Matthew Sheeran akustik enstrümanlarla elektronik müzik bestelemeyi anlatıyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
Bir piyanoda orta C'den başlarsanız ve bir sonraki C'ye giderken klavyedeki her tuşa basarsanız, bir oktavı oluşturan 12 notanın her birini çalıyorsunuz demektir. Bu 12 yarım ton çoğu Batı müziğinin temelini oluşturur.

Peki ya onlar olmasaydı? Ya aynı oktav eşit olarak 14 veya 16 tona bölünürse? Peki ya Beethoven “Eroica” senfonisini 19 notalı gamla yazsaydı ya da Schoenberg 23 notalı gamla yazsaydı? Müzikleri nasıl olurdu?

Bunlar, geçen yıl ölen ve Chicago yeni müzik topluluğunun önemli isimlerinden biri olan besteci Easley Blackwood Jr.'ın “Elektronik Müzik Medyası için On İki Mikrotonal Etudes” (1979-80) adlı eserinde sorduğu sorulardı. Blackwood'un “Etüdleri”nin her biri, National Endowment for the Humanities tarafından finanse edilen bir proje için bestelendi ve farklı, genellikle yabancı mikrotonal oktavların niteliklerini sergiliyor.

“Etudes” da dahil olmak üzere Blackwood'un birçok eserinin kayıtlarını yayınlayan Cedille Records'un kurucusu ve başkanı James Ginsburg, bunun çoğunlukla atonal müzik bestecisi olan Blackwood'u tuhaf ve yeni bir yöne götüren bir çaba olduğunu söyledi.

Ginsburg, “Tonal yazma ve farklı ruh halleri için yazma konusunda o kadar büyülenmişti ki, bunu yaptıktan sonra aniden besteci olarak vites değiştirdi ve her şeyi tonal olarak yazmaya başladı” diye hatırladı.

Blackwood “Etudes”u bir sentezleyiciye kaydetti; bunları akustik enstrümanlarla canlı olarak icra etmek neredeyse imkansızdı. Ancak teknoloji ilerledi ve Cedille'deki yeni kayıt, “Akustik Mikrotonal”, bu müziğin bir oda orkestrası tarafından çalındığında nasıl ses çıkarabileceğini çarpıcı bir etkiyle gösteriyor.

Projenin arkasında 34 yaşındaki İngiliz besteci ve kardeşi pop yıldızı Ed Sheeran'ın sık sık birlikte çalıştığı Matthew Sheeran yer alıyor.

Pandemi sırasında Matthew, Blackwood'un notalarını geleneksel akort versiyonlarına göre düzenledi, böylece Budapeşte Skor Orkestrası'nın 11 üyesi tarafından kaydedilebilecekti; her biri izole kabinlerde çalarak bir bilgisayara beslenebilecek ayrı parçalar oluşturdu. Miksaj mühendisi Sheeran ve Brian Bolger, daha sonra Blackwood'un mikrotonal oktavlarına uyacak şekilde pop ve diğer müzik kayıtlarında kullanılan perde düzeltme programlarından biri olan Melodyne'i kullanarak yaklaşık 27.000 kayıtlı notayı titizlikle yeniden akort ettiler.

Sonuçlar kafa karıştırıcı ama bir o kadar da ilgi çekici.

Sheeran bir röportajda “Blackwood'un 12 nota dışında herhangi bir şey kullanarak tonal müzik yazmanın mümkün olduğunu gösterdiğini düşünüyorum” dedi. “İnsanlar 'mikrotonal' kelimesini duyduklarında akıllarına 'atonal' kelimesi geliyor. Şahsen ben bunu insanlara oynadığımda bundan bahsetmiyorum. Sadece bunun çekici bir müzik olduğunu söylüyorum, dinledikten sonra bunun hakkında konuşabiliriz.

Sheeran, yeni kaydın kökenlerini ve içinde yer alan ayrıntılı çalışmaları anlattı. İşte konuşmadan düzenlenmiş alıntılar.

Blackwood'un müziğiyle ilk ne zaman tanıştınız?

17 yaşımdayken. Müzikle tam olarak o zaman tanıştım: 20. yüzyıl müziği, ortaçağ müziği, aslında normalde radyoda duymadığınız müzik. Harika bir keşif zamanıydı ve Blackwood keşfettiğim pek çok şeyden sadece biriydi.

Peki bu ilgiyi böyle bir projeye dönüştürmeye ne zaman karar verdiniz?

2019 yılı sonunda mikrotonal müzik yazmaya kendim başlamak istedim. Küçükken, üniversitedeyken bunu yapmak istiyordum ama teknoloji bunu çok zorlaştırıyordu. Vapuru kaçırmış olabileceğimi hissettim ama o zamandan bu yana teknolojinin ne kadar geliştiğini öğrendim. Artık bu mikrotonal gamları klavyede çalabilirsiniz.

Sırf mikrotonal müzik hakkında bilgi edinmek için Kontakt gibi örnek kütüphaneleri kullanarak Blackwood'un “Etüdler”inden birini dijital ses iş istasyonu için düzenleyebileceğimi düşündüm. Ve yavaş yavaş arttı.

Süreç boyunca bana yol göster. Blackwood'un eski kayıtları ve tanıdık notalara benzeyen ama pek çok garip kaza içeren notaları var. Sonra ne yaptın?

Temel olarak bu puanın çevrilmesi gerekiyor. Yapmanız gereken ilk şey, skoru scordatura notasyonu adı verilen, duyduğunuzla gördüğünüzün aynı olmadığı notaya çevirmektir. Oktavın bir oktav olmadığı klavye için müziğe çevirmem gerekiyordu. Yani oktav 13 notadan oluşuyorsa, dokuzuncu minör veya 13 yarım ton, onu klavyede çaldığınızda bir oktav gibi ses çıkaracaktır. Bu, kılavuz parçaları elde etmek amacıyla bilgisayar tarafından oynatılmak üzere tasarlanmıştır.

Bu versiyonun daha sonra normal tesadüfler kullanılarak geleneksel müziğe çevrilmesi gerekiyordu. Farklı akort sistemlerinde bazılarının çevrilmesi diğerlerinden daha kolaydı ve müzik teorisinin yeni geometrileri nedeniyle çevrilemeyen bazı çelişkili şeyler vardı. Çoğu zaman armoni ve melodi arasında seçim yapmak zorunda kalıyordunuz. Daha sonra bu çeviriyi enstrümantalistler için düzenledim.

Peki çalgıcılara verdiğiniz şey oldukça tipik bir müzik gibi mi görünüyordu?

Evet, bunu bilmelerine gerek yoktu.

Sadece önlerinde olanı oynamaları gerekiyordu ve kulağa garip gelebilir ama ——

Hayır, kulağa tuhaf gelmiyor. Mesele şu ki, kulağa tuhaf gelmiyor, sanki geleneksel müzikmiş gibi çalıyor. Sahte gerçek bir atış yapmaya çalıştım. Bu projenin en zor kısmı da buydu. Bunun mikrotonaliteyle hiçbir ilgisi yoktu; mesele, her ne kadar öyle olmasa da, her şeyin canlı ve spontane görünmesini sağlamaktı.

Ve tüm bunlar, onu Melodyne'e besleyip otomatik olarak akort edebilmeniz için enstrümantal satır satır enstrümantal satır kaydetme ihtiyacı tarafından mı dikte edildi?

Kesinlikle.

Böylece tüm parçalar ellerindeydi ve sonra onları yeniden ayarlamak için bilgisayara geri döndüler..

Ben görsel olarak yaptım ama sonunda işitsel olarak kontrol ediyorsunuz, eğer uyumdan başka bir şey duyarsanız bir yanlışlık olduğunu anlıyorsunuz ve düzeltiyorsunuz.

Hangi “Etüdler”i özellikle ilginç buluyorsunuz?

Blackwood bazı ruh hallerini diğerlerinden daha çok seviyordu ve bazılarını hiç sevmiyordu. Onun en çok sevmediği şeyleri seviyorum çünkü gerçekten onlar adına kalıpların dışında düşünmek zorundaydı. Yani 14 nota – bundan gerçekten hoşlanmadı ve bu inanılmaz derecede heyecan verici, ritmik bir parça. 12 tonlu, 23 notalı müzikle ilgisi yoktu, bu yüzden gamelan gamlarına, Slendro ve Pelog gamlarına yöneldi.

Sizi harekete geçiren şey bu gibi görünüyor, farklı bir yöne giden müzik, insanların normalde dinlemediği müzik.

Evet, çalışmalarım sırasında İngiliz üniversitelerinde ve konservatuarlarında çağdaş müziğin öğretildiğini, kompozisyon öğretmenin çok zor göründüğünü ama orkestrasyonun öğretilebileceğini hissettim. Orkestrasyon öğrettiğinizde birçok kişinin eserleri orkestrasyonla neler yapabileceklerini gösterir. Buna tepki göstermek istedim. Bach'ın bir eserine bakıyorum ve keman için yazılmış gibi göründüğünü düşünüyorum ama piyano için yazılmış. Onun müziği neden her enstrümanda çalışıyor?

Sanırım beni Blackwood'un Etüdleri'ne çeken de bu oldu, çünkü elektronik ya da akustik olmak üzere birçok düzenlemeyle çalışıyorlar. Kulağa nasıl geleceği hakkında hiçbir fikrim yoktu ve onlardan birini dinlediğimi hatırlıyorum ve bu beni iliklerime kadar şok etti. Ama artık kulaklarım alıştı ve bana mikrotonal bile gelmiyorlar.