Oklahoma Kasabasının kurtarma planının büyük bir adı var: Reba McEntire

Hasan

Global Mod
Global Mod
ATOKA, Oklahoma – Teksas’tan Kanada’ya uzanan ABD Otoyolu 75’in hemen dışındaki bu uykulu kasabadan her yıl sekiz milyon araç geçiyor. Neredeyse hiçbiri durmadı.

Atoka zor zamanlar geçirmişti: sakinler taşınmıştı ve şehir merkezindeki binalar bakıma muhtaç hale geliyordu. Ekonomik Kalkınma Direktörü Carol Ervin, şehrin kendisinin gelip geçen bu gezginlerin küçük bir kısmını ziyarete nasıl çekebileceğini planlamaya başladı.

Son iki ayda, yarım milyon misafir, 3.000 kişilik bu güneydoğu Oklahoma topluluğuna akın etti. Nedeni dört harfle özetlenebilir: Reba.

Country müzik yıldızı Reba McEntire, Atoka İlçesinde büyüdü ve Ocak ayında burada çok önemli bir yatırım yaptı. Bir zamanlar harap olmuş eski bir Mason tapınağında, Atoka’nın rezervasyonun bir parçası olduğu Choctaw Nation ile yüzde 50-50 ortaklık olan Reba’s Place adında bir restoran açtı. Yukarıda, Reba shot bardaklarını ve Dillard’s için giyim serisini satan bir hediyelik eşya dükkanı var. Önde ve ortada, Bayan McEntire’in en büyük hitlerinden oluşan bir performansla büyük açılışı yönettiği bir konser sahnesi var.

Her şey planlandığı gibi giderse Atoka’nın önümüzdeki yıllarda bir havalimanı, küçük bir su parkı, amfi tiyatrosu ve butik otelleri olacak. Birkaç üretim ve yeşil elektrik şirketi şimdiden genel merkezlerini burada kuruyor.

Bayan Ervin ve ekibi yerel ekonomiyi canlandırmanın bir yolu olarak bir restoran fikrini ortaya attığında kimse Bayan McEntire kadar şüpheci değildi.

Şarkıcı, 2023 ulusal turnesine başlamaya hazırlanırken Nashville’deki evinden telefonda “Bunun boş bir rüya olduğunu düşündüm” dedi. Ama “onu büyütmek için büyük hayaller kurmalısın.”

Buna uygun bir yakınsama diyelim: bir müzik süperstarı, zengin bir kabile ulusu, işlek bir otoyol ve iddialı bir yerel yönetim. “Paramı onlara yatırdım,” dedi Bayan McEntire, “ve asla olmayacağını düşündüğüm şeyleri gerçekleştirdiler.”

Proje, bir dizi başka ünlü işletmeye sahip olan Oklahoma’da o kadar zor değil. Osage Nation’ın genel merkezinin bulunduğu Pawhuska’da, Food Network yıldızı Ree Drummond tarafından yedi yıl önce açılan bir restoran olan Pioneer Woman Mercantile, günde yaklaşık 6.000 kişiyi kendine çekiyor. Country şarkıcıları Blake Shelton ve Toby Keith, Atoka’ya arabayla iki saatlik mesafede barlara sahiptir.

Ancak 67 yaşındaki Bayan McEntire, 47 yıllık bir kariyer ve Billboard Hot Country Songs listesinde 24 1 numara ile tartışmasız diğerlerinden daha büyük bir cazibe merkezi. Filmlerde, Broadway müzikallerinde ve kendi hit sitcom’u Reba da dahil olmak üzere birçok televizyon dizisinde rol aldı.

Bu ay bir Cumartesi öğleden sonra, bu yıldız gücü Atoka şehir merkezinde görülebiliyordu. McEntire hayranlarından oluşan kalabalıklar – çoğu imza tarzlarını taklit etmek için ışıltılı üstler ve püsküllü ceketler giymişti – tek parıltı ipucu “Reba’nın Yeri” yazan uzun kırmızı bir elektrik tabelası olan üç katlı sağlam bir tuğla binanın önünde duruyordu. Bir masa için beklemek dört saatti.

İçeride şarkıcı için bir türbe vardı. Yüksek bir tavanın altında, konuklar eski sıralardan yapılmış girintilere doluştu ve Bayan McEntire albümlerinin, filmlerinin ve şovlarının posterlerine hayran kaldılar, onların samimi, mütevazi halk imajıyla ticaret yaptılar.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük üçüncü kabile olan Choctaw Nation’ın şefi Gary Batton, “Reba inançla ilgilidir, aileyle ilgilidir, kültürle ilgilidir” dedi. Bayan McEntire’i Choctaw kumarhanelerindeki performanslarından tanıyordu ve onunla tekrar çalışma şansına atladı.

Akşam yemeği yiyenler, hoş tatlı bir sosta kızarmış tavuk bifteği ve dev bir mısır ekmeği parçasıyla servis edilen barbunya fasulyesi – Bayan McEntire’ın hayatını ve kariyerini yansıtan Güney yemekleri – kapacak kadar şanslı. Şarkıcının 1995 turnesinde giydiği, sergilenen birkaç kıyafetten biri olan göz kamaştırıcı kırmızı elbiseye baktılar. Sahnede, yerel bir müzisyen olan Wyatt Justice, duvar büyüklüğünde bir Amerikan bayrağının yanında ülke şarkıları söyledi.

Broken Bow, Okla’dan yaklaşık 90 mil uzakta araba kullanan Donita Clay, “Büyük tabelayı gördüm ve sonra biraz yavaşladım,” dedi, “Ben bir Reba hayranıyım. Kim değil?”

Sokağın aşağısındaki Boggy Bottom Antiques & Collectibles, oturmayı beklerken Dolly/Reba 2024 tişörtlerine göz atan müşterilerle doluydu. Ortak sahip Tracy Jones, satışların son iki ayda en az iki katına çıktığını söyledi. Sahibi Janny Copeland, Reba’s Place’in karşısındaki bir şarap barı olan Vault’ta Cumartesi satışlarının dört katına çıktığını söyledi.

“Bir Starbucks alıyoruz” dedi. “Kimin ne dediği umurumda değil, Reba buraya gelmeseydi Starbucks’ı buraya getiremezdik.”

Atoka her zaman küçük bir kasaba değildi. 20. yüzyılda gelişen bir kömür madenciliği endüstrisine ve Missouri, Kansas ve Texas Demiryolu boyunca bir istasyona ev sahipliği yapıyordu. 1970’lerde mobilya perakendecisi Ethan Allen ve kot pantolon şirketi Wrangler, Atoka’da fabrikalar açtı ancak 2006’da fabrikaları kapattı. Şehir yaklaşık 600 işini kaybetti. Nüfus sayımı verilerine göre, geçen Ekim ayı itibariyle, Atoka İlçesi sakinlerinin yaklaşık beşte biri yoksulluk içinde yaşıyordu.

Bayan Ervin, “Bir şehir yaşayan, nefes alan bir varlıktır” dedi. “Ya büyür ya da ölür. Ve öldük.”

Şirketleri şehre taşınmaya ikna etmeye çalıştığını, ancak ona “Halkımızın yaşamak isteyeceği bir yere ihtiyacımız var ve orası Atoka, Oklahoma değil” dediklerini söyledi.

Yaklaşık beş yıl önce, Bayan Ervin ve Belediye Başkanı Brian Cathey de dahil olmak üzere diğer şehir yetkilileri, şehir merkezini yeniden canlandırma planı üzerinde çalışmaya başladı. Sonra salgın vurdu. Bayan McEntire, kanserden ölmekte olan annesine bakmak için eve taşındı ve burada birkaç ay karantinada kaldı.

Şarkıcının sitede yardım etme geçmişi vardı. 1987’den başlayarak, rehabilitasyon kliniği Reba Rehab olarak bilinen Texoma Tıp Merkezi için para toplamak amacıyla Teksas, Denison’da birkaç konsere ev sahipliği yaptı. Bayan Ervin, şimdi “eski bir proje” aradığını söyledi.

Reba’s Place teklifi Bayan McEntire’a sunulduğunda, paranın yarısını toplamayı kabul etti ve geri kalanı Choctaw Nation sağladı. Restoranın mutfak şefi ve The Nation’da perakende, marka ve ticaretten sorumlu yönetici direktörü Kurtess Mortensen, toplam yatırımın “birkaç milyon” olduğunu söyledi. Herhangi bir kâr, ülke ve Bayan McEntire arasında paylaştırılacak, ancak Bay Mortensen, “Bu büyük bir para kazandıran olmayacak” dedi.

Bayan Bütün kabul etti. Bunun çok zor bir sektör olduğunu biliyorum” dedi. “Hayatta paradan daha fazlası var.”

Choctaw Nation, gelirinin çoğunu Oklahoma’daki 22 kumarhanesinden elde ediyor ve Reba’s Place’ten elde edilen geliri rezervasyondaki sağlık, eğitim ve barınma girişimlerine harcamayı planlıyor. Atoka’da ülke şimdiden evler, bir sağlık kliniği, bir toplum merkezi inşa etti ve Chili’s gibi franchise restoranları açtı.

Reba’s Place’de 134 çalışanın yaklaşık yarısı devlet onaylı bir kabilenin üyesi. Restoran ayrıca Choctaw Nation’da yetiştirilen ve kasaplanan sığır eti servis ediyor ve hediyelik eşya dükkanı yakında kabile üyeleri tarafından yapılan ürünleri satacak. Şef Bay Batton, rezervin diğer bölümlerinde daha fazla Reba’s Place yeri açmayı umduğunu söyledi.

Belediye de projeye yatırım yaptı. Atoka Şehri Sınai Kalkınma İdaresi, binayı 2020 yılında 200.000 $’a satın aldı ve ardından eşit değerde ödemeler ve hizmetler karşılığında restorana verdi. Reba’s Place ayrıca şehrin satış vergisinin bir kısmında indirim alıyor. (Bayan McEntire, restorana parasını, adını ve hatıra eşyalarını sağladı, ancak günlük operasyonlarla ilgilenmiyor.)

Reba’s Place’de Yönetici Aşçı olan Bay Mortensen, küçük bir kasabaya büyük bir restoran getirmeye yabancı değil. Beş yıl boyunca Pioneer Kadın Ticaretini yönetti.

Mercantile’den, “ABD’nin ana caddesi olan Disneyland’ı yarattık” dedi, ancak birçok Pawhuskan trafikteki ani artıştan memnun değildi. Atoka’da Bay Mortensen, sakinlere endişelerini dile getirme fırsatı vermek için birkaç topluluk toplantısı düzenledi.

“Bana bağırıldı ve teşekkür edildi ve aradaki her şey” dedi.

Pek çok insan yeterli park yeri olmayacağından korkuyor. Ancak diğerleri, saatte 2,13 dolar olan eyalet ve federal asgari ücretten daha fazlasını ödeyen işlerin beklentisiyle heyecanlandı. Reba’s Place’de sunucular saatte 8 dolardan, şefler 14 dolardan başlıyor ve her tam zamanlı çalışan sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip.

Christy Pittman, Reba’s Place’de garson olarak işe alınmadan önce, pandemi başladığında kapatmak zorunda kaldığı bir spa işletiyordu.

“Üniversiteye gittim, dereceleri aldım, ihtiyacım olan her şeye sahiptim” dedi. Ama Atoka’da “yeterince kaliteli iş yoktu.” Artık tırnaklarını yaptıracak kadar kazanıyor.

Hediyelik eşya dükkanında çalışan Wyatt Delay, onu ziyaret etmek için eyalet dışından bu kadar çok insanın gelmesine şaşırdığını söyledi. “Virgin Adaları, New York, Michigan, Oregon, Washington Eyaletinden birileri vardı.”

Nashville’de bir müzik eleştirmeni olan Holly Gleason, Bayan McEntire herhangi bir ülke yıldızının en geniş izleyici kitlesinden birine sahip olduğu için şaşırmadığını söyledi. “Herkes Reba konusunda hemfikir: Siyah, Beyaz, Kızılderili, Asyalı, LGBTQ, İncil Hristiyan” dedi.

Ve diğer ülke müzisyenleri tesislerini açmak için ulusal şirketlerle ortaklık kurarken, Bayan McEntire Choctaw Nation’da yerel bir ortak seçti. Bayan Gleason, “Gerçekten kanıtlanmış, biz buyuz, deneyim” dedi.

Yine de, birkaç yerli Reba’s Place’de yemek yiyemeyeceklerini söyledi. Emekli bir sanatçı olan Ruby Bolding, “Biz sıradan insanlar için daha ucuz fiyatlar olmadıkça oraya gitmeyeceğim” dedi. Akşam yemeğini 12,99 dolara biftek fajita satan bir Meksika restoranı olan Cazadorez’de yedi. Reba’s Place’de kızarmış tavuk bifteği 27 dolar.

“Ama bu, burada olduğu için mutlu olmadığım anlamına gelmiyor,” diye ekledi, “çünkü pek çok insanı kendine çekiyor. Reba’yı seviyorum ve onunla böyle bir ilişkim var.

Bayan McEntire’ın kayınbiraderi Mark Eaton’ın papaz olduğu Cornerstone Kilisesi’ndeki ayinlere katılan emekli bir öğretmen olan Max Lane, Reba’s Place gibi “süslü” bir yerin onu çekmeyeceğini söyledi. “Ben Dairy Queen’e gitmeyi tercih ederim.”

Bayan McEntire, restoranın fiyatlarını savundu. “Bir çantadan çıkıp mikrodalgaya atmak hızlı değil – yüksek kaliteli, el yapımı yiyecek” dedi.

Diğerleri aynı fikirde. Bay Mortensen, Şubat ayında Reba’s Place’in haftada yaklaşık 130.000 $ satış yaptığını ve restoranın Mart ayı başlarında rezervasyon almaya başladığından beri, “insanlar oldukça sürekli arıyor” dedi. Bu ay üçüncü katta bir konuşma salonu açılacak.

Reba’s Place, Dollywood’un bir sonraki eğlence parkı Dolly Parton’s Tennessee olabilir mi? Bayan McEntire, “Ona dokunabilir miyim bilmiyorum,” dedi.

Projenin ortaya çıkmasına yardımcı olan Ervin Hanım daha iyimser. Bayan Drummond ve Bay Shelton’ın anlaşmalarına atıfta bulunarak, “Rebas’ın Pawhuska veya Tishimingo’dan daha büyük olabileceğini düşünüyorum” dedi. Otoyol Atoka’dan geçtiği için, halihazırda bu şehirlerden daha fazla araç trafiğine sahip.

Ve en önemlisi, Reba’ya sahip olduğunu söyledi.