Oyuncu değişikliğinin kaosu ve netliği” “Tim”

Hasan

Global Mod
Global Mod
Sevgili dinleyiciler,

onu sevdim “Tim”, Minnesota rockçılarının 1985 albümü değiştirmelerOnlarca yıldır – gençliğimde keşfettiğimden beri hemen hemen her hırıltı, gitar yalama ve trampet vuruşu hafızama kazındı – ama yine de şarkı sözlerinden bazılarını daha geçen hafta öğrendim.

Bugün bu isimle piyasaya sürülen albümün son derece aydınlatıcı yeni karışımını ilk duyduğumda böyle oldu. “Tim: Bırakın Kanasın Sürümü.” “Tim”i zaten benim kadar tanıyan herkes için bu mix bir aydınlanma niteliğinde: eterden hayalet riffler çıkıyor, bir zamanlar susturulan davulların sesi stadyum boyutunda, Paul Westerberg’in vokalleri sıklıkla (her zaman olmasa da) anlaşılabilir. Farklı üretim tarzlarını karıştırmanın ve karşılaştırmanın önemini öğrenmek için büyüleyici bir fırsat.

Peki ya “Tim”i hiç duymadıysanız? Neredeyse kıskanacağım çünkü artık tüm yükleri ve ihtimalleri arkanızda bırakabilir ve 1980’lerin en büyük Amerikan rock kayıtlarından birini kendi benzersiz tarzınızda deneyimleyebilirsiniz.

Bir albüme aşık olduğumuzda, çoğu zaman onun kusurlarına sevgiyle, hatta belki de savunmacı bir tavırla tepki veririz. Ancak “Tim” özel bir durum: Orijinal albüm, sanki grup bir çocuğun telefonunun diğer ucunda çalıyormuş gibi, zayıf, sıkıştırılmış ve mesafeli geliyordu. Bu şarkıları sunmanın en iyi yolu bu değildi. Yapımcılığını, kurucu üyelerden biri olan ve daha sonra stüdyo sihirbazı olan Tommy Erdelyi üstlendi. RamonlarWesterberg’in şarkı yazımı daha güçlü olmasına rağmen “Tim”, replacements’in önceki albümü olan 1984’ün atılgan başyapıtı “Let It Be”nin sonik etkisine sahip değildi.

1979’da Minneapolis’te kurulan Değişimler, punk ve hard rock’ın anarşik öfkesini, John Lennon ve Paul McCartney’nin (ya da daha sonra en iyi şarkılarından birini adadıkları isimsiz müzik kahramanının) yazdığı zamansız pop melodileriyle birleştirdi. Alex Chilton Büyük Yıldız’dan. 1985’e gelindiğinde, Değiştirmeler bir kült takipçisi olan kritik sevgililerdi ve kemerlerinin altında giderek daha iddialı üç albüme sahipti, ancak ana akım başarı hala onları atlatamadı. Seymour Stein’ın Sire Records’u için çıkardıkları büyük plak şirketi “Tim”in bunu değiştirebileceğine dair bir his vardı.

Durum böyle değildi. Değiştirmeler’in, hem sinir bozucu hem de sevecen, sürekli olarak kendilerine zarar veren bir gidişatı vardı ve terfi sürecini ciddiye alınamayacak kadar sevimsiz buldular. Her şeyden önce, albümün adı gerçekten dikkat çekici.* “Tim”in teklisi “Bastards of Young”ın müzik videosu, bir konuşmacının uzun, yavaş yakınlaştırılmış bir çekimiydi. 1986’nın başlarındaki kötü şöhretli “Saturday Night Live” görünümleri, programdan men edilmeleriyle sonuçlandı.

“Tim” plak şirketinin umduğu ticari atılım değildi; Billboard albüm listesinde 183. sıraya ulaştı. Baş gitarist Bob Stinson, kayıt seansları sırasında zaten gruptan bir adım uzaktaydı ve bu onun son replacements albümü olacaktı. LP, orijinal dizinin son günlerinin kalıcı bir anlık görüntüsü olarak hizmet etti ve zamanla kendi kuşaklar arası hayran kitlesini topladı.

Şimdi, ilk çıkışından 38 yıl sonra, Erdelyi’nin sık sık birlikte çalıştığı, tecrübeli yapımcı ve mühendis Ed Stasium, albüme her zaman hak ettiği sıcak ve güçlü karışımı kazandırdı. “Tim”in orijinal miksi, sanki duvarın diğer tarafında performans sergileyen grubu dinliyormuşsunuz gibi gelse de, Stasium’un yeni miksi sanki odanın ortasındaymışsınız, Westerberg’in tükürüğünden kaçıyor ve onu hapsediyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Değiştirmeler” görünür. sigara ve alkolün her yerde mevcut aurası.

Fark etmediysen söyleyeyim, bu yeni karışım için oldukça heyecanlıyım. Bu çalma listesiyle, ağırlıklı olarak Stasium karışımına dayanan, ancak aynı zamanda birkaç bonus parça, demo ve orijinal Erdelyi karışımının en iyi işlevler olduğunu düşündüğüm birkaç yer içeren “Tim” in bir tür alternatif versiyonunu bir araya getirdim. .

Stasium’un “Tim” versiyonunun tamamını dinlemenizi tavsiye ederim. Kararlarının her birine katılmasam da, projenin genel ruhu, şu anda var olduğu için beni minnettar kılıyor.

Ancak albümün arka planını biraz daha derinlemesine incelemek veya yalnızca prodüksiyon seçenekleri ve miksaj hakkında bilgi edinmek istiyorsanız düğmeyi sola çevirin ve bu çalma listesini başlatın.

Spotify’da okurken dinleyin.

1. “Hayatımı Tut (Ed Stasium Mix)”

İşte Westerberg’in tutuklanan gelişmenin nihai mantrası: “Ben kullanmaya hazır olana kadar hayatımı tut.” (Bu aynı zamanda üniversiteden sonra aylarca süren işsizlik döneminde benim resmi olmayan tema şarkımdı.) Bu şarkı Başa Çıkmak hakkında olduğundan Kararsızlık ve durgunluk nedeniyle Westerberg’in konuşması uygun şekilde mırıldanılıyor, ancak Stasium’un yeni karışımı gitarların yüksek ve net çınlamasını sağlıyor. (YouTube’da dinleyin)

2. “Satın Alıyorum (Ed Stasium Mix)”

“Tim”in orijinal karışımı ağırlıklı olarak yankıya dayanıyordu ve rockabilly şov müziği “I’ll Buy”ın bu yeni versiyonu, bunun Chris Mars’ın keskin, enerjik davul çalmasına ne kadar zarar verdiğini gösteriyor. Burada perküsyon ve Westerberg’in diksiyonu gerçekten göze çarpıyor: Bu şarkıyı bir çocuk hakkında duymuş olmama rağmen koronun ilk bölümünde “iyi, iyi, iyi, iyi, iyi” dediğini gerçekten fark etmemiştim. milyon kez. (YouTube’da dinleyin)

3. “Beni Otobüste Öp (Orijinal Mix’in 2023 Yenilemesi)”

Muhtemelen aksi bir görüş ama ben orijinalin sıkıştırılmış, uzak sesini en çok seviyorum. Bu incecik dokunuş, şarkının daha da romantik bir hayal gibi görünmesini sağlıyor. (YouTube’da dinleyin)

4. “Gök gürültüsü Dozu (Ed Stasium Karışımı)”

Tim kaydedilirken Bob Stinson gruptan giderek uzaklaştı ve albümdeki on bir parçadan yalnızca beşinde çaldı. Sert vurucu, fırtınaları kovalayan “Dose of Thunder”ın bu versiyonundaki varlığı, sonunda her zaman olması gerektiği kadar büyük. Peki Westerberg’in köprüde Oz Büyücüsü’ne gönderme yapacağı kimin aklına gelirdi? Ben değilim. (YouTube’da dinleyin)

5. “Gökyüzündeki Garson (Alternatif Versiyon)”

Albümün en akılda kalıcı ve en komik şarkısı – Westerberg’in uçuş görevlisi kız kardeşine sevgi dolu ve saygısız bir övgü – biraz komik, bu yüzden ilk kez Tim’in 2008’deki genişletilmiş baskısında duyduğum bu alternatif versiyonu seviyorum çünkü kendi kendine yetiyor ve ciddi değil. Westerberg’in sözlerden birini çarpıtması şarkının ruhuna tamamen uygundur. (YouTube’da dinleyin)

6. “Swingin Partisi (Ed Stasium Mix)”

Yeni mix, alternatif pop yıldızının yıllar sonra kapsadığı bu içe dönük orta tempolu şarkının atmosferini yansıtıyor Lorde – Westerberg’in ağrılı vokalleri ve orijinalde duyulmayan bazı yükselen gitar sesleri için bol miktarda alan sunuyor. (YouTube’da dinleyin)

7. “Bastards of Young (orijinal karışımın 2023 versiyonu)”

Stasium’un karışımı, genç yetişkinlerin hayal kırıklığını anlatan bu marşın her zaman hak ettiği büyük hit gibi görünmesini sağlıyor. Ama ben “Bastards of Young”ın halihazırda mükemmel, 10 üzerinden 10’luk bir rock ‘n’ roll şarkısı olduğuna inanıyorum; bu, cüretkar derecede abartısız müzik videosundan doğrudan Fugen hoparlöründen gelmiş gibi görünse bile, iyileştirmeye yer yok. (YouTube’da dinleyin)

8. “Palyaço Yat (Ed Stasium Mix)”

“Dose of Thunder”da olduğu gibi, Stasium’un çalışmalarındaki en aydınlatıcı anlardan bazıları albümün en ağır şarkılarında bulunabilir. “Lay It Down Palyaço” kulağa hiç bu kadar kaotik gelmemişti. (YouTube’da dinleyin)

9. “Kadranın solu (alternatif versiyon)”

Gerçek “Tim” seansları başlamadan hemen önce grup, yeni materyaller üzerinde çalışma ve kahramanları Alex Chilton’un ürettiği bazı demoları kaydetme şansı buldu. Chilton oturumlarının hiçbiri nihai albüm olmadı ancak bu genişletilmiş baskı, bu kayıtlardan bazılarının prömiyerini yapıyor. Grubun indie underground’a klasik övgüsünün bu ilk parçasında yakaladığı gevşek, ham sesi seviyorum. (YouTube’da dinleyin)

10. “Küçük Maskara (Ed Stasium Mix)”

Stasium, Tennessee Williams ve The Who’dan eşit ipuçları alan, evlilikteki memnuniyetsizliği konu alan Westerberg tarzı bir karakter çalışması olan bu şarkıda Bob Stinson’ın varlığını vurguluyor. (YouTube’da dinleyin)

11. “İşte Düzenli Bir Parça Geliyor (Orijinal Mix’in 2023 Remaster’ı)”

“Tim”in yürek burkan son parçası, grubun parti şarkıları çalmaktan benim içki içmenin bedeli olan şarkılarını çalmaya kaçınılmaz geçişinde çok önemli bir adıma işaret ediyor. Yine, orijinalin puslu parıltısında sanki gün doğumundan hemen önce o unutulmaz anlarda yaşanıyormuş gibi işe yarayan bir şeyler var. (YouTube’da dinleyin)

12. “Hiçbir Yer Benim Evim Değil (Alternatif Versiyon)”

Hayranların en sevdiği nadirliğin bu kaydı, Chilton’un seanslarında yakaladığı ham, atmosferik sesin, bitmiş albümün daha pirinçli ve daha yankılı sesinden ne kadar farklı olduğunun açık bir örneğidir. (YouTube’da dinleyin)

13. “Bekleyemiyorum (Elektro Demo)”

Westerberg, 1987 tarihli Pleased to Meet Me albümünde yaylı çalgılar ve korno parçalarıyla daha sofistike bir düzenleme ortaya çıktığında grubun en bilinen şarkılarından biri olacaktı. “Tim” döneminde Westerberg aslında “Can’t Hardly Wait” üzerinde çalıştı. . Bu erken versiyonları bitmiş parçaya tercih ediyorum, aksi takdirde ne olacağını hayal etmemizi sağlıyor bir diğer Değiştirmelerin en güzel şarkılarından biri “Tim”de yer aldı. (YouTube’da dinleyin)

Al, bu senin, al, bu senin, al, bu senin.

Lindsey

* Gizemli Tim kimdir? Bob’un giymeyi sevdiği bir ikinci el mağazası ceketinin üzerine işlenmiş bir isim sadece. Kardeşi ve grubun basçısı Tommy, yeni baskının notlarında bunu klasik Değiştirmeler mantığıyla ifade ediyor: “Plaklardaki çoğu parça gibi bu da içeriden bir şaka olarak başladı. Bir plağa “Tim” demek, birkaç içkiden sonra komikti. Ertesi gün pek eğlenceli değildi. Ama daha fazla içtiğinizde tekrar eğlenceli hale geldi.

Amplifikatör çalma listesi

Spotify’da dinleyin. Bu oynatma listesini her yeni haber bülteninde güncelliyoruz.

“Değişimlerin Kaosu ve Berraklığı’ ‘Tim'” şarkı listesi
Parça 1: “Hayatımı Tut (Ed Stasium Mix)”
Parça 2: “Satın Alacağım (Ed Stasium Mix)”
Parça 3: “Otobüste Beni Öp (2023 Yenileme)”
Parça 4: “Dose of Thunder (Ed Stasium Mix)”
Parça 5: “Gökyüzündeki Garson (Alternatif Versiyon)”
Parça 6: “Swingin Partisi (Ed Stasium Mix)”
Parça 7: “Gençlerin Piçleri (2023 Remaster)”
Parça 8: “Lay It Down Palyaço (Ed Stasium Mix)”
Parça 9: “Kadranın Solu (Alternatif Versiyon)”
Parça 10: “Küçük Maskara (Ed Stasium Mix)”
Parça 11: “İşte Normal Bir Film Geliyor (2023 Remaster)”
Parça 12: “Hiçbir Yer Benim Evim Değil (Alternatif Versiyon)”
Parça 13: “Çok Sabırsızlanıyorum (Elektrikli Demo)”

Ekstra şarkılar

Bu efsane hikayeyi izlemenizi şiddetle tavsiye ederim “Cumartesi gecesi canlı” performansı “Gençlerin Piçleri.” Lorne Michaels, Westerberg’in zorlukla duyulabilen bir F-bombası mırıldanmasından rahatsız olmuş olabilir, ancak performans, bu sahnede çalınan aşırı prova edilmiş parçaların çoğundan son derece daha havalı ve daha canlı.

Ayrıca “Tim”in yeni baskısında yer alan 1986 tarihli bir canlı konserden: Harika kaotik bir cover The Beatles“Hiçbir yerde dostum.”

Son olarak 1980’lerin ortalarından daha genç müzik arıyorsanız haftalık gazetemizi tavsiye edebilirim. Çalma listesi? Bu hafta Zach Bryan ve Bon Iver, Laurel Halo ve Shakira’dan yeni parçalar var.