Spiritüel cazın zarif orkestra lideri Kahil El'Zabar yoluna devam ediyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
İlk bakışta 70 yaşındaki Kahil El'Zabar'ın ruhani bir caz müzisyeni olmadığını düşünebilirsiniz. Uzun boylu ve canlı, gergin tenli ve kalın bıyıklı adam, bir Ocak öğleden sonra koyu renk güneş gözlüğü ve şık siyah bir takım elbise giyiyordu. Daha çok bir modele ya da yakın zamanda emekli olmuş bir sporcuya benziyordu. Bu, avangart caz türlerinin şık olamayacağı anlamına gelmiyor ancak nadiren bu kadar şık görünüyorlar.

Brooklyn, Williamsburg'daki Moxy Hotel'de bir fincan yeşil çay içerken “Annemin resmi bir gelin giyim mağazası vardı, bu yüzden moda çocukluğumdan beri her zaman hayatımın bir parçası oldu” dedi. “70 yaşında arkadaşlarım var ve bana bakıp 'Neden o küçük aptal kıyafetleri giydin?' diyorlar. '1969'da kanat uçları ve haki giyiyorduk' gibi bir şey. Yıl 2023 ve son sınıfta olmam güncel olamayacağım anlamına gelmiyor.'”

El'Zabar 50 yıldır moda ile müzik, günümüz ile gelecek, Amerikan cazı ve Batı Afrika kompozisyon yapısı arasındaki sınırda hareket ediyor. 1974'te geleneksel cazın, Afrika merkezli ritimlerin ve kozmik enginliğin sınırlarını bulanıklaştıran bir dörtlü olarak Ethnic Heritage Ensemble'ı kurdu. Afrika kıyafetleri giyen ve kıtadan ödünç alınan çok ritmik düzenlemeler çalan Ohio merkezli grup Pyramids gibi, El'Zabar'ın grubu da Amerikalı dinleyiciler tarafından tam olarak beğenilmedi. Dörtlü, caz müzisyenlerinin seslerini stadyum boyutunda funk ve rock ile karıştırmaya başladıkları ve saykodelik Afrika cazının çok ileri gittiği düşünüldüğü bir dönemde ortaya çıktı.

Sonuç olarak, sağlıklı özgeçmişine rağmen El'Zabar, cazın ruhani aydınları arasında yeterince önemsenmedi. Don Cherry, Archie Shepp, Nina Simone ve Dizzy Gillespie'yle çalmış biri için adı Pharoah Sanders, John Coltrane ve Sun Ra'ya pek benzemiyor.

El'Zabar hakkında beş belgesel çeken film yönetmeni Dwayne Johnson-Cochran, bir telefon röportajında ”Bunun nedeni onun bir davulcu” olduğunu söyledi. “Davulcu olarak Kahil'in olması biraz indirimli oldu çünkü o ritmi koruyan adam. Kontrpuan açısından basit ama karmaşık melodileri var; Birçok bakımdan başlı başına bir türdür. İnsanlar onun ortaya koyduğu şeyle uyum içinde değil ama gerçekten oldukça muhteşem.

Cuma günü El'Zabar, topluluğun 18. albümü “Open Me, a Higher Consciousness of Sound and Spirit”i yayınlayacak; bu uzun, meditasyon dolu LP'de kişisel diskografisinden yeniden yayınlanan şarkıların yanı sıra Miles Davis ve McCoy Tyner'ın yeniden tasarlanmış şarkıları yer alıyor. Yalnızca siyahi müzik geleneğini kutlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendi uzun ömürlülüğünden de gurur duyuyor.

El'Zabar, Kasım 1953'te Chicago'da Clifton Blackburn'de doğdu. Babası bir polis memuru ve amatör davulcuydu ve ailesi, piyanist Ramsey Lewis ve saksofoncular Gene Ammons ve Eddie Harris ile aynı Chatham mahallesinde yaşıyordu. Emmett Till'in annesi “Ve komşum Mamie Till'di” dedi. “Annem dedi ki, 'Annenin oğlu yok, bu yüzden parasız ona kar yağdırmak ve çimlerini kesmek zorundasın.'

Küçük bir çocukken Duke Ellington ve Louis Armstrong'un kültürünü gördükten sonra cazla ilgilenmeye başladı. Dört yaşındayken babası ona bir bateri seti aldı ve enstrümanı öğrenmesine yardımcı olmak için oğluyla birlikte yürüyüşe çıktı.

El'Zabar, “Ben, ayrışmış zarafet dediğim şeyle büyüyen son nesilim,” dedi. “Belli bir giyim tarzı, belli bir konuşma tarzı vardı. Stil, kişilik ve cesaret, kendimizi insan olarak tanımlama biçimimizde son derece değerli varlıklardı. Caz müzisyeni de bunu taklit etti.”

Müzik de aynı derecede iddialı, diye devam etti. “Miles Davis'i, nasıl davrandığını ve müziği nasıl dinlediğini düşünürseniz, bunun çok sofistike olduğunu görürsünüz. Her neslin armoniklerinden, çeyrek ilerlemelerinden ve ilerlemelerinden beslenen inanılmaz bir blues duyarlılığı vardı. İşte bu yüzden benim neslim de aynısını yapmak istedi.

El'Zabar, 16 yaşında profesyonel olarak oynamaya başladı ve deplasman oyununun tüm ayrıntılarını Ammons'tan öğrendi. (Davul çalmadığı zamanlarda lise takımının kaptanlığını yapmış genç bir basketbol yıldızıydı.) Gillespie, saksafoncu Cannonball Adderley ve Simone ile çalmaya devam etti ve onu hızla tam teşekküllü bir sanatçıya dönüştürdü. güçlü kredilerle.

Meslektaşı Fred Walker'ın, genç Clifton Blackburn'ün ilgisini çeken Derf Reklaw (Fred Walker tersten yazılmıştır) olarak değiştirmesinin ardından sahne adını değiştirdi. “Notfilc Nrubkcalb – bu işe yaramaz” dedi gülerek. “Annemin soyadı El'Zabar ve büyük amcam bana Kahil'i vermişti, ben de onu seçtim.”

El'Zabar, 60'ların sonlarında bir genç olarak Chicago'daki Yaratıcı Müzisyenlerin Gelişimi Derneği'nde dersler aldı; burada multi-enstrümantalist Muhal Richard Abrams ve trompetçi Phil Cohran'ın danışmanlığından yararlandı ve şarkılarını kendi grubuyla nasıl besteleyeceğini öğrendi. . Lake Forest College'dan mezun olduktan ve Gana Üniversitesi'nde Batı Afrika müziği ve kültürü okuduktan sonra, 22 yaşında AACM başkanlığına seçildi; bu, böylesine genç bir besteci için önemli bir görevdi ve 1981 yılına kadar bu görevde kaldı.

Saksafoncu David Murray, El'Zabar'la ilk kez 1975'te Chicago'da bir basketbol sahasında tanıştı. El'Zabar'ın şehirde gösterisini izlemiş ve çalışmalarından etkilenmişti. Murray bir telefon görüşmesinde “O birinci sınıf bir davulcu ve güçlü bir lider” dedi. “Sanki her zaman daha yüksek bir güçle doğrudan konuşuyormuş gibi görünüyordu.” Onu yorulmak bilmez bir çalışma ahlakına sahip bir aracı olarak nitelendiren Murray, El'Zabar'ın insanları etkileme yeteneğini de övdü. “Herkesin dilini konuşabiliyor” diye ekledi. “Aynı anda bir guruyla konuşuyor olabilirsiniz.”

Veya bir moda tasarımcısı. El'Zabar, çocuklarına bu zanaatı öğreten annesinin emriyle on bir yaşından beri kendi kıyafetlerini dikiyor. “Aslında bundan nefret ediyordum ama bunu yapmak zorundaydık” diye hatırladı. “Ama sonra evden ayrılıp müzik yaparak geçimini sağlamaya çalıştığımızda bunun nasıl olacağını hepimiz biliyoruz. O halde müzikten para kazanmadığım zamanlarda kıyafet yapmak para kazanmanın bir yoluydu.”

Simone için Batı Afrika kıyafetleri ve aktris Frida Payne için çiçekli yazlık elbiseler yaptı. Diğer müzisyenler için pantolon yaptı ve parça başına 50 dolar aldı. Bugün El'Zabar, Chicago'da, yıllar içinde edindiği benzersiz parçaların yanı sıra kendi tasarımlarıyla dolu, yalnızca davetle girilebilen bir yeniden satış mağazası işletiyor.

Yeni albüm, ilk grubunun 50. yılını kutlasa da, aynı zamanda siyahi müziğin evrimini hipnotik ruhun merceğinden inceliyor. “All Blues”, Miles Davis klasiğinin, korna bölümünü azaltarak ve gerçekten blues gibi ses çıkaracak şekilde yürüyen bir davul hattı ekleyerek yeniden yorumlanmasıdır. Bir gospel standardı olan “The Whole World”, trompetçi Corey Wilkes ve saksofoncu Alex Harding'in ritmik funk-bitişik davulları ve döngülü kornalarıyla modernize edildi. Les McCann ve Eddie Harris'in “Compared to What” şarkısı, yükselen piyano akorları ve canlı vokalleriyle büyük bir olay olsa da, El'Zabar'ın versiyonu sessiz ve içe dönük, modern Amerika'yı nazikçe değerlendiren bir adamın sesi.

Bu kadar çok şey başarmış ve hâlâ daha büyük bir sıçrama umut eden biri için – Johnson-Cochran “O şimdi çiçeklerini isteyen iyi bir insan” dedi – El'Zabar hala yeni yaratıcı olasılıklara açık olmaya devam ediyor. “Beni Aç” geriye bakıyor ama yine de ileriye doğru ilerliyor.

Yine de böyleydi 50 yıl bunu yapmak için. Zaman nereye akıyor?

El'Zabar gülerek “İnanamıyorum” dedi. “Kolay değildi. Müziğimizin yapısı aracılığıyla ayakta kalabildiğimizi sürekli kanıtlamamız gerekiyordu. Birçok insan bunu hiçbir zaman yapmak zorunda kalmamıştır. Ve şimdi insanların benim gerçekten bir şeyler yaptığımı söylediğini gördüğümde minnettar oluyorum ama bu 50 yıl sonra oldu. Farklı olmanın bir bedeli vardır, ancak kendi ifadenizin özgünlüğünde ve bunu yaşama yeteneğinde mutluluk vardır.”