Latin Amerika evanjeliklerini sıralara getiren pop yıldızı Marcos Witt

Hasan

Global Mod
Global Mod
Lakewood, İspanyolca konuşanları kiliselerine çekmekle ilgilenen Anglo evanjelikler için bir rol model oldu. Yıllar önce Pentecostalism’de birleşen Latinleri karşılamak için özellikle iyi bir konumdaydı. Lakewood Baptist Kilisesi olarak kurulan bu kilise, Osteen’in babası inançla şifa vermeye yöneldikten on yıllar önce mezhepten ayrıldı. Değişim, daha büyük bir ulusal eğilimin parçasıydı. Geçen yarım yüzyılda, Amerika Birleşik Devletleri’nde karizmatik ibadet daha yaygın hale geldikçe, dillerde konuşma ve inançla şifa verme gibi uygulamalar daha fazla kabul gördü ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mezhepsel olmayan Protestanların sayısı arttı. Son yıllarda sayıca ana Protestanları geride bıraktılar.

Bununla birlikte, Lakewood’un İspanyolca konuşan daha fazla Hıristiyanı kendine çekmek için doktrinsel sempatiden daha fazlasına ihtiyacı vardı. Büyüklüğüne rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki İspanyol evanjelik topluluğu oldukça parçalanmış durumda. Witt, 2013 yılında verdiği bir röportajda “Burada 50 üyeli birçok kilise var ve hiçbir güç yok” dedi. “Bir fincan kahve içecek kadar anlaşamıyoruz bile.” Bana rekabetin “muhteşem” olabileceğini söyledi.

Bazı bölümler ulusaldır. Çoğu mahalle kilisesinde, papazlar ve cemaatleri El Salvador’dandır. Guatemala, Arjantin veya diğer Latin Amerika ülkelerinden geliyorlarsa aynı şey geçerlidir. Meksika’da büyümüş bir Anglo olarak, Witt’in daha akıcı bir ulusal kimliği var ve yerel Hıristiyanlarla Orta ve Güney Amerika’yı gezerek geçirdiği on yıllar, ona bölge hakkında Latin Amerikalıların çoğundan daha fazla deneyim kazandırdı. Lakewood’da bu avantajı kullandı. “Farklı ülkelerden yemek örnekleri kullanırdım ve insanlar ‘Aman Tanrım, yemeğimizi biliyor!’ derdi.” Ayrıca kasıtlı olarak daha tutarlı bir İspanyolca seçti ve Meksikalı hainlerinin çoğunu sildi.

Latin evanjelikler, nasıl uygun şekilde vaftiz olunacağını, kiliselerin 12 öğrenciden oluşan gruplar halinde mi organize edilmesi gerektiğini veya Kutsal Yazıların hangi yönlerini vurgulamaları gerektiğini tartışırlar. Ancak Witt için önemli olan tek şey, Mesih’in kanıyla yıkanıp yıkanmadığınız ve İsa’yı kişisel Kurtarıcınız olarak kabul edip etmediğinizdir. “İnsanları tebliğ etmekle ilgilenmiyorum” diyor. “Demek Katoliksin? Sorun değil, ama İsa’yı tanımanı istiyorum. vaftizci misin Harika, ama İsa’yı tanıyor olmalısın. Yani sen bir Mormonsun? Fantastik; İsa’yı tanıyor olmalısın. Bu yüzden insanların hangi marka, mezhep veya dinden çok İsa’nın kim olduğunu bilmesiyle ilgileniyorum.”

Bu bütünleştirici yaklaşım, Witt’i Amerikan evanjelizminin bir demografik tehdidi savuşturduğu bir zamanda popüler hale getirdi. Nüfus içindeki Hıristiyanların oranı son yirmi yılda azaldı. Değişiklikler özellikle Y kuşağı arasında belirgindir. Geçen yıl, Pew Araştırma Merkezi, mevcut eğilimler devam ederse, Amerika Birleşik Devletleri’nin 2070 yılına kadar çoğunluğu Hristiyan bir ülke olmayabileceğini belirten bir rapor yayınladı.

Bu kalıplar göz önüne alındığında, Lakewood gibi Anglo kurumlarının İspanyolca konuşanlara kur yapmaya başlaması mantıklı. Evanjeliklerin en hızlı büyüyen grubu olan Hispaniklere girmenin yolunu bulurlarsa, gelecekte kendi geçerliliklerini sağlama şansları daha yüksektir.

Ulusal Hispanik Hristiyan Liderlik Konferansı başkanı Rahip Samuel Rodriguez bana “Tek renkli Amerikan evanjelizmini ortadan kaldıracağız” dedi. “Rab önümüzdeki 20 yıl boyunca tereddüt ederse, tamamen beyaz ve tamamen siyahlardan oluşan kiliseler giderek daha az olacak. Skittles çantasına benzeyen çok daha güzel kiliseler göreceksiniz. Ve bence bu, Latin topluluğunun bir yan ürünü.”