Strata-East Records'u sevmenizi sağlayacak 5 dakika

Hasan

Global Mod
Global Mod
YouTube'da dinle

◆ ◆ ◆

Jeff Parker, gitarist, besteci ve yapımcı

Charles Rouse'un “Seksek” adlı eseri

2001 yılında Tortoise, Detroit Elektronik Müzik Festivali'nin ilk edisyonlarından birinde sahne aldı. Festival insanlarla doluydu; hafta sonu boyunca yaklaşık bir milyon kişinin katıldığı bildiriliyor. Gösterimizden sonra takılıyorduk ve devasa PA'da şu çılgın müziği duydum: üstünde köşeli bir melodi olan hipnotik bir ritim ve tenor saksafon, elektro gitar, akustik bas ve davullardan oluşan alışılmadık bir enstrümantasyon. Birisi DJ kabinine gitti ve parçanın Charles (diğer adıyla Charlie) Rouse'un Strata-East Records'taki “Two Is One” albümünden “Hopscotch” olduğunu keşfetti. Serendipity beni ertesi gün People's Records'ta buldu ve bir baktım, albüm caz kutularındaydı (onu vahşi doğada gördüğüm tek zamandı). Bestenin favorilerimden biri olan davulcu ve besteci Joe Chambers tarafından yazıldığını ve tenorda Rouse, gitarda Paul Metzke, basta Stanley Clarke, davulda Airto Moreira ve New Orleans'ın büyük davulcusu David Lee'nin yer aldığını keşfettim. Bu albüm beni Strata-East Records ile tanıştırdı ve o zamandan beri bu şarkıyı çalıyorum, plak şirketini takip ediyorum ve plakları topluyorum.

YouTube'da dinle

◆ ◆ ◆

Greg Bryant, müzisyen ve yayıncı

Music Inc.'den “Wilpan's”

Eski bir sevgilinin çılgınlığından ilham alan basçı Cecil McBee'nin bestesi “Wilpan's”, post-bop dörtlüsü Music Inc.'in New York'un efsanevi gece kulübü Slugs' Saloon'daki canlı yayınına ışık tutuyor. Slugs'un müziğinin hayatta kalan çok az kaydıyla Wilpan's, sonraki nesil ileri görüşlü, swing esintili doğaçlamacılara ilham veren bir ahlak ve dönemin temel belgelerini sunuyor.

Başlangıçtan itibaren McBee'nin akılda kalıcı ostinato bas figürü, topluluğu hemen harekete geçiriyor. Trompetçi Charles Tolliver ilk soloyu alıyor ve McBee'nin melodisini bir ödüllü dövüşçünün güveni ve kurnazlığıyla işliyor. Aynı coşkuyu piyanist Stanley Cowell'in güçlü sağ el açıklamalarının yanı sıra melodinin uyumunu vurgulayan doğaçlamasında da duyun. Daha sonra McBee, albümdeki en patlayıcı sololarından birini çıkarıyor. Bazen müthiş bir gitaristin kelime dağarcığını kullanıyor ve bir şekilde bunda asla aşırıya kaçmıyor. Grup son melodiyi seslendirdikten sonra davulcular Jimmy Hopps ve McBee'nin ritmini takip ediyor. Melodinin öne çıkan özelliği, sizde katılma isteği uyandıran bulaşıcı, neşeli bir swing.

YouTube'da dinle

◆ ◆ ◆

Cosmo Baker, DJ

Pharoah Sanders'ın “Barış Prensi”

16 yaşımdayken Philly'deki eski bir evcil hayvan malzemeleri mağazasının arkasındaki kullanılmış plaklarla dolu bir kutuyu karıştırırken, yıpranmış (iyi) bir plak çıkardım. sevilen) Pharoah Sanders'ın “Izipho Zam (Hediyelerim)” kitabının kopyası – bu güne kadar hâlâ elimde olan bir kopya ve dünyam hiçbir zaman aynı olmadı.

Bu kayıt benim Pharoah'la tanışmam ve halen devam eden kişisel yolculuğumun başlangıcıydı. Bu, çalışanlarının çoğuyla – Sonny Sharrock'la – bir tanışmaydı! Cecil McBee! Leon Thomas! Temelde bu, hem Strata East plak şirketine hem de onun bünyesinde barındırdığı felsefeye, ahlaka ve sese bir girişti: manevi cazın, siyah bilincinin ve kimliğinin, avangard öncülüğün ve diğer pek çok soyut şeyin kesişimi ve bu hem albüm hem de albüm için geçerlidir. Genel olarak Tabaka-Doğu. Pharoah'a gelince, albüm onun hepimizden daha büyük bir şeye olan ruhsuz bağlılığına bir bakış. Yazılı sözler bu şaheserin hakkını vermiyor ama “Barış Prensi” dünyanın şimdi ve her zaman kullanabileceği evrensel bir mantradır.

YouTube'da dinle

◆ ◆ ◆

VCR, kayıt sanatçısı, kemancı ve besteci

Amerika'da Kış, Gil Scott-Heron ve Brian Jackson

Çocukluğumda gospel, klasik, caz ve halk müziği hayatımın müziğiydi. Bu film müziği müziği inceleme, sindirme ve besteleme biçimimi şekillendirdi. Ancak ekilen hiçbir tohum, annemin beni Gil Scott-Heron'la tanıştırdığı zamandan daha güçlü kök salmadı. Canlı şovlarından birini izleme umuduyla bana her zaman onun çalışmalarını takip eden lisans yıllarında Harvard'da geçirdiği zamanla ilgili hikayeler anlatırdı. Şiir ve caz tutkunu için 70'lerin sonlarındaki Boston'dan daha özgün bir şey olamaz.