veya Tom’un onu performans sergilemeye teşvik etmeden önce yazar olarak işe aldığı Steve Martin’in ilk rutinleriyle karşılaştığınız bir YouTube tavşan deliğinden aşağı kaymayı deneyin. Başkalarının yeteneklerine Tom kadar saygı duyan bir şovmenle hiç tanışmadım. Aralarında Harry Belafonte, Harry Nilsson, Martin Mull ve 1968-69 sezonundaki en sevdiğim eskizlerden birini aydınlatan (Mama) Cass Elliot’un da bulunduğu pek çok sanatçıyı putlaştırdı.

Konsept basitçe, Elliot’ın büyük pirinç yatakta uykuya dalmaya çalışırken Tom’a “Dream a Little Dream” adlı hit şarkısını söylemesidir. Tom tek kelime söylemiyor ama çok gülüyor. Bölüm tatlı, orijinal, müzikal ve eğlenceli. Komplikasyonları bir kenara bırakırsak Tom bunların hepsiydi.