Oscar ödüllü Japon besteci Ryuichi Sakamoto, 71 yaşında hayatını kaybetti.

Shib

Global Mod
Global Mod
Japonya’nın en önde gelen bestecilerinden biri ve The Last Emperor, The Sheltering Sky ve The Revenant gibi filmlerin müziklerini yazan etkili tekno-pop grubu Yellow Magic Orchestra’nın kurucusu Ryuichi Sakamoto Salı günü öldü. 71 yaşındaydı.

Instagram sayfası ölüm tarihini açıkladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Bay Sakamoto, Ocak 2021’de kendisine rektum kanseri teşhisi konulduğunu ve tedavi görmekte olduğunu söyledi.

Fütüristik tekno, orkestra eserleri, video oyunu parçaları ve samimi piyano sololarında eşit derecede usta olan Sakamoto-san, akılda kalıcı, duygusal ve etrafındaki seslerle derinden uyumlu bir müzik yarattı. Çok sayıda solo albüm yayınlamanın yanı sıra, farklı türlerde çeşitli müzisyenlerle çalıştı ve bir Oscar, bir BAFTA, bir Grammy ve iki Altın Küre aldı.

1970’lerin sonlarında ve 80’lerin başlarında listelerin başında yer alan Sarı Büyü Orkestrası, Japon müziğinin Batılı kavramlarını hicvederken, sentezleyiciler ve sıralayıcılar üzerinde “Bilgisayar Oyunu” gibi akılda kalan hit parçalar üretti.

Uzun süredir birlikte çalıştığı müzisyen Carsten Nicolai, “Onun ana teması merak” dedi. 2021’de telefon röportajı. “Ryuichi, müziğin geleceğinin belirli bir türün olmayacağını çok erken anladı – farklı tarzlar ve alışılmadık tarzlar arasındaki diyaloğun geleceği olabileceğini.”

Bay Sakamoto, 1980’lerin başında, yönetmen Nagisa Oshima’nın ondan bir Japon savaş kampı esiri hakkında 1983 yapımı bir film olan ‘Mutlu Noeller, Bay Lawrence’ta David Bowie’nin karşısında oynamasını istediğinde geniş çapta tanınırlık kazandı. Oyunculuk geçmişi olmayan Bay Sakamoto, filmin müziklerini de kendisinin yapması şartıyla kabul etti.

Filmin sentez ağırlıklı başlık şarkısı, Sakamoto-san’ın en ünlü bestelerinden biri olmaya devam etti. Şarkıcı David Sylvian ile vokal versiyonu olan Forbidden Colors, piyano versiyonları ve heyecan verici orkestra düzenlemeleri de dahil olmak üzere birçok kez uyarladı.

Ardından yönetmen Bernardo Bertolucci’nin The Last Emperor (1987), The Sheltering Sky (1990) ve Little Buddha (1993) gibi filmlerinin müziklerini izledi. Bay Bertolucci talep ediyordu – “Daha duygusal, daha duygusal!” besteciyle birlikte çalıştı ve 40 kişilik bir orkestra ile kayıt seansları sırasında müziği anında yeniden yazmasını sağladı – ancak “Son İmparator”, 1988’de Bay Sakamoto’ya Oscar kazandı.

Bay Sakamoto, 1990’ların sonunda, Claude Debussy’yi anımsatan duygusal, hassas piyano aranjmanlarının yanı sıra, John Cage’in piyanonun ruhuna sadık iç kısımlarına daha deneysel saldırıların yanı sıra BTTB veya Back to the Basics albümüyle klasik köklerine geri döndü. .

Bu sürüme, orijinal olarak bir vitamin içeceği reklamı için yazılan ve TV izleyicilerinin müziği nasıl bulabileceklerini soran toplu aramalarının ardından single olarak yayınlanan “Energy Flow” da dahildi. Japonya’nın Kayıp On Yılı’nın ortasında – yıllarca süren teknoloji odaklı büyümeyi izleyen ekonomik durgunluk için bir terim – nazik piyano baladı teselli veriyor gibiydi.

Bay Sakamoto, “Energy Flow” 1999’da Japonya’nın Oricon listesinde 1 numaraya yükselen ilk enstrümantal parça olduğunda, “Belki de insanlar ülkelerindeki durgunluğun stresine bir yanıt bulmak için şifa aradıkları içindir,” diye spekülasyon yaptı.

2011 Fukushima Daiichi Nükleer Santrali nükleer felaketinden sonra, Bay Sakamoto Japonya’nın nükleer karşıtı hareketinde bir aktivist oldu ve 2012’de yeniden bir araya gelen Yellow Magic Orchestra ve Yellow Magic’in önde gelenlerinden biri olan Kraftwerk grubunun yer aldığı bir No Nukes konseri düzenledi. gerçekleştirilen etkiler gerçekleşti.

Konserden bir gün önce Japonya Başbakanlık konutu önünde düzenlenen protesto mitinginde konuştu. Buraya bir vatandaş olarak geliyorum” dedi. “Hepimizin elimizden geleni yapmamız ve sesimizi yükseltmemiz önemli.”

Bay Sakamoto, 2014 yılında gırtlak kanseri olduğunu öğrendi. Tedavi sırasında çalışmayı bıraktı, ancak yönetmen Alejandro G. Iñárritu ondan The Revenant filmi için müzik yazmasını istediğinde bir istisna yaptı. Alva Noto adı altında performans sergileyen Bay Nicolai ile Bay Sakamoto, geniş çapta alkışlanan bir dizi parlak terör üretti.

Kalıcı etkilerinden biri olan Andrei Tarkovsky’ye bir övgü olarak yeni bir proje tasarladı. yazar Paul Bowles tarafından, The Sheltering Sky’dan ölümlülük üzerine bir pasaj okuyarak.

Daha sonraki yıllarda, Sakamoto-san’ın müziği, zamanın akışına uygun olarak giderek daha fazla uzamsal ve atmosferik hale geldi. The Creative Independent web sitesine verdiği bir röportajda, eski müziğini neden eskisinden çok daha yavaş çaldığını açıkladı. “Cevabını duymak istedim” dedi. “Daha az not ve daha fazla alan istiyorum. boşluklar, sessizlik değil. Oda titriyor, hala çalıyor. Bu rezonansın tadını çıkarmak, büyüdüğünü duymak istiyorum.”

Ryuichi Sakamoto, 17 Ocak 1952’de Tokyo’da doğdu. Babası Kazuki Sakamoto tanınmış bir edebiyat editörüydü ve annesi Keiko (Shimomura) Sakamoto kadın şapkaları tasarladı.

6 yaşında piyano dersleri almaya başladı ve kısa süre sonra beste yapmaya başladı. İlk etkileri, bir zamanlar “tüm 20. yüzyıl müziğine açılan kapı” olarak tanımladığı Bach ve Debussy’yi içeriyordu ve gençken bir grup hipster isyancıya katıldığında modern cazı keşfetti. (Öğrenci protesto hareketinin zirvesinde, o ve sınıf arkadaşları liselerini birkaç haftalığına kapattılar.)

Sakamoto-san, modern sanata ve özellikle de Cage’in avangart çalışmalarına ilgi duyuyordu. Tokyo Sanat Üniversitesi’nde kompozisyon ve etnomüzikoloji okudu ve sentezleyicilerle oynamaya ve yerel pop sahnesinde performans göstermeye başladı.

1978’de Bay Sakamoto, müzisyenin bir ses kodlayıcı üzerinden Mao’nun bir şiirini okumasıyla başlayan, ardından bir reggae ritmi ve Herbie Hancock’tan ilham alan doğaçlamalardan oluşan bir geçit alayı ile başlayan tuhaf bir miksaj olan ilk solo albümü Thousand Knives’ı çıkardı. O yıl basçı Haruomi Hosono, onu ve davulcu Yukihiro Takahashi’yi Sarı Büyü Orkestrası olacak bir üçlü oluşturmaya davet etti. (Bayım. Takahashi Ocak ayında öldü.)

Grubun kendi adını taşıyan 1978 albümü büyük bir hit oldu ve synth-pop’tan techno’ya kadar çok sayıda elektronik müzik türünü etkiledi. Grup, kısmen Sakamoto-san’ın solo çalışmalarına devam etmek istemesi nedeniyle 1984’te dağıldı. (1990’lardan beri düzenli olarak yeniden bir araya geldiler.) Bay Sakamoto, Lagos’ta dünya dışı elektro single Riot’u da içeren 1980 albümü B-2 Unit’te sıra dışı, yüksek teknolojili yaklaşımlarla uğraşmaya devam etti.

Bertolucci filmlerinden sonra Bay Sakamoto, görünüşe göre her yerdeydi – bir Madonna müzik videosunda rol aldı, Gap için modellik yaptı ve 1992 Barselona Olimpiyatları için müzik yazdı. Eklektik Neo Geo (1987) ve Beauty (1989) albümlerindeki işbirlikçileri arasında Iggy Pop, Youssou N’Dour ve Brian Wilson vardı ve beş kıtayı kapsayan bir dünya füzyon grubuyla turneye çıktı.

1990’ların ortalarında, Bay Sakamoto kendisini bir klasik besteci olarak yeniden keşfetti ve bir piyano üçlüsünde eski müziğinin aranjmanlarıyla turneye çıktı. Çalışmaları aynı anda hem kapsam hem de konu açısından görkemli hale geldi: Keder ve kefareti araştıran bir senfoni olan Discord (David Byrne ve Patti Smith’in sözlü katkılarıyla) ve 20. Yüzyılın tarihi üzerine bir meditasyon olan LIFE adlı bir opera yazdı. karışık eleştiriler aldı.

Video oyunları için müzik yazmanın ve Nokia 8800 telefonu için zil sesleri tasarlamanın yanı sıra Bay Sakamoto, çevrimiçi izleyicilerin alkışlamak için klavyelerindeki F tuşuna basmasına olanak tanıyan bir “uzaktan alkış” özelliğini kullanarak konserlerinin canlı akışlarını izledi. Yumruklar oditoryumdaki bir ekrana kaydedilecekti.

21. yüzyılda, Bay Sakamoto’nun piyanosunu hatalı elektroniklerle rahatsız eden yapımcı Fennesz ve Bay Nicolai’nin de dahil olduğu yeni nesil işbirlikçilerden ilham alarak yeniden daha deneysel çalışmalara odaklandı.

“Bana melodilerden korkmamam gerektiğini öğretti,” dedi Bay Nicolai, “bu melodinin deney yapma olasılığı da var.”

Sakamoto-san çevreci olarak çalıştı ve 2009 tarihli Out of Noise albümü için eriyen bir buzulun seslerini kaydetti. “Async”in bazı bölümlerinde, 2011 Tohoku tsunamisinde kısmen sular altında kalmış, akortsuz bir piyanoda çaldı.

2021 ve 2022 yıllarında uzun bir hastanede kaldıktan sonra son albümü “12”yi skeçlerle bir nevi günlük olarak kaydetti. Kayıt hakkında “Sadece sesle yıkanmak istedim” dedi. “Hasarlı bedenim ve ruhum üzerinde biraz iyileştirici etkisi olacağını hissettim.”

Aralık ayında, Tokyo’nun 509 Stüdyosunda kariyeri boyunca canlı yayınlanan bir solo piyano resitali gerçekleştirdi.

Bay Sakamoto, 1972’de Natsuko Sakamoto ile evlendi ve 10 yıl sonra boşandılar. 1982’de müzisyen Akiko Yano ile ikinci evliliği 2006’da boşanmayla sonuçlandı. Ortağı, menajeri olarak hareket eden Norika Sora idi. Hayatta kalanlar hakkında bilgi hemen mevcut değildi.

Sakamoto-san’ın sese olan ilgisi günlük hayatına nüfuz etti. Uzun yıllar Manhattan’ın Kajitsu restoranında yemek yedikten sonra, 2018’de Haber ile yaptığı bir röportajda şefe “Yemeğinizi seviyorum, size saygı duyuyorum ve bu restoranı seviyorum ama restorandan nefret ediyorum” diyen bir e-posta yazdığını hatırladı. müzik.” Ardından, tantana ya da ödeme olmaksızın, restoran için incelikli, zevkli çalma listeleri tasarladı.

Sadece yemeklerine eşlik edecek daha iyi sesler istiyordu.