Hayranlar hip-hop’un 50. yıl dönümünü kutluyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
Hip-hop’un başlangıcı, 11 Ağustos 1973’te, DJ Kool Herc’ün Bronx’ta 1520 Sedgwick Ave’deki bir salonda bir parti sırasında iki pikap çevirerek sürekli ara vuruşlar ürettiği zamana dayanıyor. Cuma gecesi, tam 50 yıl sonra, Yankee Stadyumu’nda – hip-hop’un doğum yerinden yaklaşık bir buçuk mil uzakta – Run-DMC, Slick Rick, Ice Cube, Snoop Dogg, Lil’ Kim ve Nas’ın yer aldığı bir konser vardı. 68 yaşındaki DJ Kool Herc de ödülü kabul etmek için sahneye çıktı.

“Hip Hop 50 Live” olarak lanse edilen gösteriden önce, stadyumun dışındaki sahne 70’ler, 80’ler ve 90’ların ezgilerinin hayranlarıyla doluydu. Orta yaşlı çiftler randevu gecelerine uyumlu Adidas eşofmanlarıyla gelirdi. Bir adam, müzik seti ve Kangol şapkasıyla tahta kaldırımda geziniyordu. Hawkers, Biz Markie ve The Notorious BIG’in resimlerini içeren rozetler sattı.

Stadyumun karşısındaki bir McDonald’s’ın dışında, bir sokak çalgıcısı Tupac Shakur’un vuruşlarını çalarken, bir patenci kalabalığı basketbol numaralarıyla eğlendirdi. Bir metro girişinde sekiz yaşındaki rapçi Hetep BarBoy, babasıyla birlikte albümünün CD’lerini satıyordu. Hetep, “Eski usul hip-hop’u tercih ederim” dedi. “Akışından ve dünyaya getirdiği açık mesajdan dolayı Rakim’i seviyorum. Pozitiflik hakkında rap yapıyordu ve benim müziğim de bununla ilgili.”

Ardından düzenlenen röportajlarda katılımcılar hip-hop’un 50. doğum gününü düşündüler. Bazıları, türün ilk günlerine damgasını vuran park eğlencelerini ve partileri hatırladı.

Bir Taraf Seçin: Eski Tip Hip-Hop mu, Yeni mi? Bütün gün eski moda. Parklardaki rap savaşlarındaydım. Hip hop pislikten çıktı. Lirik bir suikastçı olmak zorundaydın. Değilse, çöptün. Sanki şimdi söyleyecek bir şeyin varsa, deli sayılırsın. O zamanlar akışınız bozulmamış olmalıydı.

Eski okul kahramanın mı? Big Daddy Kane bir zamanlar hip-hop’un prensiydi. Çılgın bir lirik akışı vardı. O bir süper uçucuydu. O rakipsizdi.

Hangi eski okul kahramanını görmek istersin? buz küpleri. Benim için hip-hop rönesansının başlangıcı. Ama asla “eski moda” terimini kullanmam. Onun gibi sanatçılara “gerçek okul” diyorum.

Sizce hip-hop tarihinde önemli bir an nedir? Halka açık televizyon programı “Video Music Box”, 1980’lerde hip-hop’un büyümesi için çok önemliydi. Tüm atalar bu gösteride sahne aldı.

Eski okul mu yeni mi? Bronx’ta büyürken hip hop’un doğuşuna tanık oldum. Sedgwick Bulvarı’ndaki o partilere gittim. Cold Crush Brothers ve Afrika Bambaataa’yı izledim. Yani benim için her şey çok eskiye gidiyor. Hip-hop’un küresel bir güç haline geldiğini görmek harika ama büyümek tamamen parkta eğlenmekle ilgiliydi. Önemli olan arabanın ne kadar güzel olduğu ya da ne kadar paran olduğu değildi.

Hiç hip-hop’un doğuşuna tanık olmakla övündünüz mü? Bazen gençlere tüm bunların başlangıcını gördüğümü söylüyorum ama genellikle sağır kulaklara düşüyor ve anlamıyorlar. Ama bu tür bir tepki benim için hip-hop’a da ait çünkü hip-hop, geçmişinden sürekli evrilmesi gereken bir tür.

Eski okul mu yeni mi? Benim için hala Melle Mel, Sugarhill Çetesi ve Kurtis Blow ile ilgili. Orijinaller. O zamanlar hip-hop sağlıklı ve eğlenceliydi. Şimdi anlamıyorum bile.

İlk Gonzalez

güvenlik görevlisi

Sizce hip-hop tarihinde önemli bir an nedir? 1980’lerde sinemada Beat Street’i gördüğümü hatırlıyorum. Üniversite Bulvarı’ndaki b-boy’lardan tanıdığım bir dünyaydı ama birçok insan için breakdans kültürünü ilk kez görüyorlardı.

Mary Olivette Kitapçı

Fordham University’de müzik öğrencisi

Kime öncü diyorsunuz? Bayan Elliot. Söyleyecek bir şeyi vardı. Yaptığı şey ses açısından benzersizdi ve becerisi ve bireyselliği, rap stilinde her zaman hemen göze çarpıyordu.

Bu gece burada kimi görmek istersin? Hepsini görmek için buradayım. Hip hop tarihini görmek istiyorum. Bu akşam müzik dersim var.

dişli thompson

Müzik Pazarlama Uzmanı

Sizin için önemli bir hip hop anı nedir? Hala arkadaşlarımla arabada oturduğumu ve Sugarhill Çetesi’nin “Rapper’s Delight” şarkısını ilk kez dinlediğimi hatırlıyorum.

Eski okul mu yeni mi? Eski okulu seviyorum. Yeni okulun mücevher ve pahalı araba almak gibi yanlış şeylerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Grandmaster Flash çocuklara iyi bir şekilde ulaştı. Eski okul rap, topluluk ve nereden geldiğimizle ilgiliydi. Hayatımızı değiştirdi.

Ricardo Varona

Sokak Topu Şovmeni

Eski okul kahramanın mı? Snoop Dogg. Ne zaman o ve Dr. Dre The Chronic’i yayınladı, dünyayı sarstı. Ondan sonra herkes kendi yoluna gitti.

Sizin için önemli bir hip hop anı nedir? Bence şu anda yeterince tanınmayan önemli bir sanatçı Lisa Lisa & Cult Jam. Hit şarkısı “Can You Feel the Beat” çıktığında şarkı söylememek ve dans etmemek imkansızdı.

Bilgelik McClurkin

otel profesyoneli

Bu gece kimi görmek istiyorsun? Küçük Kim. O bir öncü. Bloktan çıktı. O her şeyin kraliçesidir. O plandı. O olmasaydı, Nicki Minaj da olmazdı.

William Gaines

emekli şef

Eski okul mu yeni mi? Boogie Down Bronx’ta tüm bu efsanevi park reçellerine giderek büyüdüm. Pikapları ve hoparlörleri takarlardı ve sonunda polisler gelir ve her şeyi kapatırdı. Biz Markie ve Doug E. Fresh’i görürsünüz. İyi zamandı. Her şey sıfırdan başladı ve bir şeye dönüştü. Ama her şey bizim ‘Bu gece Sedgwick Bulvarı’nda parti veriyorlar’ dememizle başladı. Gitmek istemek?”