Sonic Sphere, disko topu gibi asılı duran bir konser salonu

Hasan

Global Mod
Global Mod
Kulübedeki McCourt’un devasa odasındaki ışıklar kısılmıştı ve mistik bir film müziği çalıyordu. O akşam orada toplanmış olan yaklaşık 200 kişiye kayıtlı bir ses, “Yolculuğunuz beş dakika içinde başlıyor,” dedi.

Kırmızı ve turuncu renkte parıldayan 50 tonluk küresel bir havaya yükselen konser salonunu ortaya çıkarmak için bir perde açıldı.

İzleyiciler arasında Sonic Sphere olarak adlandırılan salonun bir uzay gemisine, Epcot’a, disko topuna veya Ölüm Yıldızı’na benzediği fısıldandı. Steve Reich’in “Music for 18 Musicians” adlı dinleme seansı olan yaklaşık 70 dakikalık program sırasında bazı insanlar fotoğraf çektiler ve bunun fırlayabileceği konusunda şaka yaptılar. Diğerleri daha manevi bir deneyim bekliyordu.

Bir mimar olan Stephen Ross, ana girişe çıkan merdivenleri çıkarken, “Kendimi sesin içinde kaybetmek istiyorum,” dedi. “Ben nakledilmek istiyorum.”

Besteci Karlheinz Stockhausen tarafından modernist bir rüyanın gerçekleştirilmesi olan Sonic Sphere, yeni bir tür dinleme deneyimi hedefliyor: özenle düzenlenmiş 124 hoparlör ve müzikle renk değiştiren bir dizi ışıkla seyirciyi çevreliyor.

Sonic Sphere bu yaz, xx’in 2009’daki ilk albümü de dahil olmak üzere mekansal ses tasarımı için remikslenmiş müzik dinleme oturumlarına ev sahipliği yapacak.Diziyle ayrıca DJ’ler Yaeji ve Carl Craig’in çalma listeleri ve piyanist Igor Levite’nin canlı performansları yer alıyor. Morton Feldman’ın “Palais de Mari” adlı eserini Rirkrit Tiravanija’nın görsel eşliğinde seslendirecek.

The Shed’in Sonic Sphere versiyonu – Ed Cooke, Merijn Royaards, Nicholas Christie, Chester Chipperfield ve Jessica Lair’den oluşan bir ekip tarafından denetleniyor – yaklaşık 25 fit çapında ve yaklaşık 250 kişilik kapasitesiyle on birinci ve en büyüğü. veya net alanlarda uzanmak.

Cooke, proje hakkında “Arkasında bir anı bırakan bir bilinç değişikliği hakkında” dedi. “İnsanlar, bilincin yeni bölgelerine, değiştirilmiş bir durum gibi değil de, gerçekten iz bırakan bir şekilde dokundukları bir deneyim yaşayabilirler mi?”

Stockhausen, şekli Japonya’nın Osaka kentindeki 1970 Dünya Fuarı’nda inşa edilen Kugelauditorium adlı küresel bir konser salonu tasarladı. Orada, Almanya Pavyonu, Stockhausen’in kendi müziği de dahil olmak üzere kubbe için yazılmış eserler sundu.Müzik hayranlarının kalabalıkları ziyarete geldi, ancak fikir hiçbir zaman anlaşılmadı.

2021’den beri Cooke ve ekibi, Burning Man dahil Fransa, İngiltere, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Sonic Spheres inşa ederek konsepti yeniden canlandırdı. Salon her seferinde daha da büyüdü; İlki, kuzeydoğu Fransa’daki Féy komününde 3 fit çapındaydı ve yaklaşık 1.000 dolara mal oldu.

New York versiyonunda 1.178 çelik payanda, 3.500 yarda kumaş ve küreyi çatıdan destekleyen 12 yapısal kablo bulunuyor. Salonun açılışı, kirişler ve döşeme plakaları da dahil olmak üzere malzemelerin teslimatındaki gecikmeler nedeniyle bir hafta ertelendi. Sonuç, havada asılı duran ilk Sonic Sphere’dir. Maliyeti 2 milyon doları aşıyor ve finansmanın çoğu teknoloji yatırımcılarından ve girişimcilerden geliyor.

Kariyerinin başlarında Stockhausen ile çalışmış olan Shed’in sanat yönetmeni Alex Poots, Sonic Sphere’in amacının odağı sese geri getirmek olduğunu söyledi.

“Bugünlerde biraz çılgınca bir konsere gitmekten bahsediyoruz” dedi. “Görselin çok hakimiyiz. Burada müziği tekrar deneyimin merkezine koyuyoruz ve bu gerçekten güzel ve önemli.”

Geçtiğimiz hafta düzenlenen “18 Müzisyene Müzik” adlı dinleme oturumunda salonla ilgili farklı görüşler ortaya çıktı.

New York’ta bir yazılım mühendisi olan Ryan Mannion, kendini müziğe kaptırabildiğini söyledi: “Arkama yaslandım, gözlerimi kapattım ve keyfini çıkardım.” Ancak bazıları bu deneyimi çok gürültülü ve çok uzun buldu. Bir liderlik koçu olan Sarah Watson, “Harika olduğu birkaç an vardı,” dedi, “ama her zaman değil.”

Watson’ın 9 yaşındaki kızı Matilda Morton, seanstan keyif aldığını ancak bazı kısımları abartılı bulduğunu söyledi. “Bir uzaylı ana gemisinde gizli ajanlarmışız gibi hissettim” dedi. “Kırmızı ışıklar ve yüksek titreşimli seslerle oldukça eziciydi.”

The Shed’s Sonic Sphere 30 Temmuz’da kapanacak ama gelecek yıl geri dönmesi bekleniyor. Bundan önce, muhtemelen batı kıyısında veya Avrupa’da başka bir yere taşınacak.

Cooke, nispeten hızlı bir şekilde kurulabilen ve kaldırılabilen kürelerin çevikliğinin ve erişilebilirliğinin daha yaygın dağıtıma izin vermesini umduğunu söyledi.

Cooke, “İnsanlar bir araya gelmek ve zengin, dönüştürücü şeyler deneyimlemek için giderek daha çaresiz hale geliyor” dedi. “Onlara büyülü bir şey vermek istiyoruz.”