Maestro mavi giymişti: Pizazz’ı Met’teki Çukur’a Getirmek

Hasan

Global Mod
Global Mod
Metropolitan Operası’nın müzik direktörü Yannick Nézet-Séguin geçen gün kuliste bir aynanın önünde durmuş ve parlak safir bir ceket ve dar siyah pantolon giymiş bir şekilde gülümsüyordu.

“Aman Tanrım, çok güzel,” dedi copunu sallayarak. “Onu çok seviyorum.”

Puccini’nin “La Bohème” adlı eserinin açılışından üç gün önce geçti ve etrafı terziler, tasarımcılar ve asistanlardan oluşan küçük bir ekiple çevrili olan Nézet-Séguin, Met’in kostüm mağazası tarafından tasarlanan kıyafetleri hakkında geri bildirimde bulundu.

Kıyafeti, Franco Zeffirelli’nin klasik prodüksiyonunda bir grup lideri tarafından sahnede giyilen kıyafete göre modellendi. Sağ omzundan sarkan altın rengi saç örgüsü çukurda dikkat dağıtmasın diye bağlanabilir miydi? Ceket, müziğin talep ettiği kapsamlı hareketleri barındıracak kadar rahat mıydı? Ve daha kırmızı mı yoksa altın mı olmalı?

“Ne kadar sıra dışı unsurlar varsa” dedi, “izleyiciler için o kadar eğlenceli.”

Met, 2021 sonbaharında uzun süreli pandemi kapalılığından döndüğünden beri, Nézet-Séguin, sekiz yapımda Met’in kostüm mağazası tarafından tasarlanan gösterişli kıyafetler giyerek moda geleneklerine meydan okuma misyonunu üstlendi. Açıklama yapmak için sınırlı alan var; Tasarımcılar, çoğu izleyicinin göreceği şey olduğu için sırtına odaklanıyor.

Met’in baş müşteri yardımcısı Robert Bulla, “Biraz dikkat çekmek ama çok dikkat dağıtmak istemiyoruz. Çok saldırgan bir şey yok, ancak ara sıra ışığı yakalayan bir şey” dedi.

Nézet-Séguin, prömiyeri bu ay Met’te yapılan boksör Emile Griffith hakkında bir opera olan Terence Blanchard’ın Şampiyonu için eski bir Everlast boksör ceketinden modellenmiş siyah beyaz kapüşonlu bir ceket giyiyor. (II.

2021’de Roma’daki Sant’Andrea della Valle kilisesinde açılacak olan Puccini’nin Tosca’sının yeniden canlandırılması için ceketine vitray deseni giymişti. Ve bu sezon Wagner’in Lohengrin’inde yeşilden kırmızıya beyaz gömleklere geçerek, gösteri boyunca cüppeleri renk değiştiren koro şarkıcılarının görünümünü taklit etti.

Nézet-Séguin, kıyafetlerinin loca ile sahne arasındaki bağı güçlendirmeye yardımcı olduğunu söyledi.

“Orkestrayı görmezden gelmek istemezsiniz” dedi. “Kondüktör oradaysa ve görülüyorsa, bunun bağlantıya yardımcı olduğunu düşünüyorum. Çok daha entegre.”

Kostümler aynı zamanda uzun süredir muhafazakar kabul edilen operayı daha heyecan verici ve erişilebilir kılma arayışının bir parçası.

Daha modern ve ulaşılabilir olmalıyız” dedi. “Herkesi ağırlamak istiyoruz”

Met’teki önceki müzik direktörleri, tüm erkekler beyaz kravatları ve kuyrukları tercih ederken, 2018’den beri bu görevde bulunan Nézet-Séguin, hem kıyafeti hem de görünüşüyle uzun zamandır daha eklektik bir tarza sahipti. Ağartılmış sarı saçları var ve bir elmas küpe ve birkaç altın yüzük takıyor. Kanadalı Marie Saint Pierre gibi tasarımcıların kıyafetlerinde görünmeyi sever ve sahnede kırmızı tabanlı Christian Louboutin ayakkabılarıyla görülebilir.

2021’de pandemi nedeniyle kapanan Met, kapılarını halka yeniden açmaya hazırlanırken, Nézet-Séguin değişim zamanının geldiğini hissetti.

Met, sezonu Blanchard’ın şirket tarihinde siyahi bir bestecinin ilk eseri olan Fire Shut Up in My Bones ile açmaya hazırlandı. Nézet-Séguin, anın önemini yansıtan bir şey giymek istedi. Fire’ın kostüm tasarımcısı Paul Tazewell, kırmızı, çivit mavisi, deniz mavisi ve turuncu parıltılı bir havai fişek deseni önerdi.

Nézet-Séguin, “Basit giyinmek – bana yanlış geldi,” dedi.

Tasarımlar genellikle bir operanın ana temalarını ele alır. Kevin Puts’un 1998 romanından ve 2002 filminden uyarlanan The Hours filminde, eserde çiçeklere yapılan birçok göndermeye gönderme yapan çiçekli bir tasarım giymişti.

Rahatlık bir önceliktir – tasarımcılar onun engelsiz hissetmesini sağlamak isterler ve esnek olması ve teri vücuttan uzaklaştırması için hafif ve esnek malzeme kullanırlar. Kostüm dükkanı, performanslar arasında yeni bir ceket giyebilmesi için genellikle birkaç ceket yapar.

Bazı operalar diğerlerinden daha talepkardır. Ekip, yapımın bir grup liderinin sahne boyunca bir asker alayını yönettiği bir sahne içerdiğini hatırlamadan önce “Bohème” için bir fikir bulmakta zorlandı.

Bulla, “Herkesin klasik müzik ve opera zannettiği kalıptan çıkmak güzel,” dedi. “Bazı insanlar bu evrim sürecini başlatmanın uzun zaman aldığını söylüyor. Ama en azından gelişiyor.”

Nézet-Séguin bazen kendi aksanlarını ekler. Griffith’i canlandıran Ryan Speedo Green’in sahnede giydiği mor cübbeye uyması için “Şampiyon” için tırnaklarını fuşyaya boyadı. Met orkestra oyuncularının daha fazla çeşitlilikle giyinmelerine izin verildiği bir gün için heyecanlı olduğunu söyledi. (Kıyafet yönetmeliği, akşam performansları için smokin veya uzun, dökümlü siyah kıyafetleri gerektirir.)

“Bebek adımları,” dedi. “Bu tür açıklamalar yaptığımda zihniyetler gelişebiliyor. Daha yaratıcı ve ergonomik düşünmek zorundayız. Bu sadece başlangıç.”