Tıpkı bir kadın gibi: kadın sanatçılar Bob Dylan’ı yorumluyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
Spotify’da okurken dinleyin.

1. Cher: Gerçekten Yapmak İstediğim Her Şey (1965)

Cher’in yapımcılığını o zamanki eşi Sonny Bono’nun yaptığı ilk single’ı, “Another Side of Bob Dylan”ın açılış parçasının bu cılız cover’ıydı – Cher’in vokal yelpazesinin erkek ve kadın uçları arasında bir tür tek kişilik düet. 1998 tarihli çok eğlenceli biyografisi İlk Kez’de yazdığı gibi, “Her dizenin başında hem yüksek hem de düşük kısımları yazdığım için kimse benim olduğuma inanmadı.” Bu bölümün ilerleyen kısımlarında Dylan’la nasıl tanıştığını da anlatıyor. New York’taki bir kayıt stüdyosunda, tam da onun versiyonu listelerde tırmanırken. Ona ne yaptığını bildiğini söyledi, Cher bunu “beni uçup gidiyormuşum gibi hissettirdi” diye yazıyor. (YouTube’da dinle)

2. Joan Baez: “Simple Twist of Fate” (1975)

Baez, 1975 tarihli Diamonds and Rust albümünü çıkardığında, on yıldan fazla bir süredir halk müziği meslektaşı, işbirlikçisi ve eski sevgilisi olan Dylan’ın yazdığı güzel, saygıdeğer cover’ları kaydediyordu. Yine de “Simple Twist of Fate”in eğlenceli cover’ı başka bir şey: şakacı, kendinden emin ve hatta biraz arsız, özellikle de şarkının ikinci yarısında gülünç bir şekilde burundan Dylan eğimi kullandığında. 60’larda Dylan’la olan aşkının şiirsel bir hatırası olan Diamonds and Rust’a unutulmaz tema şarkısını yazmak, ona malzemeyle biraz eğlenme özgürlüğü vermiş olmalı. (YouTube’da dinle)

3. Marianne Faithfull: Artık Her Şey Bitti Bebek Mavisi (1971)

1965’te, ilk single’ı As Tears Go By’ın yayınlanmasından kısa bir süre sonra Faithfull, DA Pennebaker Don’t Look Back’i çekerken Dylan ve beraberindekilerle Savoy’da vakit geçirdi. Bir ara Dylan Faithfull son albümü Bringing It All Back Home’u çaldı. Altı yıl sonra, sesi hafif pop kategorisinin ötesinde, her şeyi yapan bir vızıltıya dönüşmeye başladığında, Faithfull albümün son parçası olan “It’s All Over Now, Baby Blue”nun kendi versiyonunu kaydetti. Şarkıyı yıllar sonra 2018 albümü Negative Capability’de tekrar ziyaret etti.(YouTube’da dinle)

4. Nico: “Benimkiyle Kalacağım” (1967)

Bir şarkının ilham perisinin onun hakkında yazılmış materyalleri söylediğini ve yorumladığını duymak nadir bir deneyim. (İddiaya göre, (bir Dylan şarkısının ne hakkında veya kimin hakkında olduğuna dair herhangi bir spekülasyona eklememiz gerektiği gibi). Ama Nico’nun 1967’deki ilk solo albümü “Chelsea Girls” için kaydettiği “I’ll Keep It With Mine” yorumu o kadar dokunaklı ve güçlü ki. Dylan şarkıyı, 1964’teki kısa aşkları sırasında Velvet Underground öncesi bir Nico ile Avrupa’yı gezerken yazdı ve bunu Bringing It All Back Home ve daha sonra Blonde on Blonde için kullanmaya çalışsa da sonunda onu kaçak koleksiyonunda yayınlamak üzere sakladı. Nico’nun versiyonu muhtemelen en iyi bilinenidir: Sesinin kendine özgü kremsi zenginliği, sesini inanılmayacak kadar melankolik kılıyor, ancak kadansları, şarkının kalbindeki arkadaşlığa olan tatlılığı ve bağlılığı aktaran bir lezzete sahip. (YouTube’da dinle)

5. Bettye LaVette: Konuşmuyor (2018)

Bu için için için için yanan kapağı ancak birkaç ay önce Greil Marcus’un muhteşem 2022 kitabı Folk Music: A Bob Dylan Biography in Seven Songs’da okuduktan sonra keşfettim. (Bob Dylan’da her zaman Greil Marcus’u okuyun.) Bu yedi şarkıdan biri, Dylan’ın 2006 tarihli Modern Times albümünden akıl almaz derecede uykulu “Ain’t Talkin'”, ancak Marcus haklı olarak popüler soul şarkıcısı Bettye LaVette’in besteyi canlandırdığını övüyor. eşsiz hassasiyetiyle. LaVette’den alıntı yapıyor ve 2018 albümü Things Have Changed’de bundan ve diğer birkaç Dylan cover’ından bahsediyor: “Ona itibar etmek istemedim.” Bunun yerine, şarkıların kendi deyimiyle “ağzıma sığmasını” istedi , “Sanki benim için yazılmışlar.” Görev tamamlandı. (YouTube’da dinle)