Juliette Binoche, “Şeylerin Tadı”nda Benoît Magimel ile çalışmayı anlatıyor.

Shib

Global Mod
Global Mod
Bazı oyuncular, davranış ve film seçiminin simyasal bir birleşimi yoluyla ulusal bir sinemayı somutlaştırırlar. Örneğin, Clint Eastwood'un tam bir Amerikan ikonu olduğunu veya Hugh Grant'in belirli bir tür İngiliz'in vücut bulmuş hali olduğunu söyleyebilirsiniz.

Fransa söz konusu olduğunda, Juliette Binoche, “Rendez-Vous” (1985) filmindeki çığır açan yerli dehasından bu yana, abartısız zarafeti ve gizemli gülümsemesi hem sanat hem de popüler filmleri süsleyen, ülkenin arketip yıldızlarından biridir. Oscar aldığı romantik drama “The English Patient” (1996) ile dünya çapında üne kavuştu.

Şimdi Binoche'nin iki projesi ABD'de aynı anda yayınlanıyor: Tran Anh Hung'un 19. yüzyıldan kalma çekingen bir şefi canlandırdığı “The Taste of Things” ve Apple TV+ dizisi “The New Look”. Burada Coco Chanel'i canlandırıyor; yani Binoche, Fransız kültürünün yurtdışındaki en görünür figürleri olan yemek ve modanın bayraklarını taşıyor.

New York'ta yakın zamanda yapılan bir röportajda oyuncu, ulusal bir sembol olup olmadığı sorulduğunda eğlenmiş görünüyordu. “Bu rolü iyi bir şekilde üstlenebilirim” dedi gülerek. “Önemli olan insanların ne hissettiğidir, çünkü seyirci söylenmemiş, hayal gücünün ötesine geçen bir şeyle bağlantı kuruyor. Tabii ki, The Taste of Things yemekle ilgili,” diye devam etti, “ama aynı zamanda aşk ve birlikte yaratmakla da ilgili” (ki düşününce Fransızlarla da ilişkilendiriliyor).

Film, pot-au-feu'ya renk katmak için Binoche'yi eski romantik ortağı Benoît Magimel ile eşleştirdi. Yirmi yıl önce ayrılmış olmalarına rağmen oyuncuların samimiyeti kas hafızası gibi ekrana geri dönmüş gibiydi.

Tran, Magimel'in karmaşık finali çekerken hile yaptığını hatırladı. Binoche'nin karakteri Eugénie, onun aşçısı mı yoksa karısı mı olduğunu sorduğunda, Magimel'in gurmesinin onun ustalığını takdir etmek için “Sen benim aşçımsın” demesi gerekiyordu. Aktörün şunu eklemesi dışında: “…ve eşim.”

Tran, “Bu da sahnenin anlamını tamamen değiştiriyor” dedi. “Dedim ki: 'Benoît, sen delisin, neden çizgiyi değiştirdin?' Yanıma geldi, gülümsedi ve fısıldadı – Juliette duymasın diye: “Üzgünüm, onun gözlerinde kayboldum.” “(Uçmadı: Tran kaydı tekrar yapmak istedi.)

Manhattan'ın Tribeca mahallesindeki arnavut kaldırımlı sakin bir sokaktaki bir otel kafesinde bir bankette rahatça oturan 59 yaşındaki Binoche, geçmiş ile şimdiki zaman, tutkular ve kızgınlıklar arasında gidip geliyor. Konuşmadan düzenlenmiş alıntılar var.

Fransa'da, En İyi Uluslararası Uzun Metrajlı Film dalında Oscar'a Justine Triet'nin “Bir Düşüşün Anatomisi” filmi yerine “Şeylerin Tadı” filminin sunulması kararı üzerine tartışmalar yaşandı. Daha sonra filminiz kısa listeye alınmadı. Bu koşuşturmaca hakkında ne düşünüyorsunuz?

Birincisi, seçilmeyi biz seçmedik; irademiz dışında seçildik. Hayatımızı bir kenara bıraktık ve tamamen tüm röportajları yapmaya odaklandık. Olmadıktan sonra [nominated]Le Monde filmimizi ikiye katladı. Filmin geleneksel, eski moda olduğunu ve tamamen yemekle ilgili olduğunu söylemek gerçekten çok kaba bir tavırdı. Hatta bazı aktörler, hatta ünlü olanlar bile Instagram'daki bu makaleyi beğendi. Vay be, gerçekten mi diye düşündüm? Her dört beş yılda bir film çeken Hung için bu durum zordu. Zor buldum, gerçekten zor.

Benoît Magimel ile yeniden bir araya gelmeniz endişe verici miydi?

Hayır, hayır, hayır, hiç de değil. Benim için özgürleştiriciydi. Çünkü işler artık sıkışıp kalmıyordu. İfadede, konuşmada, hissetmede, ötekinin yanında bulunmada hareket yarattı. Bunu hissetmek harikaydı. Tıkanıklıklar ortadan kalktı ve bu benim için özgürleştirici bir duyguydu. Aslında filmden beri konuşmadık, bu yüzden onun hakkında hiçbir şey bilmiyorum ve bu benim için sorun değil. En azından öyle oldu. Bence hepimiz, ayrıldığımız her arkadaşımızla film yapmalıyız.

Filmin büyük bir teması sevginin, tatların, tariflerin bir nesilden diğerine aktarılması fikridir. Çocukluğunuzda size neler öğretildi?

Kesinlikle annem yemek yapar ama aynı zamanda sanat aşkı ve merakı da vardır. Fazla parası yoktu ama konserlere ve oyunlara gitmek için çaba gösterirdi. Onun için hayatının özü sanattı. Yemekleri basit ama her zaman lezzetliydi. 1970'lerde malzeme tedarik etmek için organik çiftliklere gitti.

The Taste of Things'de çok az diyalog var. Yıllardır resim yapıyorsunuz ve koreografla dans gösterisi yaptınız Ekrem Han. Sözsüz ifade içeren projelere ilginiz var mı?

Başladığımda çoğu ödülün erkeklere verildiğini, kadınların ise duygularla, çıplak sahnelerle ve sessizlikle baş etmek zorunda kaldığını fark ettim. Genç bir aktris olarak biraz sinirlendiğimi hatırlıyorum çünkü şöyle düşünüyordum: 'Yönetmenler bana söyleyecek kelimeleri ne zaman verecek?' Kadınlar genellikle erkeklerin sahip olduğu kelime kırıntılarına sahip değildi ve bir bakıma bunu buldum. Çok cinsiyetçi. Artık kadın yönetmenlerin sayısının artmasıyla birlikte bazı şeylerin gerçekten değiştiği hissine kapılıyorum. Ama bence sessizlikle çok şey anlatabilirsiniz – bakın: Buster Keaton, Charlie Chaplin veya Lillian Gish. Her şey içerideydi, yüzünüzde görebiliyordunuz, dolayısıyla herhangi bir kelime duymanıza gerek kalmıyordu.

Karakter için araştırma ve oyun planıyla sete çıkma eğiliminde misiniz, yoksa bu daha sezgisel mi?

Çok erken bir zamanda Jean-Luc Godard'ın setindeydim [for “Hail Mary,” 1985] Bana her şeyi vereceğini sanıyordum. Öğretmen Véra Gregh'in çok nazik ve cömert olduğu, size fikirler verdiği ve onları hissedebilmeniz için sizi bir yöne ve diğerine yönlendirdiği bir oyunculuk dersinden geldim. Godard ise tam tersiydi; oyunculardan rahatsızdı, sert ve mesafeliydi. Bu bana, değişip uyum sağlayabilseniz bile sette hazır olduğunuz düşüncesini kazandırdı. Bu yüzden yönetmenlerle iki veya üç ücretsiz çekim yapmayı seviyorum. Ve bu üç çekimden sonra yönetmen benden tam tersini yapmamı isteyebilir ya da bundan daha fazlasını veya daha azını yapmamı isteyebilir. Ben esnekim. Farklı yönlere gitmek de çok eğlenceli.

The New Look'taki Coco Chanel'in şehvetli bir enerjisi var. Performansınıza ne ilham verdi?

Gerçekten sarhoş ve uyuşturucu kullandığını düşünmüyorum. [Laughs] Yorucuydu çünkü ben hiç öyle değilim. Bu canlılığa ve zekaya sahipti. Birinci Dünya Savaşı'ndan ve hayatının aşkı Boy Capel'in 1919'da ölmesinden sonra eğlenmek istedi. Bu logoyu iki C ile yaptı, bu bana göre Capel ve Chanel'in sonsuza kadar birlikte olduğu, aşklarını mühürlemeye çalıştığı anlamına geliyor. O zaman Chanel'i farklı gözlerle göreceğinizi düşünüyorum.

Yakında çıkacak filminiz, Odyssey'den uyarlanan, Ralph Fiennes'in Ulysses'iyle birlikte Penelope'yi oynadığınız, Uberto Pasolini'nin The Return adlı filminden bahseder misiniz? Daha önce erkeklerin artık her kelimeyi anlamamasından memnun olduğunuzu söylemiştiniz ama Penelope'nin metanetli bir bekleyişle alakası yok mu?

Bu Penelope'de yıllardır yalnız kalmaktan, bu taliplerle uğraşmak zorunda kalmaktan ve oğlunu kırılgan bir durumda görmekten kaynaklanan bir öfke var. Sabır var ama aynı zamanda pek çok kızgın duygu da var. Bunu oynamanın ilginç olduğunu düşünüyorum çünkü bazı insanlar onu bir aziz olarak tasvir ediyor. Biz yapmadık. Yönetmen bana, erkeklerin testosteron savaşlarına ve erkeklerin ihtiyaçlarına kadın bakış açısını yansıtan bir kadını gerçekten istediğini söyledi. [to] defol git, yıkıcı erkek tarafı. Bu açıdan çok modern bir film olduğunu düşünüyorum.