Şarkıcı-söz yazarı Gordon Lightfoot, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Hasan

Global Mod
Global Mod
Zengin, hüzünlü bariton tonu ve melodik şarkı yazma yeteneği onu 1970’lerin en popüler kayıt sanatçılarından biri yapan Kanadalı halk şarkıcısı Gordon Lightfoot, Pazartesi gecesi Toronto’da öldü. 84 yaşındaydı.

Sunnybrook Hastanesi’ndeki ölümü, yayıncısı Victoria Lord tarafından doğrulandı. Hiçbir sebep verilmedi.

1960’ların başında Kanada’da hızla yükselen bir yıldız olan Bay Lightfoot, arkadaşları ve yurttaşları Ian ve Sylvia Tyson’ın “Early Morning Rain” ve “For Lovin’ Me” adlı iki şarkısını kaydetmesiyle uluslararası başarıya ulaştı.

Peter, Paul ve Mary kendi versiyonlarını yayınladıklarında ve Marty Robbins, Bay Lightfoot’un “Ribbon of Darkness”ıyla ülke listelerinde zirveye çıktığında, Bay Lightfoot’un itibarı fırladı. Bir gecede Bob Dylan, Phil Ochs ve Tom Paxton gibi hepsi de onun stilini etkilemiş şarkı yazarlarının saflarına katılıyor.

Halk müziğinin popülaritesi azalırken ve İngiliz işgali tarafından ezilirken, Bay Lightfoot daha geniş bir izleyici kitlesini hedefleyen baladlar yazmaya başladı. İlk evliliğinin dağılmasından esinlenerek 1970’te yürekten “Aklımı Okuyabilseydin” ile başlayarak, darbe üstüne vuruş yaptı.

Lake’de bir demir cevheri gemisinin batmasıyla ilgili bir Newsweek makalesini okuduktan sonra yazdığı “Sundown”, “Carefree Highway”, “Rainy Day People” ve “The Wreck of the Edmund Fitzgerald”ı arka arkaya kaydetti. 1975’te 29 mürettebat üyesinin tamamının kaybıyla üstün.

Kanadalılar için Bay Lightfoot ulusal bir kahramandı, muhteşem başarıya rağmen Amerika Birleşik Devletleri’nde evinde kalan ve Kanadalı hayranlarını ülkeler arası turlarla şımartan yerli bir yıldızdı. “Kanada Demiryolları Üçlemesi” gibi Kanada temaları üzerine yaptığı baladlar, hinterlandın çok uzaklarına yapılan iddialı kano gezilerinde keşfettiği, ülkenin nehirlerine ve ormanlarına duyduğu sevgiyle nabız gibi atıyordu.

Çekingen ve ölçülü kişisel tarzı – röportajlardan kaçındı ve övgü ile karşılaştığında irkildi – iyi karşılandı. 2008’de The Globe and Mail’e konuşan Bay Lightfoot, “Bazen neden bir ikon olarak adlandırıldığımı merak ediyorum çünkü kendimi gerçekten o şekilde düşünmüyorum” dedi. “Ben profesyonel bir müzisyenim ve birçok profesyonel insanla çalışıyorum. Hayatı böyle atlatırız.”

Gordon Meredith Lightfoot Jr., 17 Kasım 1938’de babasının kuru temizleme işi yürüttüğü Orillia, Ontario’da doğdu. Çocukken bir kilise korosunda şarkı söyledi, yerel radyo programlarında yer aldı ve şarkı yarışmalarında başarılı oldu. 1968’de Time dergisine “Dostum, hepsini yaptım: oratoryo çalışması, Kiwanis yarışmaları, operetler, berber dörtlüsü” dedi.

Gençken piyano, davul ve gitar çalıyordu ve henüz lisedeyken ilk şarkısını yazdı, hulahup çılgınlığı hakkında akılda kalıcı bir son sözle güncel bir şarkı: “Sanırım ben sadece bir salağım ve ben’ Kaybedeceğim.” İşimi çünkü sürekli hulahup yapıyorum.”

Los Angeles’taki Westlake College of Music’te beste ve orkestrasyon okuduktan sonra Kanada’ya döndü. Bir süre Country Hoedown TV şovunda şarkı söyleyen ve dans eden Singing Swinging Eight grubunun bir üyesiydi, ancak kısa süre sonra Ian ve Sylvia, Joni Mitchell ile aynı kafe ve kulüplerde sahne alarak Toronto halk sahnesinin bir parçası oldu. , Neil Young ve Leonard Cohen.

Başka bir “Hoedown” sanatçısı olan Terry Whelan ile Two Tones adlı bir halk ikilisi kurdu. İkili, 1962’de Two Tones at the Village Corner adlı bir canlı albüm kaydetti. Önümüzdeki yıl Avrupa’yı gezerek BBC televizyonunda “The Country and Western Show” u sundu.

Bir söz yazarı olarak Bay Lightfoot, hulahup’un ötesine geçmişti, ama çok fazla değil. 1969’da yayınlanan The Encyclopedia of Folk, Country and Western Music’in yazarlarına yaptığı işin “hiçbir şekilde kimliği olmadığını” söyledi. düzelmeye başladı.”

1965’te Newport Halk Festivali’nde sahne aldı ve ABD’deki ilk çıkışını New York’taki Belediye Binası’nda yaptı. Robert Shelton, Haberler’ta “Bay Lightfoot’un zengin, sıcak bir sesi ve ustaca bir gitar tekniği var” diye yazmıştı, “Sahne kişiliğine biraz daha dikkat edilirse, oldukça popüler hale gelebilir.”

Bir yıl sonra, Bay Dylan ve Peter, Paul ve Mary’nin menajeri Albert Grossman ile imzaladıktan sonra, Bay Lightfoot ilk solo albümü Lightfoot’u kaydetti! “Early Morning Rain”, “For Lovin’ Me”, “Ribbon of Darkness” ve 1963’te Kanada’da hit olan “I’m Not Sayin'” performanslarının yer aldığı albüm, büyük beğeni topladı.

Gerçek ticari başarı, başlangıçta şirketin Reprise etiketi için kayıt yapan Warner Brothers’a katıldığında geldi. 2010’da Georgia’nın Savannah Connect gazetesine “Yaklaşık 1970’te Warner Brothers’a gittiğimde kendimi yeniden keşfediyordum” dedi, bu bana insanların duymak isteyeceği bazı müzikler verebilirdi.

Kendisine 12 telli akustik bir gitarla eşlik eden Bay Lightfoot, genellikle duygudan titreyen bir sesle malzemesi hakkında seyrek, doğrudan açıklamalar yaptı. Yalnızlık, sorunlu ilişkiler, hareket etme dürtüsü ve Kanada kırsalının ihtişamı hakkında şarkı söyledi. Kanadalı yazar Jack Batten’in dediği gibi, “geçmiş günlerin bir gazeteci, şair, tarihçi, mizahçı, kısa öykücü ve halk anlatıcısı” idi.

Bir kayıt sanatçısı olarak popülaritesi 1980’lerde azalmaya başladı, ancak yoğun bir turne programını sürdürdü. 1999’da Rhino Records, kariyerine dört disklik bir genel bakış olan Songbook’u yayınladı.

Toronto’da ikamet eden Bay Lightfoot, ablası Beverly Eyers tarafından hayatta kaldı; çocukları Fred, Ingrid, Miles, Meredith, Eric ve Galen ve eşi Kim Hasse. İlk iki evliliği boşanmayla sonuçlandı.

2002’de, Orillia’da sahneye çıkmadan hemen önce, Bay Lightfoot, karın arterindeki bir anevrizma patladığında bayıldı ve onu ölümün eşiğine getirdi. İki yıl iyileştikten sonra Harmony albümünü kaydetti ve 2005’te Better Late Than Never Tour ile canlı performanslara devam etti.

Bay Lightfoot, 2004’te CBC’ye “Ralph Carter, Stompin’ Tom ve Willie Nelson gibi olmak istiyorum” dedi. “Sadece yapabildiğin kadar yap.”

Vjosa Isai raporlamaya katkıda bulundu.