Matthew Barney, oyuna geri dön

Shib

Global Mod
Global Mod
45 yıl önceki gol futbol dünyasını salladı. Sonra insanlar aynı hızla ilerledi. Ancak Oakland Raiders’tan Jack Tatum’un doğrudan saldırısına katlanan New England Patriots alıcısı Darryl Stingley değil. Stingley belden aşağısı felçli oldu. “Suikastçı” olarak bilinen bir savunma avukatı olan Tatum, herkesin bildiği gibi asla özür dilemedi.

Sanatçı Matthew Barney o sırada 11 yaşındaydı ve Idaho’da yaşıyordu. Olayı televizyonda sürekli ağır çekim tekrarlarla hatırlıyor. Kendisi spor konusunda ciddileşme sürecindeydi ve Tatum-Stingley çarpışması şok edici olsa da bu onu durdurmadı. Şiddetin futbol antrenmanı sırasında uygulandığını hatırladı. Bu da bağımlılık yapıyordu.

Barney, Mart ayında yaptığı bir röportajda, ayrılma konusundaki 1978 olayını kutlayan yeni beş kanallı video enstalasyonu “İkincil” i düzenlerken, “Amacım buydu, kafaya darbeyi hissetmek ve bunun vücudunuzda nasıl hissettiğini hissetmekti” dedi. . Kendisinin ve diğer çocukların en yüksek hızda birbirine çarpmasını gerektiren tatbikatlardan keyif aldığını söyledi. “Uzaklaşıyorsun ve yıldızları görüyorsun.”

Barney seçkin bir lise oyun kurucusu oldu, ancak Yale Üniversitesi’nde geçirdiği yıllar boyunca yön değiştirdi ve oradan 1989’da New York sanat dünyasına adım attı ve burada neredeyse anında başarı buldu. Kemerini bağladığı, bir galerinin duvarları ve tavanı boyunca hareket ettiği ve duvara çizim yapmaya çalıştığı “Drawing Restraint” projelerinden başlayarak, fiziksel kısıtlamalar çalışmalarında hemen önemli bir rol oynadı.

Futbol, Barney’nin 1991-92’de yarattığı ve performans, video ve heykeli birleştirme konusundaki kendine özgü yaklaşımını oluşturan ilk çalışmalardan biri olan “Jim Otto Suite” için bir şablon görevi gördü. Bunun için ilham kaynağı, çok sayıda yaralanması vücudunun protez malzemeleriyle yüklenmesine neden olan bir Raiders oyuncusu olan Otto’ydu. Otto’nun hikayesi, dayanıklılık ve yıkımla çöktü, sanatsal performans ve heykel ufku açtı.

Ancak sporun kendisi Barney’nin çalışmasında arka planda kalacak ve “Cremaster Cycle” adlı eserinin destansı ölçeği ve barok sahnelemesinin yanı sıra sayısız başka tema -cinsel farklılaşma, reenkarnasyon, arabalar, lağımlar ve dışkı ve diğerleri- tarafından gölgede bırakılacaktı. ” (1994-2002 ) “River of Fundament” (2014) filmlerini yuttu. (Bir Manhattan sineması olan Metrograph, bu ay ve gelecek ay “Cremaster” filmlerini gösteriyor.)

İkincil 25 Haziran’a kadar sürerken Barney, çocukluk günlerine kadar uzanan yarım kalmış bir sonla boğuşur. Fiziksel ve entelektüel bir olgunluk noktasından, değişip değişmeyebilecek bir sporu – ve futbolun özünde Amerikan olduğu için bir ülkeyi – inceliyor. Şimdi 56 yaşında, kendisinin ve sorunlu bir ulusun değerlendirmesini yapıyor.

“Kültürümüzdeki şiddet bir şekilde nereden bakarsanız bakın çok bariz hale geldi” dedi. “Bence bu mirasla olan ilişkim futbol sahasındaki deneyimimden geliyor. Bunu birden fazla şekilde hesaba katan bir parça yapmak istedim.

Yeni çalışma Barney için özlü. Bir saat sürer, bir futbol maçı süresi. 11 kişilik ana kadronun altı üyesi, Raiders oyun kurucusu Ken Stabler rolündeki Barney de dahil olmak üzere 1978 oyunundaki oyuncuların rollerini üstleniyor. Film, East River yakınlarındaki Long Island City’deki Barney’nin depo stüdyosunda çekildi. Ve şimdi tam da o mekanda halka gösteriliyor – yakındaki bir tesise taşınmadan önce alanı son kullanımı.

Geçen sonbahar ve kış aylarında stüdyo simüle edilmiş bir futbol sahası, hareket laboratuvarı ve film seti olarak hizmet verdi. Ziyaretim sırasında, ana oyuncular – Stingley’i canlandıran ve projenin hareket yönetmeni olan David Thomson ve Tatum rolündeki Raphael Xavier dahil – hikayeyi soyut ve dolaylı bir sırayla anlatan bazı bölümlerde rol aldılar.

Garip şeyler de oldu. Kenardaki ek oyuncular, hevesli Raiders hayranlarının tamamen siyah kostümlerini giydiler ve kamp korku karakterleri gibi ortalıkta dolaştılar; Bazıları aktördü, diğerleri Raiders’ın New York City hayran kulübünün üyeleriydi. Bazıları stüdyo zeminine kazılmış bir siperde boruları, kiri ve suyu açığa çıkararak çekildi.

Barney, bir sanatçının stüdyosunun stadyumun özelliklerini taşıdığını söyledi. “Bu hikaye için bir nevi düzenleyici organ,” dedi ve ekledi, “Çalışma alanımın bir karakter olmasını istedim.”

Hendeği kazmanın, çürümüş boruları ve binaların altındaki sel ve alçalan gelgiti ortaya çıkardığını söyledi. “Hem Stingley’in kırık omurgasının bir yansıması olarak hem de New York şehrindeki stüdyomun çökmekte olan altyapısı olarak bu altyapının açığa çıkmasını istedim” dedi.

Tüm imalarına rağmen, “İkincil” – adı futbol sahasındaki defans hattına, köşe bekçilerine ve görevleri geniş alıcıları gölgelemek ve herhangi bir pas oyununu bozmak olan güvenlik görevlilerine atıfta bulunur – Tatum-Stingley olayını kendi anlatısında tutar. ve ahlaki çekirdek.

Zengin ve trajik bir malzemedir. Stingley 2007’de 55 yaşında öldü; 61 yaşındaki Tatum, üç yıl sonra öldü. Stingley, saldırıdan sonraki hayatı boyunca bir özür diledi ama asla alamadı. Tatum, oyun tarzının sınırları zorlamasıyla övünmesine rağmen, puanlamanın işin sadece bir parçası olduğunu savundu. O zamandan beri, bir dizi soruşturma sporun zararını doğruladı. Barney’nin Secondary’de canlandırdığı Stabler, ölümünden sonra beyninde ileri derecede kronik travmatik ensefalopati (CTE) bulunduğu tespit edildiğinde bu bulguya katkıda bulundu.

Eski oyun kurucu Barney’nin kendi sağlığı hakkında endişelenip endişelenmediğini sordum. “Dürüst olmak gerekirse, evet,” dedi. O noktada oynamayı bıraktığı için memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

“İkincil”, sahnelemesi ile güçlendirilen bir staccato formatına sahiptir: jumbotron benzeri bir üst ekran, üç ekranda bir video kanalını gösterirken, diğer dört kanal stüdyodaki monitörlerde çalışır. Vuruş erken yapılır, ancak ardından gelen aksiyonun çoğu yeniden oluşur – oyuncular ısınır, hayranlar heyecanlanır. Oyun dizileri yaklaşık son üçte birini oluşturur.

Hareket direktörü ve Barney’nin projedeki yakın ortağı Thomson, meselenin asla tam anlamıyla ele alınmadığını söyledi. “Bu bir belgesel drama değil” dedi. “Tanımadığım bir insan olan Stingley olmaya çalışmıyorum. Biz onun hayatını değil, bir anı temsil ediyoruz.”

Yine de Thomson, gerçek hayattaki sporcuları incelerken, onları canlandıran oyuncularla yaptığı işi etkileyen özellikler bulduğunu söylüyor. Stingley, ciddi olduğunu söyledi. Tatum, kızgın. Grogan, teknik olarak. Her özelliğin “çok fazla gösteriş olmadan geri dönüp oradan ne geldiğini görmek için bir mihenk taşı haline geldiğini” söyledi.

Barney ve Thomson, araştırmalarında Tatum ve Stingley’in otobiyografilerini okudular ve saatlerce futbol özetlerini ve antrenman videolarını izlediler. Rekabetçi olmayan bir sezon öncesi maçında çekilen golün videosu grenli ve seyrek. Kamera, Stingley’nin uzanmış kollarının yanından geçen topu takip eder, böylece şut çerçevenin kenarına çarpar. Bugünkü gibi onlarca kamera açısı yoktu.

Bu, doğaçlama için ve Barney’nin oyuncuların müzakere etmesi için heykelsi aksesuarlar sunması için alan açtı. (Barney, her şeyden önce bir heykeltıraş olduğunu ve bu eserlerini gelecek sergilerde sergilemeyi planladığını her zaman belirtmiştir.)

Tatum’u oynayan dansçı Xavier, taşırken şişen ve kırılan bir yığın ıslak kil halterle mücadele ediyordu. “Daha önce aksesuarlarla çalıştım ama sağlamdılar,” dedi. “Ama ton yaşadı.” Agresif, hatta huysuz bir futbolcu olarak büyüdüğünden hatırladığı bir karakterde kırılganlık, hatta hassasiyet görmeye onu zorladığını söyledi.

Aslında, “İkincil”in ana kahramanları, içinde büyüdükleri kültürün hatırası ve kendi bedenleri ile müzakere eden orta yaşlı erkeklerdir. Parçada ellili ve altmışlı yaşlardaki erkekler için gösterilen futbol hareketleri stilize edilmiş olsa bile ne içgüdüsel ne de basit.

Thomson, Barney “özellikle takdir ettiğim daha yaşlı bedenler istiyordu” dedi. “Farklı bir rezonansa, farklı bir görsel anlatıya sahip olabilecek bu bedenlerin sınırlamaları nelerdir?”

Ancak “İkincil”, daha geniş, çağdaş bir Amerikan sosyal manzarasına işaret ettiği için farklı perspektifler açar. Hakemler karışık cinsiyetten bir takımdır. Besteci, deneysel şarkıcı ve San Carlos Apache Nation’ın üyesi Jacquelyn Deshchidn, milli marşın son derece yapısızlaştırılmış bir versiyonunu sunuyor.

Deshchidn, “Yerli bir kişi olarak, gerçekten dört gözle beklediğim bir şeydi” dedi. Ayrıca işin çevresel yönüne de ilgi duydular ve sette nemli hendeğe bakarak mola verdiler. “Kemiklerin, definlerin ve ülkelerine geri dönüş çalışmalarının görüntüleri ortaya çıktı – gerçekten kemiklerimiz üzerine inşa edilmiş kurumlar olduğu gibi.”

Barney sanat dünyasında bir ünlüdür (ününü ancak İzlandalı pop sanatçısı Björk ile on yılı aşkın süredir devam eden ilişkisi sırasında kazanmıştır), ancak düşük profilli kalmayı tercih etmektedir. Sette, bir bere altında yakın tıraşlı görünümüyle günlük bir görünüm kazandı. “İkincil” kadro üyeleri, iş ahlakının yoğun olduğunu ancak tavrının açık olduğunu söyledi. Besteci Jonathan Bepler gibi projedeki bazı kişiler onun uzun süredir birlikte çalıştığı kişiler olsa da, birçoğu onun dünyasında yenidir.

“İkincil” ile Barney’nin yeni bir sayfa açtığı hissine kapılıyorsunuz – kesinlikle bu yerde yaklaşık 15 yıl geçirdikten sonra stüdyoya taşınarak, ama aynı zamanda özel bir şekilde. Yaşını – çağdaş olduğumuz için bizim yaşımızı – hissedip hissetmediğini sorduğumda evet dedi.

“İyi anlamda,” diye ekledi. “Genç bir insanı bırakmak büyük bir rahatlama.”

Daha önceki çalışmalarına kıyasla, “İkincil” daha özlü ve işbirlikçi görünüyor. “Dünyayla daha bağlantılı” dedi. “Yaratıldığı çevreyi düşünen bir parça. Yirmili yaşlarımda, içimdekilere nasıl maddi bir dil ekleyeceğimi bulmaya çalışıyordum. Bu parça bu açıdan farklı.

‘İkincil’, 1978’e geri dönebilir ve oyuncularını vücutları aracılığıyla bir tür hafıza çalışması yapmaya davet edebilir – ancak eserin yapısı, herkesin gelmekte olduğunu bildiği kötülüğe hazırlanma vurgusu ile bir haber verir.

Ağıtlarla biter, son kareler şehre uzanır. Barney, “Özelden genele geçmek çok önemliydi,” dedi. “Stüdyo bir nevi mikro çerçeve olsa da içinde yaşadığımız şehri ve ülkeyi temsil eden daha büyük bir çerçeve var. Bu farklı ölçekleri okumak için bir tür okunaklılık olmasını istiyorum – yani hepsi orada.”