İngiliz korna ustası Thomas Stacy 84 yaşında öldü

Hasan

Global Mod
Global Mod
Thomas Stacy bazen, yaklaşık 80 yıl önce ölmüş bir İtalyan’ın Arkansas’ta bir çocukken hayatını nasıl değiştirdiğini anlatırdı.

Piyanoyu annesinden öğrenmişti ama besteci Gioachino Antonio Rossini’nin bir bestesini duyunca odağı başka bir enstrümana kaydı ve bunu kariyeri olarak yapmaya karar verdi.

Bay Stacy, Associated Press ile 1996 yılında yaptığı bir röportajda, “Rossini’nin ‘İpek Merdiven’ operasının uvertürünün kaydındaki obua sesinden büyülenmiştim,” diye hatırlıyordu. “İşte o zaman müzisyen olmak istediğimi anladım.”

Obua, genç bir müzisyen için oldukça sıra dışı bir seçim olsa da, Bay Stacy kısa süre sonra daha da alışılmadık bir seçim yaptı ve aslında korna değil, çift kamışlı bir enstrüman olan Alto gibi kafa karıştırıcı bir isme sahip olan cor anglais’te uzmanlaştı. obua ailesinin bir üyesi.

Sonraki yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en iyi İngiliz korna virtüözlerinden biri haline geldi; New York Filarmoni ile yaklaşık 40 yıl çaldı, ülke çapında ve ötesinde konuk solist olarak performans sergiledi ve sayısız kayda katıldı. Çok sayıda besteci özellikle onun için eserler yazdı ve alışılmadık enstrümanı için bir nevi elçi oldu – yalnızca kor anglais programları icra ediyor, yıllık bir yaz semineri düzenliyor ve repertuarın genişletilmesini teşvik ediyor.

Bay Stacy, 30 Nisan’da New York, Southampton’daki Darülaceze’de öldü. 84 yaşındaydı. Oğlu Barton Stacy, sebebinin kalp yetmezliği olduğunu söyledi.

Bay Stacy aynı zamanda bir mezzo-soprano aralığına sahip Barok dönem enstrümanı olan obua d’amore konusunda da uzmandı. Bazı konserlerde cor anglais, obua d’amore ve geleneksel obua arasında geçiş yaptı. Ne çalarsa çalsın, eleştirmenler onun üslubunu ve becerisini övdü.

John Henken, 1988’de Los Angeles Times’ta, Bay Stacy’nin diğer iki enstrümanı da çaldığı Reseda, California’daki Trinity Lutheran Kilisesi’ndeki bir konseri incelerken, “Yumuşatıcı melankoli kor anglais’in en önemli orkestra enstrümanıdır” diye yazmıştı. “Fakat Stacy çok daha geniş bir ifade ve üslup yelpazesi gösterdi. Trinity Sanctum’un gümbürdeyen akustiğiyle desteklenen kornayı neredeyse insani bir nezaketle söyleyebilir ya da dövüş zekasıyla kekeleyebilirdi.”

Ana enstrümanı olarak neden coranglais’i seçtiği sorulduğunda, Bay Stacy’nin basit bir cevabı vardı.

1996 röportajında ”İnsan sesine en çok benziyor” dedi ve “diğer enstrümanlardan daha etkileyici bir aralıkta en büyük ifade potansiyeline sahip.”

Thomas Jefferson Stacy, 15 Ağustos 1938’de Little Rock, Arkansas’ta doğdu. Thomas olarak da bilinen babası bir çiftçi ve pamuk tüccarıydı ve annesi Nora Lee (Conditt) Stacy bir ev hanımı ve kilise organizatörüydü.

Little Rock’ın kuzeydoğusundaki küçük bir kasaba olan Arkansas, Augusta’da büyümüş, müzik eğitimine obua ve ardından kor anglais çalışmaya karar vermeden önce piyano, keman ve klarnet çalarak başlamıştır. 14 yaşında bir tane almak için motosikletini sattı.

1999’da Haberler’a “Harley falan değildi, sadece küçük, hafif bir motosiklet” dedi.

Kendi kendine obua ve cor anglais çalmayı parmakla verilen bir kitap kullanarak öğrendi. NY, Rochester’daki Eastman School of Music’ten tam burs aldığında 17 yaşındaydı ve hala lisedeydi.

“Eastman ile obua çalmaya başladım,” dedi, “ama performans sergileyen bazı gruplarda İngiliz kornosu da çaldım.” Bu benim tercihimdi. Müzikal kişiliğime bir eldiven gibi uyuyor.

Eastman Üniversitesi’ne devam ederken, bir öğrenci arkadaşı olan Marie Elizabeth Mann ile tanıştı. 1960 yılında evlendiler, aynı yıl mezun oldular ve Bay Stacy New Orleans Filarmoni Orkestrası’na katıldı. Daha sonra, 1972’de New York Filarmoni’ye katılmadan önce San Antonio Senfoni Orkestrası ve Minnesota Orkestrası ile çaldı.

2010 sonbaharında ayrılmadan önce Philharmoniker ile 70’den fazla solist olarak performans sergiledi. O zamana kadar, 1994’te Manhattan’daki Avery Fisher Hall’da 2010’da prömiyeri yapılan Ned Rorem’in İngiliz Kornosu ve Orkestrası Konçertosu da dahil olmak üzere, özellikle onun için çok sayıda eser yazılmıştı. The Times’daki performansı inceleyen Alex Ross, eserin bazı kısımlarını buldu. “garip bir şekilde parçalı ve odaklanmamış”. Ama ekledi: “Sn. Stacy, bu farklı izlenimleri zengin bir ton ve çarpıcı bir teknikle birleştirdi.”

Eşi ve oğlu Barton’a ek olarak, NY, Hampton Bays’ta ikamet eden Bay Stacy’nin başka bir oğlu, Phillip ve iki torunu hayatta kaldı.

1996 röportajında, Bay Stacy, onun kalibresinde bir müzisyenin nasıl keskin kaldığından bahsetti.

“Ne kadar iyi olursanız, gelişmeniz o kadar zor olur” dedi ve “nasıl geliştirileceği konusunda en çok düşündüğüm şey bu.” Bu, sahaya 8 demirle golf toplarına vurmak gibi. İyi ses çıkarmak için notaları başlatma ve durdurma alıştırması yapmalısınız.