Kitap İncelemesi: Laura Dern ve Diane Ladd’dan “Honey, Baby, Mine”

Shib

Global Mod
Global Mod
BAL, BEBEK, BENİM: Bir Anne ve Kızı Hayat, Ölüm, Aşk (ve Muzlu Puding) KonuşuyorLaura Dern ve Diane Ladd tarafından

Diane Ladd’a idiyopatik pulmoner fibroz teşhisi konup altı aylık ömrü kaldığında kızı Laura Dern ona bakar ve “Ölemezsin” diye düşünür. Ladd’i günlük 15 dakikalık yürüyüşlere çıkarın ve geçmişle ilgili sorular sorarak annesinin dikkatini dağıtın.

Bu konuşmaların transkriptleri, fotoğrafları, tarifleri, hatıraları ve her kadının yazdığı kısa, kırık bölümleri de içeren aktrislerin paylaştığı anıları olan Honey, Baby, Mine’ın atan kalbidir.

Neyin yavaş yavaş değiştiğini düşünürken sektörlerinin zamansız hayal kırıklıklarından pişmanlık duyuyorlar. Dern, çocukken annesinin setlerini ziyaret ettiğini ve Martin Scorsese Alice Artık Burada Oturmuyor’da ondan figüran olmasını istediğinde oyunculuk hatasını yakaladığını hatırlıyor. Sette bir çocuğa izin verilmesi, yaklaşık yirmi yıl sonra, Rambling Rose’da birlikte çalıştıklarında (aynı filme aday gösterilen tek anne-kız çift oldular) ve Müdürlerinin başarılı olmasını sağlamak için mücadele etmek zorunda kaldıklarında, hâlâ hoş karşılanmıyordu. işyerinde bebeğini emzirmesine izin verildi.

Dern, 2017 TV mini dizisi Big Little Lies’da rol aldığında, oyuncuların çocukları o kadar sık ortalıktaydı ki, onun yazdığı gibi, “etkili bir şekilde bir kreş yarattık.”

Yol boyunca, Tennessee Williams, Norman Mailer, Shelley Winters, Nicole Kidman ve Reese Witherspoon (aynı zamanda önsözü de sağlayan) gibi ışıltılı isimler atıyorlar. Yıldızları seyretmek için varsanız, iyi bir şekilde ödüllendirileceksiniz – ancak hikaye anlatımından sonra en çok kalan şey bu değil.

Oyuncu olarak Dern ve Ladd, karakterlerinin korkularını ve arzularını ortaya çıkarmak için onlarca yılı katmanları soyarak geçirdiler. O odağı birbirlerine ve kendilerine getirdiklerinde olağanüstü bir şey olur.

İlk bakışta biraz tekrar ediyor gibi görünüyor. Anne ve kızı, aynı temalar etrafında tekrar tekrar dönerek anılar, şakalar ve atışmalar yapar: oyunculuk sanatı, garip şöhret deneyimi, anneliğin bitmeyen şüpheleri ve tavizleri.

Bir yürüyüş ve konuşma sırasında, Ladd’ın Dern’in babası aktör Bruce Dern’den boşandıktan sonra Dern’in yetiştirilmesine yardım eden komik bir Mississippi boşanmış annesi “Büyükanne Mary” hakkında komik anekdotlar paylaşırlar. Mary, çağının Southern Belle klişelerine meydan okudu, ırkçılığı ve klasisizmi eşitlik için günlük savunuculuk lehine reddetti. Kızı ve torunu ondan bağımsızlık hakkında çok şey öğrendiler, hemfikirler.

Sonra ton değişir. Daha sonraki bir yürüyüşte Dern, Ladd iş için uzaktayken büyükannesinin yanında kalmanın onu sık sık rahatsız ettiğini itiraf ediyor. Aniden duygulanan Ladd, bazen sadece kızını değil, annesini de geçindirme sorumluluğunun haksız bir şekilde yüklendiğini ve “kirayı ödeyecek parayı kazanmak için günde 12 saat çalıştığını” söylüyor. gidebilir, eğlenebilir, seyahat edebilir ve sizinle oynayabilir.

Günlük vahiylerle cesaretlenen ve birbirlerine olan bitmek tükenmek bilmeyen aşklarının verdiği güçle, daha derin itiraflara girişirler. Kitap, en akılda kalıcı ve dokunaklı halini, onlar ağır, keskin kenarlı duygusal eserleri ortaya çıkarmak için cesaretlerini topladıklarında gösterir.

Ladd’ın evlerinin mutfağında genç bir Dern’e vurduğu zamanı ikisi de unutmadı, ancak herkes o anı farklı şekilde hatırlıyor. Ladd’ın Dern’in küçük oğlunu onun izni olmadan büyük bir saçını kestirmeye götürdüğü zaman hakkında acı bir tartışma başlatırlar; Taraflardan hiçbiri henüz geri adım atmaya hazır değil. Müzisyen Ben Harper’dan boşandığı için yas tutan Dern’in “Şu anda nasıl hissettiğim hakkında hiçbir fikrin yok!” ona skolyozunun bu kadar ağır şeyleri kaldırmayı akılsızca yaptığını hatırlattı.

Sonunda, Ladd’ın en büyük acısıyla, genç bir anne olarak yaşadığı neredeyse dayanılmaz bir kayıpla yüzleşirler.

Bağırarak, susarak, suçlayarak ve affederek, ilişkilerinin adım adım nasıl geliştiğini görmemize izin verdiler. Ladd’in sağlığı iyileşir. Dern, annesine daha da yakınlaşır. Onlar için deney başarılı oldu. Okuyucular için, ne için geldiğimize bağlı olabilir. Honey, Baby, Mine’a adım atmanızı ve kamusal hayatı şekillendirirken kişisel zorluklarla karşılaşan – hala galip gelen – iki üretken sanatçının ayrı ve iç içe geçmiş köken hikayelerini merak etmenizi öneririm.

Mary Laura Philpott, anı kitabının en genç yazarıdır. Bomba Sığınağı: Aşk, Zaman ve Diğer Patlayıcılar.

BAL, BEBEK, BENİM: Bir Anne ve Kızı Hayat, Ölüm, Aşk (ve Muzlu Puding) Konuşuyor | Laura Dern ve Diane Ladd tarafından | Resimli | 256 sayfa | Grand Central Yayıncılar | 32 dolar