Öncü film yapımcısı Jessie Maple 86 yaşında öldü

Shib

Global Mod
Global Mod
Bu alanlarda siyah kadınlar neredeyse yokken görüntü yönetmeni ve bağımsız film yapımcısı olarak kariyer yapan ve sonraki nesillere onun izinden gitmeleri için dikkatli talimatlar bırakan Jessie Maple, 30 Mayıs’ta Atlanta’daki evinde öldü. 86 yaşındaydı.

Ölümü, uzun süredir asistanı ve 2019’da kendi yayınladığı anı kitabı The Maple Crew’un ortak yazarı E. Danielle Butler tarafından doğrulandı.

Yönetmen ve kameraman, Bayan Maple’ın birçok işinden sadece ikisiydi. Ayrıca bakteriyolog olarak çalıştı; bir gazete köşesi yazdı; kendi kafeleri; pişmiş vegan kurabiyeler; ve Harlem’deki kumtaşı evlerinin bodrum katında 50 kişilik bir tiyatro işletti.

Bayan Maple, 1970’lerin başında daha fazla insana ulaşmak istediği için yazılı medyadan televizyon haberciliğine geçtiğinde, bir Harlem gazetesi olan The New York Courier için “Jessie’s Grapevine” başlıklı bir köşe yazmıştı.

WNET, New York kamu televizyon ağı ve aktör Ossie Davis’in film şirketi Third World Cinema’daki programlarda film kurgusu okuduktan sonra, Gordon Parks’ın Shaft’s Big Score! (1972) ve The Super filmlerinde çırak editör olarak çalıştı. Polisler (1974), Bayan Akçaağaç, kamera arkasında olmayı özlediğini fark etti.

Indiana Üniversitesi’nin makale ve filmlerinin bir koleksiyonunu tutan Kara Film Merkezi ve Arşivi’ne göre, 1975’te New York Görüntü Yönetmenleri Birliği’ne (şimdi Uluslararası Görüntü Yönetmenleri Birliği) katılan ilk Afrikalı Amerikalı kadın oldu. Ancak sendikanın, uzun bir çıraklık eğitimini tamamlamasını gerektiren kuralları değiştirmek için mücadele ettikten sonra onu yasakladığını söyledi.

Bayan Maple, Haber’a 2016’da kadınların film ekiplerinin önündeki engelleri aşmasıyla ilgili bir makale için “Bekleseydim, asla görüntü yönetmeni olmazdım,” dedi. “Ben de onu mahkemeye verdim.”

1970’lerin ortalarında, birkaç New York City televizyon kanalına cinsiyet ve ırk ayrımcılığı nedeniyle dava açtı ve 1977’de WCBS’ye karşı bir dava kazanarak istasyonda bir deneme süresi kazandı. Bu, orada ve yerel ABC ve NBC istasyonlarında serbest bir kariyere dönüştü.

Bayan Maple, kendisiyle çalışmak istemeyen ekip üyeleriyle karşı karşıya kaldığını ve arkasından bazen açıkça duyulabilen kızgın fısıltıların duyulabildiğini yazdı. Ancak, hareket hastalığından muzdarip olmasına rağmen, neredeyse her gün bir helikopterle hava fotoğrafları çekmek için uçmak gibi, özellikle zor bulduğu görevler verildiğinde bile sebat etti.

1977’de Bayan Maple, zorlu bir sektörde başarı için ayrıntılı bir rehber olan How to Become a Union Camerawoman’da deneyimlerini yazdı.

Ancak televizyon haberleri filmden videoya kaydıkça Bayan Maple, işi üzerinde tam kontrol sahibi olan bağımsız bir film yapımcısı olmayı tercih etmeye karar verdi. Uzun metrajlı filmlere geçmeden önce eşi Leroy Patton ile Metadon: Mucize İlaç mı Kötü Ruh mu?

Bayan Maple, topluluğu için önemli olan konular hakkında filmler yapmak istediğini söyledi.

Anılarında, “Beni rahatsız eden, başka türlü anlatılamayacak şeyler hakkında hikayeler anlatmak istiyorum” diye yazdı. “Çevremi saran kaynakları kullanmaya çalışıyorum. En önemlisi, halkıma ve karşılaştığımız zorluklara ses vermek için çalışıyorum.”

Black Film Center and Archive’a göre Bayan Maple, bağımsız bir uzun metrajlı film yapan, yazan ve yöneten bilinen ilk Afrikalı Amerikalı kadındı. Will (1981) adlı bu film, 12 yaşındaki bir çocuğu kendi geliştirdiği bir alışkanlık oluşturmasını engellemek için yanına alan bir bağımlılıkla mücadele eden eski bir kolej basketbol oyuncusu (Obaka Adedunyo tarafından canlandırılıyor) hakkındadır. Loretta Devine, ilk film rolünde Will’in partnerini oynadı.

Bayan Maple’ın ikinci uzun metrajlı filmi “Twice as Nice” (1989), her ikisi de seçkin kolej basketbolcuları olan ve profesyonel drafta girmeye hazırlanan ikiz kız kardeşler hakkındaydı. Filmde, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde arka arkaya NCAA basketbol şampiyonalarını kazanan, ancak profesyonel oyuncu olmayan ikizler Pamela ve Paula McGee rol aldı.

1982’de Bayan Maple ve Bay Patton, “Will” ve diğer bağımsız filmleri göstermek için Harlem’deki 120th Street’teki kumtaşı evlerinin bodrum katında bir tiyatro açtılar. Buraya 20 West adını verdiler, burayı “siyahi sinemanın evi” olarak adlandırdılar ve Spike Lee gibi gelecek vaat eden sanatçıların filmlerini gösterdiler. Yaklaşık on yıl sonra kapattılar – çünkü kendi filmlerine daha çok odaklanmak istediğini söyledi.

Bayan Maple’ın filmleri son yıllarda ilk gösterime girdikleri zamandan daha fazla eleştirel beğeni topladı. 2015 yılında Modern Sanat Müzesi “İrade” gösterdi; Aynı yıl, Film Society of Lincoln Center (şimdi Lincoln Center’da Film), iki uzun metrajlı filmini Tell It Like It Is: Black Independents in New York, 1968-1986 başlıklı bir dizinin parçası olarak gösterdi.

Bayan Maple, 14 Şubat 1937’de Jackson’ın yaklaşık 80 mil güneyinde McComb, Miss.’de 12 çocuktan ikincisi olarak dünyaya geldi. Babası bir çiftçi, annesi bir öğretmen ve beslenme uzmanıydı.

13 yaşındayken babası öldü ve annesi onu ve birçok kardeşini liseye gittiği Kuzeydoğu’ya gönderdi.

Liseden mezun olduktan sonra tıp teknolojisi okudu ve ardından bakteriyoloji alanında çalışmaya başladı. Manhattan’daki Eklem Hastalıkları ve Tıp Merkezi Hastanesi’nde (şimdi New York Üniversitesi’nin hastane sisteminin bir parçası) bir laboratuvarı yönetirken, hastane yetkilileri kalıcı bir yedek aradı çünkü doktorası olmadığını yazdı. Yeni bir bakteri türünün ön tanımlamasına öncülük ettiği için kredilendirildi; Öğle yemeği molalarında, örgütlenmeye çalışan diğer düşük ücretli işçilere katıldı.

Düzenli, iyi maaşlı bir işti, ancak evli ve genç bir kızı olan Bayan Maple, işten sıkıldı ve 1968’de gazetecilik yapmak için bakteriyolojiden ayrıldı. Los Angeles’ta yaşayan Jet ve Ebony dergilerinin fotoğrafçısı Bay Patton ile tanıştığında Teksas’ta bir dergi görevi vardı ve iki kıyı ilişkisi geliştirdiler.

Bayan Maple kocasından ayrılmıştı; Bay Patton hala karısıyla yaşıyordu. Zamanla eşlerinden boşanıp evlendiler ve Bay Patton Manhattan’a taşındı. (Bayan Maple, film çalışmasında bazen Jessie Maple Patton olarak anılırdı.)

Bayan Maple, kocası tarafından hayatta kaldı; kızı Audrey Snipes; beş kız kardeş, Lorrain Crosby, Peggy Lincoln, Debbie Reed, Camilla Clarke Doremus ve Stephanie Robinson; ve bir torun.

Bayan Maple, hayallerini gerçekleştirmek için yorulmadan çalıştı. Gelirini, Bay Patton’la birlikte işlettiği iki Harlem kahve dükkanı ve 1990’larda yaptığı ve sonunda Doğu Kıyısı perakendecilerinde satışa sunulan bir dizi vegan kurabiye dahil olmak üzere girişimlerle tamamladı.

Anılarında “Yavaşlamak için işle çok meşguldüm” diye yazdı. “Çabalarımın arkamdaki insanların da aynı derecede sıkı çalışıp biraz daha az mücadele etmesinin yolunu açtığını düşünmek isterim.”