Ölçülü yaklaşıma sahip caz piyanisti Ahmad Jamal 92 yaşında öldü

Hasan

Global Mod
Global Mod
Ölçülü, ekonomik piyano stili nesiller boyu caz müzisyenlerine ilham kaynağı olan Ahmad Jamal, Pazar günü Mass, Ashley Falls’daki evinde öldü. 92 yaşındaydı.

Kızı Sumayah Jamal, sebebinin prostat kanseri olduğunu söyledi.

Kendisine National Endowment for the Arts Jazz Master Award, Grammy for Lifetime Achievement ve French Order of Arts and Letters üyeliği kazandıran bir kariyerde, Bay Jamal yaptığı şeyi onurlandıran görkemli bir yaklaşımla kendisine bir isim yaptı. müzikte odalar denir.

Bu yaklaşım, Bay Jamal 1940’ların ortalarında gençlik kariyerine başladığında caz dünyasını kasıp kavuran bebop olarak bilinen zorlu ve karmaşık müzikle belirgin bir tezat oluşturuyordu. Bud Powell’ın liderliğini izleyen Bebop piyanistleri, virtüöz ton girdaplarıyla tanındılar. Bay Jamal, eşit derecede etkili olduğu kanıtlanan farklı bir yol seçti.

Eleştirmen Stanley Crouch, bebop’un kurucu babası Charlie Parker’ın “cazda yeni bir formun geliştirilmesi için Ahmad Jamal’dan daha önemli” tek müzisyen olduğunu yazdı.

Bay Jamal, ilk yıllarında yalnızca “Amerikan klasik müziği” olarak adlandırmayı tercih ettiği caz değil, aynı zamanda Amerikan dışı çeşitlerin klasik müziklerini de dinledi.

2001’de Haberler’a “İki okulu ayırmadık” dedi. “Bach ve Ellington, Mozart ve Art Tatum çalıştık. 3’ten başlarsanız, duyduğunuzu çalın. Bütün bunları duydum.”

Bay Jamal’ın yoğun akorları, geniş dinamik aralığı ve en önemlisi sessizliği akıllıca kullanmasıyla rahat, cana yakın tarzı, kariyerinin başlarında caz basınında yer alan aşağılayıcı eleştirilerden nasibini fazlasıyla aldı; Martin Williams’ın kanonik tarihi The Jazz Tradition, müziğini “şık ve sığ” olarak tanımladı.

Ancak kısa sürede caz manzarasının temel unsuru haline geldi. Herbie Hancock ve Keith Jarrett, Bay Jamal’ı rol model olarak gören önde gelen caz piyanistleri arasında yer alıyor.

Jamal Bey’den etkilendiğini belirten muhtemelen en ünlü müzisyen bir piyanist değil, bir trompetçi ve grup lideriydi: Jamal Bey’in yakın arkadaşı olan Miles Davis, bestelerini ve aranjmanlarını kaydetti ve eşlikçilerini Bay Jamal’a getirdi. gerçekleştirmek için Bir keresinde, “Bütün ilhamım Ahmad Jamal’dan geliyor” demişti.

Ahmad Jamal, 2 Temmuz 1930’da Pittsburgh’da Frederick Russell Jones’ta doğdu. Bilindiği gibi Fritz, 3 yaşında piyano çalmaya başladı ve birkaç yıl sonra National Negro Opera Company’nin kurucusu Mary Cardwell Dawson ile çalışmaya başladı. 14 yaşında müzisyenler birliğine katıldığında, ünlü caz piyano virtüözü Art Tatum tarafından “gelmekte olan harika” olarak selamlandı ve liseden sonra George Hudson’ın big band’ıyla turneye çıktı.

1950’de Chicago’ya taşındı ve burada Müslüman oldu, adını Ahmad Jamal olarak değiştirdi ve Three Strings adlı bir piyano, gitar ve bas üçlüsü kurdu. 1951’de Manhattan’daki The Embers gece kulübünde uzun süre kaldıkları sırada üçlü, kendilerini Okeh etiketiyle imzalayan tanınmış plak yapımcısı ve yetenek avcısı John Hammond’dan haberdar oldu.

1955’te Bay Jamal, küçük Parrot şirketi için gitarist Ray Crawford ve basçı Israel Crosby ile ilk tam albümü Ahmad Jamal Plays’i kaydetti. Albüm, öncü blues şirketi Chess’in bir yan kuruluşu olan Argo tarafından ertesi yıl satın alınıp yeniden piyasaya sürüldüğünde, önemli ölçüde Yeni Caz Oda Müziği adını aldı.

Bay Jamal, ilk büyük ulusal teşhirini 1958’de Chicago gece kulübünde Bay Crosby ve davulcu Vernel Fournier ile kaydedilen Argo albümü At the Pershing: But Not for Me ile aldı. Bir caz albümü için neredeyse duyulmamış bir gerginlik olan Billboard albüm listelerinde iki yıldan fazla zaman geçirdi.

“At the Pershing”in başarısı kısmen, Bay Jamal’ın hâlâ en iyi bilinen kaydı olan standart “Poinciana”yı becerikli ama sürükleyici yorumundan kaynaklanıyordu. Ancak albüme herhangi bir orijinal beste eklemediği için bazı eleştiriler aldı ve daha sonra bunun onu kendi müziğini yazmaya odaklanmaya teşvik ettiğini söyledi.

Bay Jamal’ın çıktısı, çevik tarzı tutumlu olduğu kadar olağanüstüydü: 1960’ların sonlarında ve 70’lerin başlarında yılda üçe kadar albüm çıkardı ve kariyerinde 60’tan fazla albüm çıkardı.

Ayrıca bir avuç plak şirketi, bir yönetim şirketi ve bir Chicago gece kulübü ve Alhambra adında bir restoran kurdu, ancak bu girişim bir yıldan az sürdü. Elhamra, dini inançlarına uygun olarak, muhtemelen düşüşünü hızlandıran alkol servisi yapmadı.

Alhambra’nın mali zorlukları, Bay Jamal’ın hayatında neredeyse üç yıldır performans göstermediği karanlık bir dönemin başlangıcına işaret ediyordu. Kulüp Aralık 1961’de kapandı; Üç ay sonra, 17 yaşında evlendiği eski adı Virginia Wilkins olan Maryam Jamal’dan boşanma davası açtı.

Bunu, Bay Jamal’ın tutuklandığı ve kızının nafakasını ödememekle suçlandığı beş yıllık dava izledi. (Daha sonra serbest bırakıldı.) 1963’te aşırı dozda uyku hapı aldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. 1964 yılına kadar tekrar turneye çıkmaya ve kayıt yapmaya başladı.

İlk olarak gençken evlendi ve bu evlilik boşanmayla sonuçlandı. 1960’ların başında Sumayah’ın annesi Sharifah Frazier ile evlendi ve 1982’de boşandılar. Aynı yıl menajeri Laura Hess-Hay ile evlendi ve ölümüne kadar onu temsil etmesine rağmen 1984’te boşandı. Kızının yanı sıra iki torun da bırakıyor.

Canlı kayıtlar genellikle Bay Jamal’in en çevik halini sergiledi ve birçok caz uzmanı, Montreux Caz Festivali’nde kaydedilen “Freeflight” (1971) ve “Chicago Revisited: Live at Joe Segal’s Jazz Showcase” (1993) gibi albümleri sayıyor. onunki en iyisi

2011 yılında Mosaic Records, 1956 ile 1962 yılları arasında Argo için kaydettiği 12 albümden oluşan dokuz disklik bir kutu seti çıkardı. Orijinallerin ve standartların iyi karşılanan bir koleksiyonu olan Blue Moon albümü 2012’de yayınlandı ve Grammy’ye aday gösterildi. 2017’de “Marsilya”, 2019’da “Ballades” albümü yayınlandı.

Geçen yıl, Bay Jamal iki ayrı çift CD koleksiyonu çıkardı: Seattle’dan daha önce yayınlanmamış canlı kayıtlardan oluşan Emerald City Nights: Live at the Penthouse (1963-64) ve (1965-66). üçüncü bir cümle, “(1966-68)” planlanıyor.

Jamal Bey’e gösterilen saygı caz dünyasının çok ötesine geçti. Clint Eastwood, “The Bridges of Madison County” adlı filminin müzikleri için “But Not for Me”den iki parça kullandı.

Ancak daha büyük övgüler hip-hop dünyasından geliyor. De La Soul’un “Stakes Is High” ve Nas’ın “The World Is Yours” gibi parçalarının yanı sıra düzinelerce başka rap şarkısı, Bay Jamal’ın piyano rifflerini örnekledi.

Bu riffler ne kadar bulaşıcı olsa da Bay Jamal ile en çok konuşan baladlardı. Diğer birçok standart repertuar sanatçısı gibi, icra ettiği şarkıların sözlerini öğrenmeye özen gösterdi. 2001’de, balad tarzıyla da tanınan büyük bir caz saksafoncusuyla yaptığı bir sohbetten The Times’a minnettarlıkla bahsetti.

“Bir keresinde Ben Webster’ın bir baladda kalbini çaldığını duydum” dedi. “Birden durdu. Ona ‘Ben’i neden bıraktın?’ diye sordum. ‘Şarkı sözlerini unuttum’ dedi.”

Alex Tırıs raporlamaya katkıda bulundu.