Kraliyet Operasının bir sonraki başkanı olan Jakub Hrusa kaliteye büyük önem veriyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
Kraliyet Opera Binası’nın bir sonraki müzik direktörü Jakub Hrusa için tiyatronun faaliyetlerini her şeyden önce belirleyen bir şey var: “kalite”.

“İnsan ilişkilerinin kalitesi ve bunun gerçekten iyi yapılmasını sağlayan türe olan duyarlılık,” dedi. “Yaratıcılığı ve bireysel sesi geliştiren, onu öldürmeyen bir ortam var.”

Çek Cumhuriyeti’nde doğan Mr. Hrusa podyumda kendinden emin, zarif ama bir o kadar da mütevazi bir performans sergiliyor ve zamanımızın en çok aranan şeflerinden biri haline geldi. 2024/25 sezonunun sonunda, 2002 yılında Kraliyet Operası’nda müzik direktörü olan Antonio Pappano’nun yerini alacak.

41 yaşındaki Bay Hrusa, Bamberg Senfoni Orkestrası’nın Baş Şefi ve hem Çek Filarmoni Orkestrası’nın hem de Roma’daki Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia’nın Baş Şefi olarak hizmet verirken, halihazırda ailesiyle birlikte Londra’da yaşıyor. Kasım ayında Janacek’in Jenufa’sının yapımında ABD’deki ilk opera çıkışını yapacak. Chicago Lirik Operasında.

Ülkesinin bestecilerinin tutkulu bir savunucusu olan Bay Hrusa, başka bir Janacek operası olan The Cunning Little Vixen’e dayanarak kendi süitini yazdı. az çalınan Miloslav Kabelac’ın senfonileri için kampanya yürüttü; ve Bohuslav Martinu hakkında bir deneme kitabı yazdı.

Ama tabii ki bir dizi ana akım repertuarı kapsıyor. Glyndebourne Festivali’nin daimi konuğu olan Bay Hrusa, Mozart, Puccini ve diğerlerinin eserlerini yönetti. 2018’de Kraliyet Operası’nda Bizet’nin Carmen’ini, bir Wagner’s Ring döngüsü için Covent Garden’daki görevine başladıktan sonra geri döneceği bir yönetmen olan Barrie Kosky’nin yapımında yönetti. (Bay Pappano projeye bu Eylül ayında Das Rheingold ile başlayacak.)

Yakın tarihli bir röportajda Bay Hrusa, müzik yönetmeni olma beklentilerinden ve Çek müziği de dahil olmak üzere bazı repertuar seçimlerinden bahsetti. Aşağıdaki konuşma düzenlendi ve kısaltıldı.

Kraliyet Operası’nı sanatsal eviniz yapmak için sabırsızlanıyorsunuz.

Opera, tabiri caizse, müzikte mümkün olanın zirvesidir. Ancak pratikte inanılmaz miktarda uzlaşma gerektiren bir tür. Covent Garden fantastik bir istisna çünkü operanın parlaması gereken temel ilkeleri destekliyor. Yani prova sürecini siz halledersiniz. Sahne yönetimi başka yerlerden daha kaliteli. Orkestra her gece olabilecek en iyi seviyede çalmak için motive oluyor.

Elbette opera zaman zaman elitist olmakla suçlanır. Ama evin yerel topluluk için gerçekten önemli olduğunu hissediyorum. Yine de profil, dünya çapında devam eden akışlarla çok uluslararası.

Önümüzdeki iki sezon boyunca Antonio Pappano ile çalışacaksınız – ev onun imzasını nasıl taşıyor ve sizden ne bekleyebiliriz?

Radikal değişikliklere değil, doğal geçişlere kesinlikle inanıyorum. Ev çok uyumlu. Tony Pappano’nun 20 yıllık görev süresinin ardından inanılmaz bir rakama ulaşıldı.

Covent Garden, haklı olarak bir tür olarak operayı uluslararası hale getirmek için her türlü hırsa sahiptir. Bununla birlikte, İtalyan repertuvarı her evin müfredatının ayrılmaz bir parçasıdır ve olmaya devam etmektedir.

Sadece odakta hafif bir değişiklik olacaktır. Puccini, Verdi gibi İtalyan ustaları seslendireceğim. Meclis, Speranza Scappucci’yi Baş Konuk Şef olarak atadı, bu beni çok memnun etti çünkü o son derece ilham verici bir sanatçı ve odak noktası Tony’ninkine çok daha benziyor.

Elbette biraz daha Çek müziğine dalmak isterim ki, herkesin beklediğini düşünüyorum çünkü orada sunacak çok şey var ve neden bir Çek orkestra şefinin sevgisi ve inancıyla olmasın? Janacek tartışmasız en iyi Çek opera bestecisi ve tüm zamanların en iyi opera bestecilerinden biri olduğu için odak noktası olacak.

Ama hiçbir şeyi dışlamak istemiyorum. Alman operası, Rus operası, Fransız operası oynayacağım.

Janacek opera repertuarına başarıyla girdi mi?

Bence başardı. Elbette Janacek asla Giuseppe Verdi veya Wolfgang Amadeus Mozart olmayacak. Müziği çok somut, unutulmaz ve duygusal olarak yüklü.

O her zaman genel halkın kahramanından çok oyuncunun kahramanı olacaktır. Ama henüz Janacek’in müziğine kayıtsız kalan biriyle tanışmadım. Yapamazsın. Çok güçlü.

Elbette Çek müziğini Londra’da sunmanın harika bir geleneği var.

Büyük Britanya dışında geleneklerimize bu kadar önem veren başka bir ülke bulmak çok zor olurdu. Elbette Çek müziği tutkulu oldukları tek alan değil. Diğer müzik kültürlerine karşı büyük bir açıklık var. Ve her zaman saygı, merak ve kalite ile karşılanırlar.

Desteklemek istediğiniz çağdaş besteciler var mı?

Bu alanda oldukça çok yönlüyüm. Bunun daha çok bir ekip kararı olmasını istiyorum çünkü çağdaş bir operayı sahnede canlandırmak çok büyük bir sorumluluk. Bu, büyük bir yaratıcı güç ve finans yatırımıdır. Bunun derinlemesine tartışılmasını ve kurumsal olarak hepimizin istediği bir şeyi yaptığımızı bilmemizi istiyorum.