Questlove, Grammy’lerin hip-hop övgüsünü kalabalığı memnun etmeye nasıl dönüştürdü?

Hasan

Global Mod
Global Mod
Bir zamanlar taze prens olarak bilinen Will Smith bunu başaramadı. Lil Wayne ve Future son dakikada ayrıldı. Diğer sayısız rap yıldızı, kaçınılmaz zaman ve program kısıtlamaları nedeniyle davet edilmedi bile. Ancak Pazar gecesi on yıl süren, bölgesel olarak temsili 15 dakikalık bir karışıkla, Grammy’ler 1989’dan beri şov için bir mücadele olduğu kanıtlanmış şeyi yaptı: hip-hop hayranlarını memnun etti.

GloRilla’nın yanında Grandmaster Flash, TikTok’ta dans eden bir Lil Uzi Vert’in yanında LL Cool J ve Flavour Flav ile aynı sahneyi paylaşan DJ Drama’nın olduğu şovun yapımcıları, ilk hip-hop partisinin yaklaşan 50. yıl dönümünü uygun şekilde genişleyen ve genişleyen bir etkinlikle kutladılar. derin kesimleri pop şutlarıyla ve göze çarpan yenilikçilerle tanınabilir ikonları karıştıran hantal Saygı.

Gösteriden birkaç gün önce verdiği bir röportajda, Roots davulcusu ve ana akım Amerika’nın popüler rap elçisi Questlove, “Bunu gerçekleştirmek için aşılması gereken çok dağ vardı,” dedi.

Noel’de Grammy’ler tarafından kalp parçası segmenti için küratör, DJ ve irtibat görevlisi olarak dinlenen 52 yaşındaki Questlove ve her şeyden önce bir süper hayran, birçok hip-hop efsanesinin Grammy’lere yönelik yıllarca algı saygısızlığından sonra beslediği derin kinlerin çoğundan daha fazlasını biliyordu.

“Bu özel neslin, onları sistematik olarak üvey evlat olarak gören bir olaya gelmesi çok fazla dalkavukluk gerektirdi” dedi.

LL Cool J, Salt-N-Pepa ve DJ Jazzy Jeff de dahil olmak üzere sahneye çıkan birkaç performans, 1989’da rap ödüllü ilk Grammy törenini boykot eden birinci sınıf hip-hop sanatçılarının bir parçasıydı çünkü öyle değildi. o zamanlar “gettolaşma” dedikleri şey televizyonda yayınlandı.

2023 Grammy’leri hakkında daha fazla bilgi
  • İsyancılara hoş geldiniz: Grammy’ler nesiller arasında köprüler kurmalıdır. Jon Caramanica, bunun bir zamanlar gözden kaçan yeni başlayanları kendilerini yaşlı olarak göstermeye ikna etmek anlamına geldiğini yazıyor.
  • Viola Davis’in EGOT’u: Aktris, Grammy’lerin ön gösterisi sırasında ender görülen ödülü elde ederek Emmy, Grammy, Oscar ve Tony kazanan 18. kişi oldu.
  • protesto şarkısı: İran’daki protestoların marşı haline gelen Shervin Hajipour’un “Baraye” adlı şarkısı, sosyal değişim için bir şarkıyı tanıyarak yeni bir üstün başarı kategorisinde kazandı.
Questlove, “Bunun tarihsel önemini anlamak için size her şeyi anlattım,” diye devam etti, “ama masada yeni bir nesil olduğunu anlamalısınız. Bizim işimiz bunu düzeltmek.” İdollerine şöyle dediğini hatırladı: “Bunun pek çok aşırı telafi edici davranış gibi koktuğunu biliyorum, ama sadece bana güvenin, eski muhafız gitti ve yeni gardiyan yerleşik olanın gardiyanı. 35-40 yıl önce sizin olması gereken şey şimdi gün ışığına çıkıyor.”

Ve işe yaradı – neredeyse her yönden. Questlove, her biri şu anda bir televizyon programında rol alan LL Cool J, Queen Latifah, Method Man ve Ice-T’yi rezerve etme konusunda “büyük hitler” olduğunu söyledi. Grandmaster Flash, Questlove’un rap inek ısrarı için eski usul davul makinesiyle (veya “beatbox”) ve daha çok tanınan rekor kırmasıyla çalıştı. Ve geçen hafta gençlere yönelik büyük final için kişisel bir telefon görüşmesiyle Lil Uzi Vert’e kilitlendiler.

Questlove, “Muhtemelen en büyük darbe, ‘hayır’ kelimesini söylemesiyle dünyaca ünlü Missy ‘Misdemeanor’ Elliott’u elde etmekti,” diye ekledi Questlove, ikna tekniklerini “Jerry Maguire’a çok yakın” ile karşılaştırdı.

Akademi Ödüllerinde Chris Rock’ı yendiğinden beri, bırakın canlı televizyonu, sahneye zar zor çıkan Smith de orada olmayı planlamıştı. Questlove, “Will Smith yüzde 99,4’teydi,” dedi, ancak aktörün “Bad Boys 4” için sette olması gerekiyordu. Davulcu, Smith’e bunun izini DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince’in “Brand New Funk”ına kadar götürmesini önermişti.

Public Enemy bile kabul etti. Bir zamanlar “Terminator X to the Edge of Panic”te “lanet olası bir Grammy”ye ilgisizliğini kesin bir şekilde ilan eden grup, o parçayı çalmamaları istenmesine rağmen sahnede performans sergiledi. Questlove şarkı hakkında “Kaybettiğim tek dövüş bu,” dedi. (Questlove, daha önce NWA’nın eski üyesi olan Ice Cube’un da “___ Tha Police” anı için müsait olmadığını ekledi.)

Elbette bazı sanatçı eksiklikleri diğerlerinden daha belirgindi. Gösteriyi kendisi boykot etmeyi kendine görev edinmiş bir MC Hammer, Puff Daddy, Lil’ Kim, 50 Cent, Eminem, Nicki Minaj, Kendrick Lamar, Kanye West veya Drake olmadı. (İzleyiciler arasından rap yapan Jay-Z, gösterinin ilerleyen bölümlerinde onun yerine DJ Khaled ile performans sergiledi.) Ama bu her zaman böyle olacaktı.

Questlove, “50 yıllık bir hikayeyi 12 dakikada anlatmanın zor olacağını biliyordum,” dedi ve yapımcılar Jesse Collins ve Fatima Robinson arasında gerçekleşen 12 Kızgın Adam tarzı dövüşü sevgiyle hatırladı. “Ama benim hip-hop neslimde, her zaman listeler ve tartışmalarla başlar – bu eğlenceli kısımdır.”

TV programında LL Cool J, bu eleştirileri başından beri bekliyordu. “Keşke 1973’ten 2023’e kadar her bir hip-hop sanatçısını dahil edebilseydik – biliyorum, biliyorum, biliyorum” diye uyardı. (Kayıt Akademisi’nin yönetici direktörü Harvey Mason Jr., bir röportajda Ağustos ayında Grammy’lerin ev sahipliğinde “iki saatlik tam bir hip-hop kutlaması” planlandığını söyledi.)

Run-DMC, Rakim, Outkast’tan Big Boi, Busta Rhymes ve Lil Baby’nin de aralarında bulunduğu sahneye çıkanlar, sadece hip-hop’un farklı dönemlerini değil, aynı zamanda bölgeciliğini de, yapımcı ve yetenekli koreograf Robinson’ı temsil etmek zorunda kaldılar” , dedi bir röportajda.

“’88, ’89 civarında kulüplerde dans etmeye başladım ve hip-hop’un – benim – hala burada olacağımı hiç düşünmemiştik” dedi. “Bunu sadece bir hobi olarak yaptığımı sanıyordum, bu bir hevesti. Ama bunun dışında bir kariyer yapacağımı hiç düşünmemiştim. Puff’ı bir kulüp DJ’i olduğundan ve hırpalanmış bir Jetta kullandığından beri tanıyorum. Jay-Z’yi Big Daddy Kane’in abartılı adamı olduğundan beri tanıyorum ve bir sahamız bile olmadığı için lise futbol sahalarında oynadık.”

Robinson, “Bu Amerikan kültürü, hip-hop,” diye ekledi. “Bence insanlar bunun için geldi.”

Yine de, yalnızca iki rap albümü Yılın Albümü Grammy’sini kazandı, sonuncusu yaklaşık yirmi yıl önce 2004’te Outkast “Speakerboxxx/The Love Below” ile büyük ödülü eve götürdüğünde geldi. Ve tek bir neşeli tür anketi, Kayıt Akademisi ile siyah sanatçılar arasındaki tüm yaraları iyileştirmeyebilir – özellikle Beyoncé’nin en iyi dördüncü albüm ödülünü dördüncü bir beyaz sanatçıya kaptırmasıyla sona eren bir geceden sonra – lider Grammy’lerin arkasında olmak istiyor, herkes üzerinde çalıştıklarını biliyor.

Mason, Grammy ödüllerinden önce “Hip-hop’un 50. yıl dönümünü kutlayan bu şov ve bölüm, bu müzik türünün bir kutlaması ama aynı zamanda bir akademi olarak uzun bir yol kat ettiğimizin bir doğrulaması” dedi. “Bu müzik türüne her zaman uygun veya doğru kredi vermedik. Ama bu o zamandı – bu şimdi. Bugün yeni bir gün, yeni bir akademi.”

“Yaptığımız şey,” diye ekledi, “daha iyi olmaya çalışıyoruz.”

Tam set listesi:

Kara Düşünce Tanıtım

Grandmaster Flash, “Ritime Flaş”/”Mesaj”

DMC’yi çalıştırın, “Rock Kralı”

LL Cool J ve DJ Jazzy Jeff, “Radyom Olmadan Yaşayamam”/”Çanları Sallayın”

Salt-N-Pepa, “Mikrofonumun sesi iyi”

Rakim, “Eric B. Başkandır”

Public Enemy’den Chuck D ve Flavour Flav, “Duraklamadan Asi”

Black Thought ve LL Cool J’den Interlude, “El-Shabazz (Skit)”/”Rump Shaker”

De La Soul’dan Posdnuos, “Buddy”

Scarface, “Akıl bana oyun oynuyor”