James Cameron Titanik hakkında ne söylemek istiyor?

Shib

Global Mod
Global Mod
Denizcilik uzmanları, insanların Titanik’in trajedisini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için dünyanın en ünlü gemi kazasından kalan eserlerin sergi amacıyla mı kurtarılması gerektiği, yoksa bunların Titanik’in derinliklerinde bir anıt olarak dokunulmadan mı bırakılması gerektiği konusunda uzun süredir tartışıyorlardı. 1.500’den fazla kişinin hayatını kaybettiği Deniz’in hayatından çıkması gerekiyor. 1997 yapımı “Titanik” filmiyle tanınan James Cameron, kendisini bu karmaşık ve çoğunlukla duygusal tartışmanın ortasında bir yol olarak görüyor.

Bay Cameron, 1995 ile 2005 yılları arasında gemi enkazına 33 kez daldı ve bu ona enkazın durumu ve olası akıbeti hakkında fikir verdi. ABD hükümetinin yakın zamanda enkaz üzerinde kontrol sağlamaya çalışması ve 5.500’den fazla eser kurtaran bir şirketin daha fazlasını toplamasına izin verilip verilmemesi gerektiği konusunda soruları gündeme getirmesi nedeniyle onun bakış açısı tam zamanında.

Bay Cameron’un görüşleri de son derece kişiseldir. Kurtarma konusunu, Haziran ayında Titan’ın batık gemisine inerken ölen Fransız denizaltıcı Paul-Henri Nargeolet ile sık sık tartışıyordu. Bay Nargeolet ayrıca gemi ve eserleri üzerinde özel kurtarma haklarına sahip olan RMS Titanic Inc. şirketinin su altı araştırmalarına da liderlik etti.

Bay Cameron yakın zamanda Haber’ın e-postası aracılığıyla restorasyon, Titanik’in geleceği ve Titan denizaltısı hakkındaki görüşleri hakkındaki soruları yanıtladı. Bu konuşma netlik ve kısalık sağlamak amacıyla düzenlendi.

10 yıllık Titanik dalışınız sırasında herhangi bir doğal çürüme belirtisi gördünüz mü?

Güverte evi (tekne güvertesinin üstündeki üst güverte) ve baş direk gibi ince duvarlı yapılarda ciddi hasar gözlemledik. 2001 yılında sağlamdı (düşmüş durumdaydı), ancak 2005’te kısmen çöktü. 2022 yılında Magellan’dan gelen yeni görüntüler onun tamamen çöktüğünü ve parçalandığını gösteriyor.

Ancak enkazın büyük çoğunluğunda, gövde plakaları gibi önemli bir hasara rastlamadık. Çelikleri bir buçuk inç kalınlığındadır. Plakaların en az iki yüzyıl boyunca ayakta kalacağına inanıyorum.

Ziyaretçilerin neden olduğu hasarlar ne olacak? Açık bir şey var mı?

Enkazın etrafında manevra yapma ve üzerine iniş yapma deneyimime dayanarak, denizaltıların önemli bir etkisi olmadığını görüyorum. En üstte bir su altı aracı birkaç ton ağırlığındadır, ancak aşağıda uçabilmesi için nötr olarak yüzer durumda olması gerekir, yani yalnızca birkaç kiloluk bir kuvvetle yere inebilir.

Üstelik her yıl devam eden biyolojik aktivitenin yol açtığı aralıksız çürümenin yanında, insanın yaptığı her şey önemsiz kalıyor. Titanik canlı bakteri kolonileri tarafından yenir. İnsanların, özellikle savaşlarda düzenli olarak yaptığımız gibi, derin denizlere devasa çelik yığınları atmasını seviyorlar. Bu onlar için bir kutlama.

Titanik eserleri söz konusu olduğunda kendinizi korumacılar arasında bir orta yol olarak tanımlıyorsunuz… Robert D. Ballard ve haziran ayında su altında kalan Titan’da ölen Paul-Henri Nargeolet gibi kurtarıcılar. Nasıl olur?

Bir yandan, moloz araziden eserler çıkarmanın iyi olduğunu düşünüyorum. Titanik yüzeyde ikiye ayrıldığında iki büyük piñataya dönüştü. Kilometrekarelik alanda insanların taşıdığı, dokunduğu ve giydiği tabakları, şarap şişelerini, valizleri, ayakkabıları görüyoruz.

Bu hikayeyi insanileştiriyor ve bize trajedinin insani bir yüzü olduğunu hatırlatıyor. Bizi bu tarihe güçlü bir şekilde bağlayan pek çok eser ele geçirildi; gözcü Frederick Fleet’in buzdağını ilk gördüğünde üç kez çaldığı karga yuvası çanı gibi. Artık milyonlarca müze ziyaretçisi bunu kendi gözleriyle görebiliyor. Hatta kendim aradım. Ve Titanik’in zarafetinin pek çok örneği var; kaliteli porselenler, inci avizeler, Büyük Merdiven’deki melek heykeli. Batışın üzerinden 111 yıl geçtikten sonra bugün hikayeyi canlı tutan şey, halkın bu şeylere olan ilgisinin devam etmesidir.

Beni kararsız bırakan gri alanlardan biri de baş ve kıç bölgelerindeki eserleri kurtarıp kurtarmamamız gerektiğidir. İlgi çekici bulduğum bir örnek Marconi setinin restorasyonu. Bu kablosuz sistem, kurtarma gemisi Carpathia’yı Titanik’in tam koordinatlarına getiren ve muhtemelen 700’den fazla hayat kurtaran SOS sinyalini gönderdi.

Titanic’in kablosuz cihazı benzersizdi ve zamanının diğerlerinden çok farklıydı. Minik uzaktan kumandalı araçlarımla Marconi odalarını araştırmak için uçtum, böylece her şeyin nerede olduğunu biliyoruz ve bilgisayarla yeniden yapılandırmalar yaptım.

Ancak aslında bu enstrümanın halka açık sergilenmesi, milyonlarca müze ziyaretçisi için çok duygulandırıcı olacaktır. Enkazın dış görünümüne zarar vermeden kurtarılabilseydi ben taraftardım çünkü geminin bu bölgesi hızla bozuluyor ve birkaç yıl içinde Marconi seti geri dönülemez bir şekilde harabelerin derinliklerine gömülecek.

Yani her şey çalışıyor mu?

Benim kişisel olarak çizgiyi çizdiğim nokta, enkazın görünüşünü değiştirmek; örneğin ikonik pruvasını kaldırmak (filmde Jack ve Rose’un durduğu yer) ya da büyük çapaları kaldırmak ya da Malzeme Sorumlusu Hitchens’ın geminin döndüğünü ümit ettiği köprüden bronz telemotoru çıkarmak gibi. tekerlek buz dağından kaçmaya çalışıyor. Tüm bu iyileşmeler son çeyrek yüzyılın bir noktasında birileri tarafından tartışılmıştı. Baş ve kıç bölgelerinden onları çirkinleştirecek hiçbir şey almamamız gerektiğini düşünüyorum. Trajedi anıtları olarak hizmet etmeleri amaçlanmıştı.

Bay Nargeolet’i oldukça iyi tanıyorlardı. Kendisiyle ve şirketinin eser kurtarma konusundaki yaklaşımıyla herhangi bir anlaşmazlığınız oldu mu?

Kendisi efsanevi bir denizaltı pilotu ve kaşifti; Titanik videolarımızı inceleyerek ve deneyimlerimizi karşılaştırarak birçok heyecan verici saat geçirdik. Dünya çapındaki çeşitli sergilerde çok etkileyici bulduğum Karga Yuvası Çanı gibi pek çok eseri kurtardı.

Bununla birlikte, her zaman dostane bir tartışma olmasına rağmen, baş çapalar gibi şeyleri kurtarmaya yönelik bazı planları konusunda onunla aynı fikirde değildim. Bu planlardan bazılarının asla meyve vermemesine sevindim.

2017 yılı civarında Dr. Ballard ve Londra Greenwich’teki Ulusal Denizcilik Müzesi, Titanik eserleri koleksiyonunu satın almak ve onları geminin inşa edildiği Belfast’a taşımak için başarısız bir girişimde bulundu. Neden? RMS Titanic tekrar iflas başvurusunda bulunsa tekrar dener misiniz?

O zamanki endişemiz, koleksiyonun zengin bir özel koleksiyoncu tarafından satın alınıp kamuoyunun gözünden kaybolmuş olabileceğiydi. Bu eserler, ortak kültürel mirasımızın (kolektif tarihimizin) bir parçası olarak dünyaya aittir ve bu eserler, bu tarihin ve hissedilen trajedinin canlı tutulmasına yardımcı olmaktadır. Ancak yalnızca kamuya açık olmaları ve duygusal olarak deneyimlenebilmeleri durumunda. Koleksiyonun daha sonra tekrar tehdit edilmesi durumunda, bunun kamuya açık tutulması konusunda söz sahibi olmayı umuyorum.

Federal hükümetin Titanik’in kontrolünü ele geçirmeye yönelik son çabaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Titanik uluslararası sulardadır. Bu tartışmanın sonsuza kadar süreceğinden eminim.

Titanik felaketinin Titanik ziyaretçileri üzerinde bir etkisi olacağını düşünüyor musunuz?

Bunun insanları Titanik’i şahsen deneyimlemek istemekten caydıracağını mı düşünüyorum? Kesinlikle hayır. İnsan merakı güçlü bir güçtür ve ben de dahil olmak üzere bazı insanlarda kendi gözleriyle tanıklık etme dürtüsü çok güçlüdür.

Ancak yurttaş kaşiflerin kiminle dalış yapacakları konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Alt, tanınmış bir ofis tarafından tam olarak onaylanmış mı? Dalış şirketinin güvenli çalışma kaydı nedir? Sormaları gereken sorular bunlar.

Tekrar dalar mısın?

Yarın bir denizaltıya binerdim; eğer sertifikalıysa, örneğin Woods Hole Oşinografi’nin ünlü Alvin denizaltısı ya da Triton Submersibles tarafından inşa edilen denizaltılar gibi. Ama hiçbir şeyin acelesi yok. Kemerin bu tanıdık görüntüsü en az yarım yüzyıl boyunca aynı kalacak.