Milyonlar onun şarkısıyla mutlu bir şekilde dans etti. Bunu yazmak için acısını kullandı.

Hasan

Global Mod
Global Mod
Bir alkışla başlar, ardından ayaklar zamanında vurur: her iki tarafta dört kez, ardından hızlı bir sıçrama. Melodi yükseldikçe dansçılar derinlere dalar ve dönerler.

Bu, herkesin öğrenmesi kolay bir dans ve Angola’daki bir belediye dans grubundan, hareketlerini sosyal medyada sergileyen Avrupa’daki Fransisken rahibelere kadar dünyanın her yerinden insanlar bunu yapıyor.

Adını kendisine ilham veren Güney Afrika hitinden alan “Kudüs” dansı, pandemik karantinalar sırasında küresel bir neşe anı, izolasyon ve toplu kederden hoş bir soluklanma sağladı.

Ama milyonlarca insanı neşelendiren, ağır bir bas vuruşunun ardından gelen bir feryat olan koroydu. Güney Afrika’nın resmi dillerinden biri olan isiZulu’da derin bir kontralto sesle söylenen şarkı, dinleyicilerin duygulanmak için şarkıyı anlamalarına gerek yoktu.

Kendisine Nomcebo Zikode diyen şarkıcı Nomcebo Nkwanyana, kendi yoğun acısını yazdı.

“Kudüs benim evim” diye şarkı söyledi. “Beni korumak. Benimle Yürü. Beni burada bırakma.”

Takdir edilmeyen bir yardımcı şarkıcı olarak on yıldan fazla bir süre geçirdikten ve müziğe olan inancı sarsıldıktan sonra, 37 yaşındaki Zikode Hanım, 2019’da bu sözleri yazdığında karanlık bir yerdeydi.

Aynı zamanda kocası olan menajeri, şarkı sözlerini kafasındaki müzikten ve kendinden vazgeçmesini söyleyen sesleri engellemek için yazdığı konusunda ısrar etti.

O zamanki depresyonunu anlatırken, “Kendini öldürmen gerektiğini söyleyen bir ses var gibi” dedi. “Kendi kendime konuştuğumu ve ‘Hayır, kendimi öldüremem’ dediğimi hatırlıyorum. Çocuklarımı büyütmek zorundayım. Yapamam, yapamam.’”

Şarkının kaydını, kaydedildikten bir gün sonrasına kadar dinlemedi. Bas sesi arabasında yankılanmaya başladığında her yer karardı ve neredeyse aracın kontrolünü kaybediyordu. Durdu, gözyaşları yüzünden aşağı akıyordu.

“İnanmasan da bu benim hikayem” dedi. “Bana ‘Nomcebo, bu dünya çapında büyük bir şarkı olacak’ diyen bir ses duydum.”

Ve bu tahmin çok geçmeden doğru çıktı.

Şubat 2020’de Angola’daki bir grup dansçı, şarkının koreografisini sergiledikleri bir video yükledi ve diğerlerini onları geçmeye davet etti. Sadece haftalar sonra sokağa çıkma kısıtlamaları getirildiğinde, şarkı tüm dünyada dolaştı.

“Kudüs”ün dünya çapındaki başarısı, Bayan Zikode’yi Avrupa, Karayipler ve Amerika Birleşik Devletleri’ni gezmeye yöneltti. Bu aynı zamanda, bu yılın başlarında En İyi Küresel Müzik Performansı dalında Grammy Ödülü kazanan “Bayethe” şarkısında yer almasına da yol açtı.

Ancak “Kudüs” ona dünya çapında ün kazandırsa da, ondan herhangi bir mali ödül kazanmak ve onun yaratıcı gücünün bir parçası olarak tanınmak için mücadele etmesi gerekiyordu.

Plak şirketine dava açtı ve Aralık ayında bir uzlaşma, şarkının telif ücretlerinin bir yüzdesini almasını ve şarkının sahibi olan Open Mic Productions etiketinin kitaplarını denetlemesine izin verilmesini istedi.

En az bir o kadar önemli olarak, anlaşma aynı zamanda Bayan Zikode’nin şarkının “ana sanatçısı” olarak, daha çok “Jerusalema” enstrümantalinin yapımcısı Master KG olarak bilinen Kgaogelo Moagi ile birlikte anılması gerektiğini şart koşuyor.

Ancak Güney Afrika’nın erkek egemen müzik endüstrisindeki bu zafer bile önemli sınırlamalar getiriyor: Birincisi, Master KG daha yüksek bir telif hakkı yüzdesi alıyor. Ve Zikode Hanım ödemeyi henüz görmediğini söyledi. “Hala paramı bekliyorum” dedi.

Open Mic, birden fazla yorum talebine yanıt vermedi, ancak Grammy kazanmasının ardından yaptığı açıklamada şirket, “O çok yetenekli bir sanatçı ve bu anlaşmayı ilerici bir çözüm olarak memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Para kavgaları onlar için yeni bir şey değil.

Çok eşli bir evlilikten doğan dört çocuğun en küçüğü olan Zikode Hanım’ın babası o küçükken öldü ve üçüncü eşi olan annesini muhtaç bıraktı. Çaresizlik içinde annesi kızını dört yıllığına Güney Afrika’nın doğusundaki KwaZulu-Natal eyaletindeki küçük bir kasaba olan Hammarsdale’in dışındaki bir kiliseye götürdü.

Orada, sıra sıra diğer çocuklarla çevrili ranzalarda uyudu. Kendi kıyafetlerini dikti ve yatakhanelerin temizliğine yardım etti. Kilise korosu bir rahatlıktı ama 10. sınıfta dönene kadar evini çok özledi.

Annesi mısır sattı ya da yetiştirebildiği sebzeleri kullanılmış giysilerle takas etti. Genç Zikode kadından kendilerine şarkı söylemesini isteyen komşular, annesi mücadele ederken onu birkaç gece besledi ve misafir etti.

Yeterince büyüdüğünde, Bayan Zikode biraz para kazanmak için diğer insanların saçlarını örmeyi öğrendi, ancak müşterilerinin onun deodorant almaya gücü yetmediğine dair koku alacağından korktuğu için dirseklerini yana ittiği için utandığını hatırlıyor.

Ama asıl istediği şarkı söylemekti ve başarısı halka açık bir seçmede geldi. Gospel yıldızları için arka vokal söyleyerek, diğer yardımcı şarkıcılarla kalabalık apartmanları paylaşarak yıllarını harcadı. Artık performans olmadığında, profesyonel bir koruma olarak bilgisayar kurslarına katıldı.

Bayan Zikode’nin Güney Afrika’daki ilk büyük hiti, 2017’de ünlü house müzik yapımcısı ve DJ Frederick Ganyani Tshabalala için “Emazulwini” şarkısını söylediğinde geldi. Ancak uzun zamandır beklenen bir ara gibi görünen bu ara, bilindiği üzere DJ Ganyani’nin şarkıyı tek başlarına canlı çalmalarını engellemek için elinden gelen her şeyi yapmasıyla hayal kırıklığına dönüştü.

Bayan Zikode, Güney Afrika müzik endüstrisinde en fazla güce sahip olan DJ’ler ve prodüktörler hakkında “Şarkıcıları kesinlikle bastırmaya çalışıyorlar” dedi.

DJ Ganyani, yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bir plak şirketinin haklarını daha iyi koruyacağını umarak Bayan Zikode, Open Mic’e imza attı, ancak anlaşma imzalandıktan sonra şirket sessiz kaldı ve ilk albümünün kaydıyla uğraşmak zorunda kaldı.

Plak şirketi tarafından hayal kırıklığına uğradığını hisseden kocası ve menajeri Selwyn Fraser, diğer sanatçılarla mesajlaşmaya, Instagram ve Twitter’da karısı gibi görünmeye ve daha büyük isimlerin işbirliği yapması için çabalamaya başladı.

Bu sosyal yardım kampanyası Zikode Hanım’ı Master KG’ye bağladı ve “Kudüs” e götürdü.

Güney Afrikalı bir eğlence yorumcusu olan Kgopolo Mphela, onu Güney Afrika’da bilinen bir isim yapan sadece şarkı değil, aynı zamanda telif hakları ve mahkemede ve sosyal medyada tanınması için verdiği çok açık mücadeledir.

Mphela, “Goliath’ı alt etmek için kahraman veya uyumsuz olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Kudüs’ün mali faydalarını elde etmekte yaşadığı tüm zorluklara rağmen, Bayan Zikode’nin müzik kariyeri mali açıdan gelişti ve şu anda Sony Music’in bir bölümüyle bir müzik yayıncılığı anlaşması var.

17 yaşındaki kızının ve 8 yaşındaki oğlunun hiçbir eksiğinin olmadığını söyledi. O ve kocası evlerini yenilediler ve bir şirket içi stüdyo eklediler.

Zikode Hanım, “Bayethe” ile kazandığı Grammy ödülüyle aldığı ödüllerden de mutlu olabilir.

Johannesburg’da soğuk bir Nisan akşamı, Grammy Ödülleri’nin ardından Bayan Zikode, uluslararası başarıya ulaşan Güney Afrikalıları kutlayan bir etkinlikte ödünç aldığı bir Bentley’den indi.

Anın sahibi olmaya kararlı bir şekilde kırmızı halıda yürürken, ister ulusal yayıncıdan ister bir TikTok fenomeninden gelen her röportaj talebini yerine getirdi. O akşam daha sonra, biri kendisi için, diğeri de yoksul genç kadınlara yardım etmek için kurduğu bir hayır kurumu için olmak üzere iki çek aldı.

Kendisini üne kavuşturan şarkıyı seslendirmek için sahneye çıktığında elbisesini yukarı çekerek “Kudüs” dansı yaptı.