Nijeryalı film yapımcısı Daniel Oriahi, Nollywood'u geliştirmek istiyor

Shib

Global Mod
Global Mod
Nollywood olarak bilinen yoğun Nijerya film endüstrisi yönetmenleri meşgul ediyor: Daniel Oriahi son on yılda 25'in üzerinde film çekti. Ancak film yapımcısının kariyerindeki atılım, Tribeca Festivali'nin kabus gibi iştahlı kayınvalideleri konu alan sürükleyici bir gerilim filmi olan “The Weekend”i kabul etmesiyle gerçekleşti.

Bu seçki, yıllarca film yapan 41 yaşındaki yönetmene memnuniyetle karşılandı. Oriahi, amansız tempo hakkında “'Bu nerede bitiyor?' diye merak ediyorsunuz” dedi. Pazar günü prömiyeri yapılacak olan “The Weekend”, Nollywood'un hızlı filmlerine sofistike ve farklı türlere veda etmeyi amaçlıyor ve festivalin 16 Haziran Çarşamba'dan yetişkinlere yönelik olan Gece Yarısı bölümünde gösterilecek.

Oriahi'nin 2013'teki ilk filmi Misfit adlı psikolojik gerilim filmiydi ve çıkışını 2015'te Nijerya'nın başkenti Lagos'ta geçen aksiyon komedisi Taksi Şoförü: Oko Ashewo ile gerçekleştirdi.

Oriahi'nin film sevgisi, küçük Ewu kasabasında geçirdiği çocukluğuna, “Zor Ölüm: Her Zamankinden Daha Fazlası” gibi filmlere dayalı çizgi romanlar çizdiği ve kablolu televizyonda Steven Spielberg filmlerini izlediği zamana kadar uzanıyor. Nijerya'da sinema okuluna gittikten sonra arz ve talebi karşılamak için kendi yapım şirketini kurdu.

“Hafta Sonu”nda Nikya (Uzoamaka Aniunoh) ve nişanlısı Luke (Bucci Franklin), neşeli ama son derece sorunlu ailesiyle uğraşırken normal gerilimler tüyler ürpertici taleplere dönüşür. Bir video röportajında Oriahi, izleyicileri koltuklarının kenarında tutmaktan, Nollywood'un ve film kahramanlarının zorluklarından bahsetti. Konuşma düzenlendi ve özetlendi.

Bu hikayede sizi çeken ne oldu?

Büyük bütçeli filmler yapma fırsatım olmadı ve Nijerya ortamında The Weekend büyük bütçeli bir film olarak görülüyor. Bu tarz filmler nadir bulunur. Ama izlenen filmler yapmaktan gurur duyuyorum, bu yüzden yerel yayıncılar için pek çok materyal hazırladım. Zamanla, işlevsiz aile dinamiklerini içeren hikayelere ilgi duyduğumu fark ettim. Doğrusunu söylemek gerekirse bu dinamiğin çok işlevsiz olduğu bir ülkeden geliyorum.

Bütün ülke?

Evet! Biliyorsunuz, ülkeyi şekillendiren sömürgeci bir geçmişimiz var. Ancak aile sorunları bir yana, travmayı konu alan filmlere ilgi duyuyorum. Senaryoyu elime aldığımda, bir şeyler isteyen ama bunun nedeni konusunda dürüst olmayan karakterlerin olması hoşuma gitti. Ve filmlerdeki gibi aile dinamiklerine sahip biriyle ilişki içinde olduğunuzda işler karmaşıklaşabilir.

Roman Polanski'nin filmleriyle büyüdüm, örneğin “Rosemary's Baby”. “Hereditary” de harika bir film. Geçenlerde “The Wailing”i gördüm. Pek çok şeye dönüşüyor: Bir gerilim filmi gibi başlıyor, sonra bir zombi filmine benziyor. Nijerya'da hiç Nijerya yaklaşımlı bir film izlemedim. Dünyanın tek bir türle sınırlı olmayan filmler görmek istediğini hissedebiliyordum. Çok katmanlı, insanların farklı açılardan görüp anlayabileceği filmler yapmak istiyorum.

Pek çok filmi yöneterek çok fazla deneyim kazanıyorsunuz. Muhtemelen Roger Corman hakkındaki haberleri görmüşsünüzdür ——

Evet! Bu beni gerçekten etkiledi çünkü Corman, B filmlerinin kralı olduğu için her zaman rahat bulduğum film yapımcılarından biriydi ve pek çok harika film yapımcısı bu adamdan keyif aldı. Kendime her zaman tüm Nollywood sahnesinin Roger Corman'a benzediğini söylerdim: hayatta kalmak için çok sayıda ucuz, hızlı film yapın, ancak zamanla sesinizi ve tarzınızı bulursunuz. Sinema okulu harika. Sinema okuluna gittim. Bir sinema okulunda öğretmenlik yaptım. Ama bazı şeyleri çalışırken öğreniyorsun.

Nijerya'da çalışma fikri bile çok kaotik. Elektrik kesintileri, gaz ve petrol kıtlığı ile uğraşmanız gerekiyor. Filmin gidişatını etkileyen dış unsurlarla uğraşmanız gerekiyor ve sesinizi nasıl koruyorsunuz? Hatta “The Weekend”i 18 günden daha kısa bir sürede çektiğimizi düşünüyorum. Nijerya'da film yapma şeklimiz nedeniyle insanlar bir setten diğerine atlıyorlar. Tam olarak konsantre olmalısınız.

“Hafta Sonu” işler daha da kızışmadan yavaş yavaş başlıyor. Gerginliği nasıl koruyorsunuz?

Yani Nollywood'daki oyunculuk yönelimi çok dramatik; televizyondan geliyor, dolayısıyla dramatik ve melodramatik olmanız ve vücudunuzu kullanmanız gerekiyor. Herkese şunu söyledim: itidal. Sadece geri çekil. Ve başka biriyle konuşurken bilgiyi kendilerine sakladıklarının farkında olmalıdırlar. Bu yüzden onları beden dili veya ses tonuyla ele vermeyin. Bu benim oyuncu seçimimi etkiledi: Baş rolü oynayan oyuncunun ne düşündüğünü anlayamayacağınız göze çarpmayan bir yüzü var.

Ailenin işleyişi aynı zamanda toplumun meşum ataerkil yönüne de işaret etmektedir.

Evet, şimdi bunu düşünüyorum çünkü yakın zamanda Nijerya'ya geri döndüğümde, erkeklerin ülkeye ne kadar hakim olduğunu benim için çok açıktı. Orada meydana gelen etkileşim türlerinden rahatsız oldum. The Weekend'de ise yemek sahnesinde kadınları küçümseyici yorumlar yapan bir karakter var. Bunu düzenlerken ve insanların yanıtlarının farklı çekimlerini yaptığımızda, editörün bir sonraki çekim olarak bir adamın yorumlara verdiği yanıtı aldığını hatırlıyorum. Ve kendi kendime düşündüm, hayır, bu bir erkek olmamalı, tepki veren kadınlar olmalı. Gelin geniş bir çekim yapalım ve bu odadaki her kadının nasıl tepki vereceğini görelim.

Bazı uluslararası etkilerden bahsettiniz ama bize beğendiğiniz Nijeryalı film yapımcılarından bazılarını söyleyebilir misiniz?

Ah evet! Akla gelen ilk kişi Michael Omonua'dır. Kendilerine Sürreal16 adını veren bir film yapımcıları topluluğunun parçası. CJ Obasi, geçen yıl Sundance'te gösterilen ve en iyi görüntü yönetmeni ödülünü kazanan nadir Nijerya filmi “Mami Wata”yı yönetti. Abba Makama bana gerçekten ilginç bir film yapımcısı gibi geldi ve Ema Edosio da harika. Jade Osiberu'nun Amazon Prime ile sözleşmesi var.

Sanırım kendilerini gölgede bırakmayan film yapımcılarına ilgi duyuyorum. Kendi özgün sesimiz ile filmler yapıyoruz ve bunlar uluslararası kabul görüyor. Çünkü yayılabilecek bir film yapmak her zaman arzumuzdu.