Procol Harum’a şiir getiren Keith Reid, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Hasan

Global Mod
Global Mod
Erken dönem progresif rock grubu Procol Harum’un izlenimci sözleri, 1960’ların simgesel şarkılarının, özellikle de “A Whiter Shade of Pale”in yakıtını sağlayan Keith Reid öldü. 76 yaşındaydı.

Ölümü, grubun bir Facebook gönderisiyle duyuruldu. Duyuru, nerede ve ne zaman öldüğünü ya da bir neden belirtmedi, ancak basında çıkan haberlere göre, iki yıl boyunca kanser tedavisi gördükten sonra 23 Mart’ta Londra’daki bir hastanede öldü.

1960’ların sonlarında ve 1970’lerde en parlak döneminde Procol Harum, prog rock standartlarına göre bile müzikal olarak iddialı olarak öne çıktı – 1972 albümü Procol Harum Live: In Concert With the Edmonton Symphony Orchestra tarafından kanıtlandığı gibi.

Zaman zaman mezara yakın olan grubun müziği, heyecan verici sözler gerektiriyordu. Bay Reid memnuniyetle karşıladı. İngiliz müzik dergisi Melody Maker ile 1973’te yaptığı bir röportajda şarkı sözleri hakkında “Onları her zaman şiir olarak yazarım” dedi. Aslında, Procol Harum söz konusu olduğunda önce kelimeler gelirdi.

Söz yazarı Bernie Taupin’in Elton John için uzun süredir yaptığı gibi, Bay Reid sözlerini genellikle grubun baş şarkıcısı, piyanisti ve baş söz yazarı Gary Brooker’a veya bazen grubun gitaristi Robin Trower’a veya aynı zamanda şarkı yazan orgcu Matthew Fisher’a verdi.

Bay Reid, grubun kurucu üyelerinden biriyken, ne şarkı söylediği ne de bir enstrüman çaldığı için daha çok bir rock yıldızıydı ve bu nedenle Procol Harum ile kayıt yapmadı veya performans sergilemedi. Buna rağmen, nadiren bir performansı kaçırdı.

Melody Maker’a “Her konsere gitmeseydim grubun bir parçası olmazdım” dedi. Turne, şunları yazmasına yardımcı olduğunu söyledi: “Kendimi iki saat boyunca bir otel odasına kilitlemeyi, çok fazla dikkat dağıtıcı şeyin olduğu evde çalışmaktan çok daha kolay buluyorum.”

Procol Harum, müzikal tutkusunu 1972 tarihli Procol Harum Live: In Concert With the Edmonton Senfoni Orkestrası albümünde gösterdi.

Bu odağın sonuçları, grubun 1967’de yayınlanan ilk albümünün baş single’ı “A Whiter Shade of Pale” ile belirgindi. Şarkı dünya çapında yaklaşık 10 milyon kopya satarak UK Singles Chart’ta 1 numaraya ve ABD’de Billboard Hot 100’de 5 numaraya ulaştı. Ve 60’lar sona erdikten çok sonra da devam etti.

80’lerde kanon statüsüne ulaştı. Lawrence Kasdan’ın 1983 hippiden yuppiye orta yaş krizi hikayesi The Big Chill ve Martin Scorsese’nin 1989 yapımı New York Stories filmindeki Mayıs-Aralık romantizmi gibi filmlerde çiçek gücü döneminin gazilerinin hüzünlü anılarını özetlemek için sıklıkla kullanılmıştır. Woody Allen ve Francis Ford Coppola’nın şortları dahil.

Şarkının ünlü açılış dizeleri (“Işığı atladık fandango/Turned cartwheels ‘yerden karşıya”) bir partide sarhoş sefahatin müstehcen görüntülerini çağrıştırıyor ve başarısız bir romantik ilişkiyi aydınlatıyor. Bach’ın yankıları ile unutulmaz bir akor ilerlemesine ayarlanmışlar, Bay Fisher’ın organı tarafından dini bir tarzda yorumlanmış ve Bay Brooker tarafından özlem ve pişmanlıkla dolu gıcırtılı bir sesle söylenmiştir.

O dedi ki: “Hiçbir sebep yok
Ve gerçek apaçık.”
Ama oyun kartlarımda dolaştım
Onu yalnız bırakmazdım
On altı Vestadan biri
Kim kıyıya yöneldi
gözlerim açık olsada
Kapatmış da olabilirler.

Bay Reid, 2008 yılında İngiliz müzik dergisi Uncut ile yaptığı bir röportajda, “‘A daha beyaz bir soluk tonu’ ifadesine sahiptim, bu başlangıçtı ve bunun bir şarkı olduğunu biliyordum,” dedi.

“Hem bir ruh hali uyandırmaya hem de basit bir kız-erkek-terk hikayesi anlatmaya çalışıyordum” diye devam etti. “Tavan uçup giderken ve oda daha çok uğuldadıkça, bir sahnenin resmini çizmek istedim.”

Keith Stuart Brian Reid, 19 Ekim 1946’da Londra’nın kuzeyindeki Welwyn Garden City’de Avusturyalı bir babanın ve Polonyalı bir anne babanın İngiliz doğumlu bir annesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Altı dili akıcı bir şekilde konuşan babası Viyana’da avukattı ancak Kasım 1938’de burada tutuklanan 6.000’den fazla Yahudi arasında yer aldı. Serbest bırakıldıktan sonra İngiltere’ye kaçtı.

Babasının Nazi deneyimleri, Bay Reid’in dünya görüşünü ve yazılarını etkilediğini söylediği duygusal yaralar bıraktı.

Stars of David: Rock ‘n’ Roll’s kitabının yazarı Scott R. Benarde ile yaptığı röportajda Bay Reid, “Çalışmamın tonu çok kasvetli ve bence bu muhtemelen bilinçaltı bir şekilde geçmişimden kaynaklanıyor” dedi. Yahudi Hikayeleri” (2003).

1966’da Bay Reid, ortak bir arkadaşı tarafından Bay Trower ve davulcu BJ Wilson’ın da dahil olduğu Paramounts adlı bir grupta yer alan Bay Brooker ile tanıştırıldı. Bay Reid ve Bay Brooker arkadaş oldular ve birlikte yazmaya başladılar; Siz, Bay Trower, Bay Wilson ve Bay Fisher, sonunda Procol Harum’u oluşturacaksınız.

Procol Harum, ilk single’ıyla ulaştığı zirvelere bir daha asla ulaşamadı, ancak 1970’lerin ortalarına kadar önemli bir oyuncu olarak kaldı, düzenli olarak albümler çıkardı ve ara sıra hit single’lar kaydetti; Grubun ilk albümünden bir şarkı olan “Conquistador”un canlı orkestral versiyonu 1972’de ilk 20’ye girdi.

Bay Reid, grup 1977’de dağıldıktan sonra kaybolmuş hissettiğini söyledi (yıllar içinde çeşitli enkarnasyonlarda yeniden şekillenecekti). 1986’da New York’a taşındı ve burada bir yönetim şirketi kurdu ve diğer sanatçılar için şarkılar (hem müzik hem de şarkı sözleri) besteledi.

O yıl şarkı yazarları Andy Qunta, Maggie Ryder ve Manfred Mann’s Earth Band’den Chris Thompson ile Avustralyalı şarkıcı John Farnham tarafından kaydedilen ve ABD’de çok az etkisi olan birçok ülkede listelerin zirvesine çıkan You’re the Voice’ta işbirliği yaptı.

1990’larda Bay Reid, Annie Lennox, Willie Nelson, Heart ve diğerleri için şarkılar yazdı. Sonunda, Southside Johnny ve John Waite gibi sanatçıların yer aldığı The Keith Reid Project, The Common Thread (2008) ve In My Head (2018) adını verdiği iki albüm çıkararak kendi yeteneklerine odaklandı ve Mr. .

Bay Reid’in hayatta kalanları arasında 2004 yılında evlendiği eşi Pinkey de var.

Birlikte büyüdüğü rock yıldızlarının aksine, Bay Reid sahne ışıklarının tadını çıkarmadı. Yine de, kaçırmak istemediği şovlarda Procol Harum üyelerinin onun sözlerine hayat vermesini izleyerek kendi şöhret biçimini buldu.

1973’te Melody Maker’a “Bir oyun yazarının oyununun provalarına katılmamasını bekleyemezsiniz” dedi. “Şarkılarım benim için aynı derecede kişisel. Sen hayatımın bir parçasısın. benden gitmedin.”