Lana Del Rey şarkı kitabına geri dönüyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
sevgili dinleyiciler,

Lana Del Rey’in genişleyen dokuzuncu albümü Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd’nin başlık parçasından şu sözlere bayılıyorum:

Harry Nilsson’ın bir şarkısı var, sesi 2:05’te kesiliyor
“Beni unutma” deme şekliyle ilgili bir şey
Gibi hissettiriyor
Keşke onun gibi bir arkadaşım olsaydı
Beni atlatacak biri
Del Rey’in müziği hem canlı bir şekilde samimi hem de son derece referans niteliğinde. Müzik tarihinin sadık ama konuşkan bir hayranı gibi yazıyor – modern şarkı kitabına ve en sevdiği sanatçıların çoğuna geri dönüyor, popüler şarkıların rehberliğinde kendi kişisel ifşalarına.

Del Rey’in yaşlı ruha olan saygısı da nesiller arasındaki uçurumu bulanıklaştırıyor. Harry Nilsson’ın “Beni Unutma” şarkısını ilk çıktığında – 1974’te John Lennon’la oynadığı “Kayıp Hafta Sonu”nun rezil kroniği “Pussy Cats”te – dinleyen insanlar, büyük olasılıkla bu parçalamanın üstesinden geleceklerdi. sesi çatladığında, ama muhtemelen tam zaman damgasını bilemezlerdi. Del Rey’in övgüsü, dijital çağda işitmenin dilini konuşuyor (“sesi 2:05’te kesiliyor”), ancak Nilsson’la olan duygusal bağı o kadar içten ki, zamanın ötesine geçiyor ve onu eşit yapıyor gibi görünüyor.

Albümün başka yerlerinde Del Rey, bir cenazede duyduğunda çok tartışılan, yüzyıllar öncesine dayanan halk standardı “Froggy Went a Courtin'” ile atalarıyla bağlantı kuruyor. Leonard Cohen’in meşhur sözü, “Her şeyde bir çatlak vardır, ışık içeri böyle girer”, Ocean Blvd’de çok sevilen bir mantra gibi yankılanıyor. Albümün heyecan verici, müjdeli açılış numarası olan “The Grants”ta, bir papazın sözlerini belirli bir İncil ayetiyle değil, John Denver’ın söylediği gibi “Rocky Mountain High” ile karşılaştırarak yorumluyor.

“Okyanus Blvd Altında Bir Tünel Olduğunu Biliyor muydunuz”, Del Rey’in bugüne kadar yayınladığı her şey kadar zengin, zorlu ve benzersiz ve yayınlanma süresinin moral bozucu bir saat 17 dakika olduğu düşünülürse, biraz zaman alacak. Bugünün çalma listesi, en iyi şarkılarından bazılarını referans aldığı diğer sanatçılarla veya Peder John Misty söz konusu olduğunda öne çıkan özelliklerle sohbet ediyor. Bir giriş noktası veya belki de Lana Del Rey’in yavaş, yeraltı sesini daha derine inmek için bir araç olarak hizmet edebilir mi?

Belki de Del Rey, bunların onları açıklayan şarkılardan bazıları olduğunu bile söylerdi. Bana şunu hatırlatan: Bu haftanın başlarındaki (birçok) harika gönderilerinizi hâlâ okuyorum ve Salı günü Amplifier’da bazılarını sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Işık böyle gelir

Lindsay

amfi çalma listesi

Spotify’da dinleyin. Bu oynatma listesini her yeni haber bülteniyle güncelliyoruz.

“Lana Del Rey Talks Back to the Songbook” şarkı listesi.
Başlık 1: John Denver, “Rocky Mountain High” (1972)
2. Başlık: Lana Del Rey, “The Grants” (2023)
3. Parça: Tex Ritter, “Froggy Mahkemeye Çıktı” (1945)
4. Parça: Peder John Misty, “Elveda Bay Mavi” (2022)
5. Parça: Lana Del Rey, Peder John Misty ile, “Işığı Girsin” (2023)
Parça 6: Leonard Cohen, “Marş” (1992)
Başlık 7: Lana Del Rey, “Kintsugi” (2023)
Parça 8: Harry Nilsson, “Beni Unutma” (1974)
Parça 9: Lana Del Rey, “Okyanus Blvd Altında Bir Tünel Olduğunu Biliyor muydunuz” (2023)

ekstra şarkılar

Elbette, Nilsson’un Don’t Forget Me’sinin kırık güzelliğini takdir eden tek sanatçı Lana değil. İşte sevdiğim iki kapak: Neko Case huysuzdur ürememuhteşem 2009 albümleri Middle Cyclone’dan ve sadık biri almak Walkmen’densolist Hamilton Leithauser’ın Nilsson’a o kadar çok benzediği, biraz ürkütücü.

Ve daha yeni bir müzik arıyorsanız, cuma günleri baş pop müzik eleştirmenimiz Jon Pareles ve ben burada dinleyebileceğiniz çalma listesi için haftanın en dikkate değer yeni şarkılarından bazılarını seçiyoruz.