NVIDIA, Onramp to Hybrid Quantum Computing’i Tanıttı

Leila

Global Mod
Global Mod
NVIDIA, Onramp to Hybrid Quantum Computing’i Tanıttı NVIDIA, GTC 2022 ile birlikte iş dünyası için biroldukça yenilik duyurdu. Daha evvel Hopper mimarisiyle bir arada H100 GPU’ya ve 144 çekirdekli Grace CPU Superchip’e bakmıştık. Şirket donanımın yanı sıra yazılım alanında da çığır açan teknolojiler sunmaya devam ediyor.

NVIDIA cuQuantum, genişleyen bir ekosistem ve geleceğin kuvvetli sistemleri için programlama modelini oluşturan bir işbirliği ile piyasaya çıkıyor. Yeşil grup, geliştiricilerin yarının ultra yüksek performanslı sistemlerini programlamak için muhtaçlık duyacakları araçları oluşturmak için kuantum hesaplama konusunda biroldukça isimle birlikte çalıştığını söylüyor.

Günümüzün yüksek performanslı bilgisayarları, kuantum hesaplama işlerini daha küçük ve kusura açık kuantum sistemlerinde mümkün olanın hayli ötesinde bir ölçekte ve performansla simüle ediyor. Klasik HPC sistemleri ise kuantum araştırmacılarının ileriye hakikat bir yol çizebilmeleri için yardımcı rol oynuyor.

Kuantum bilgisayarlar geliştikçe, araştırmacılar kuantum ve klasik bilgisayarların birlikte çalıştığı ve her biri kendilerine en uygun olan zorlukları ele alan bir hibrit bilgi süreç modeli vizyonu paylaşıyor. Bu bağlamda sistemlerin geniş çapta yararlı olması için verimli ve kullanması kolay birleşik bir programlama ortamına muhtaçlık olacak.

NVIDIA ise bilgisayarların geleceği için bu mevzuda çalışmalar yürütüyor. GPU üreticisi, NVIDIA cuQuantum üzere ticari olarak satılan araçlardan başlayarak IBM, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, Pasqal ve başka bir epeyce şirketle işbirliği ortasında çalışıyor.

Birinci adım olarak yeni bir kuantum derleyici geliştirildi. nvq++ olarak isimlendirilen bu derleyici, kuantum ve klasik bilgisayarların birbirleriyle konuşmak için kullanabileceği düşük düzeyli makine lisanının bir özelliği olan Quantum Intermediate Representation’ı (QIR) temel alıyor.

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, Quantumium, Quantum Circuits Inc. ve başka araştırmacılar, Linux Vakfı tarafınca yönetilen QIR Alliance’ı benimsediler. QIR Alliance ise hem kuantum birebir vakitte klasik bilgisayarlardan en düzgününü sunacak agnostik bir programlama yaklaşımı sağlıyor.

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, bu yeni yazılımı birinci kullananlar içinde olacak. Sonuç olarak NVIDIA, HPC topluluğunun hibrit sistemler için bu birleşik programlama modelini benimseyeceğine inanıyor.

Hibrit kuantum sistemlerini beklemek zorunda değilsiniz. Rastgele bir geliştirici, hızlandırılmış bilgi süreç ve araçları kullanarak bugün birinci sınıf kuantum araştırmasına başlayabilecek.

NVIDIA cuQuantum artık genel sürüme ulaştı ve kullanılabilir durumda. bu biçimdelikle tensör ağları ve durum vektörleri için kütüphanelerle karmaşık kuantum devre simülasyonları çalıştırmak mümkün. Araştırmacılar ayrıyeten halihazırda bu eserleri gerçek dünyadaki zorlukların üstesinden gelmek için kullanmaya başladı.

Örneğin QC Ware, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ndaki Perlmutter harika bilgisayarında cuQuantum kullanarak kuantum kimyası ve kuantum makine tahsili algoritmaları çalıştırıyor. Çalışma, ilaç keşfini ve iklim bilimini ilerletmeyi amaçlıyor.

Teknoloji devi, kuantum mamüllerinin her gün sayısı artan şirketler tarafınca desteklendiğini söylüyor. Örneğin Xanadu, cuQuantum’u kuantum makine tahsili ve kuantum kimyası için açık kaynaklı bir yazılım tabanı olan PennyLane’e entegre etti. Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, tensör ağı kuantum devre simülasyonları için bir yazılım olan TNQVM’de cuQuantum kullanıyor.

Öte yandan Classiq’ten Classiq Quantum Algorithm Design platformu ve Zapata Computing’den Orquestra üzere başka şirketler artık ticari olarak mevcut kuantum simülatörlerinde ve yazılım çatısında cuQuantum’u desteklemekte. Google Quantum AI, IBM, IonQ ve Pasqal üzere başka şirketler de Kasım ayında NVIDIA yazılımını destekleyen şirketler içinde katıldı.

GTC aktifliği şu anda devam ediyor ve ilginizi çeken sunumlara buradan fiyatsız kayıt olarak katılabilirsiniz. GTC’de kuantum hesaplamayla ilgili en az on oturum yer alacak.