Gints Zilbalodis, filmin “akışını” ve Oscar adaylarını tartışıyor

Shib

Global Mod
Global Mod
“James Cameron'u yendik!” Film yapımcısı Gints Zilbalodis yakın zamanda bir video röportajı sırasında utangaç bir gülümsemeyle söyledi. İkinci animasyon özelliği olan “Flow”, şimdi Letonya'daki kendi ülkesindeki en yüksek filmlerden biri ve aynı zamanda Cameron'un yerel gişede “Avatar” franchise'ını aşıyor.

Letonya'nın yaklaşık 1.8 milyon nüfusu var ve “Flow”, Ağustos 2024'teki ilk yayınından bu yana 255.000'den fazla onay sattı. Film hala Letonya tiyatrolarında çalıyor.

“Şimdi hafta 23 askeri var,” dedi 30 yaşındaki Zilbalodis.

Eleştirel ve ticari bir başarı olarak, Zilbalodis'in bilgisayarı -bir grup hayvanın bir sel hayatta kalmasına yardımcı olan bir grup hayvanın diyalogu olmayan filmi. Geçen ay en iyi animasyon işlevi ve en iyi uluslararası işlev için iki Oscar adaylığı aldı ve bir Oscar için aday gösterilen ilk Letonya prodüksiyonu.

Zilbalodis kısa süre önce Letonya'nın ilk Altın Küresi'ni kazandı ve “animasyon özelliği” kategorisinde iki önemli Amerikan stüdyosu yarışmacısı “The Wild Robot” ve “Inside Out 2” yi yendi. Bu “akış”, büyük ölçüde kamu fonlarıyla finanse edilen ve Blender adlı ücretsiz açık kaynak yazılımı için tasarlanmış bağımsız bir üretimdir, zafer daha da fazlasını yapar.

Ve yönetmenin Baltık evi bu zafer üzerindeki sevinci konusunda ince değil. Altın Küre, iki kedi heykeli tarafından korunan ülkenin başkenti Riga'daki Letonya Ulusal Sanat Müzesi'nde, filmin kahramanı, koyu gri bir kedi için bir ima ile sergilendi.

Kupayı görmek için binlerce insan meydana geldi. “Bu gerçekten güzel bir ahlak itişi,” dedi Zilbalodis. “İnsanlar kötü haberlerden bıkmışlar ve belki de bu film ülkenin benlik saygısı konusunda iyimser ve umutlu hisseden bir şeyi temsil ediyor.”

Riga, “akış” kutlamasında yürüyüşe dönüştü. Sokaklar posterleri hayvan figürleriyle süslüyor çünkü Zilbalodis “2024 Yılın Riga Vatandaşı” olarak onurlandırıldı. Şehrin adının bir işareti artık A harfinin “nehir” kedisinin bir heykeli var.

Zilbalodis, Altın Küre'yi kazandıktan sonra Letonya'ya döndüğünde, havaalanındaki film yapımcısı çalışan ekibi ve ülkenin eyaleti, Ulusal Film Merkezi başkanı ve birçok istekli gazeteci tarafından karşılandı.

Film yapımcılarından Matiss Kaza, “Letonya'nın akış-mani yaşadığını söyleyebilirsiniz.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Kediyi şu ya da bu şekilde fark etmeden başkent Riga'nın sokaklarında yürüyemezsiniz.”

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Zilbalodis'in sosyal medyadaki performansını tekrar tekrar gururla zorladı ve film yapımcısı Başbakan Evika Silina'dan bile bir çağrı aldı.

“Letonya'da şu anda dünya tarafından takip edilen nehri yaratabilecek insanlar var,” diye yayınladı Cumhurbaşkanı Rinkevics, Altın Küre'nin zaferinden sonra “Takım için harika bir an, Letonya için harika bir an!”

Dikkat, zilbalodis ve “akış”, sık sık sahtekâr sendromla uğraşmak zorunda olduğunu itiraf eden utangaç, sessiz animatör için sistemde.

Kaza, Press ile Oscar adaylıkları için bir saat partisi düzenlemeyi önerdi, ancak endişeli bir Zilbalodis evde izlemeye karar verdi.

“Gints benden daha içe dönük; Üretim sırasında, zaman zaman yalnız zamana ihtiyaç duyduğu zaman kayboldu ”dedi. “Bu sadece onun çalışma şekli ve bir yapımcı olarak buna saygı duymalıyım.”

Zilbalodis, bir videodan İsveçli film yapımcısı Ruben Ostlund'un 2015 yılında adaylığı kaçırdığında kaydettiği bir sayfa kaydetti.

“Duygularımla çok etkileyici değilim” dedi. “O anda çok heyecanım vardı, ama belki de geçmeyecek.” Video, yönetmenin YouTube kanalında ve ayrıca “Flow” prodüksiyonunun perde arkasında içerik paylaştığı X üzerindeki hesabında yayınlandı.

Bir ressamın oğlu ve aynı zamanda sinema projeksiyon uzmanı olarak çalışan bir heykeltıraş) Lisede animasyonlu şortlar yapmaya başladı. Kendisini animasyona çekti çünkü kayıp olan genç bir adam olarak kendinden emin olabileceği bir ortam.

“Tüm bu soyut düşüncelere sahip olduğum için sinirli hissettim ve başkalarının kendimi anlamasını sağlayamadım” dedi. “Bunu yapmanın bir yolu olduğunu hissettim ve uzun zaman alabilir, ama ifade etmem gereken bu şeyleri ifade edebilirim.”

Zilbalodis'in ebeveynleri, özellikle Letonya'da animasyon okulu olmadığından, üniversiteyi atlamaya karar verdiğinde desteklendi. Bunun yerine, Zilbalodis ilk kez, diyalogsuz başka bir masal olan “Away” ile, neredeyse tek başına bir çocuk ve kuşlu bir adada bir kuş hakkında yaptı.

“Diyalog ve aktörlerle çalışma korkusundan korkuyordum” dedi. “Animasyonla bundan kaçınabildim ve sadece resim ve seslerle hikayeler anlatabildim.”

Kendisine karakterleri ve hatta temel müzik kompozisyonunu nasıl başarmak için teşvik etmek için yazılım öğretti. “Amacım bir noktada bu alanlardaki uzmanlarla çalışabilmem için tüm bu becerileri öğrenmekti ve ne yaptıklarını anlayabiliyor ve onlarla daha iyi iletişim kurabiliyordum” dedi.

Film yapımcısı, başka bir şirketle ortaklık geçtikten sonra animasyon şirketi Dream Site Studio'yu “Flow” için kurdu. Zilbalodis, “Kendi stüdyomuza başlamamız gerektiğini bilseydim, bunu yapmazdım,” dedi. “Gerçek beni bir şeyler bulmaya zorladı.”

İşten bir çalışan ekibinin yönetimine geçiş bir meydan okumaydı.

“Yalnız çalıştığımda sadece bir fikrim vardı ve yaptım” dedi. “Bu sefer bu fikirler neyin harika olabileceğini sorguladı çünkü filmde daha fazla niyetleri var.”

“Nehir” atışına Letonya'nın çok ötesine ulaşıldı. Burada Amerika Birleşik Devletleri'nde, Kasım ayı sonunda sinemalarda açılan animasyonlu macera, daha önce 4 milyon dolar getiren distribütörler Janus Films ve Sideshow için tüm zamanların yayınlanması var.

Zilbalodis, filmin 1 Ocak'ta 800 ekranda açıldığı Meksika'daki resepsiyondan özellikle şaşırıyor – diğer ülkelerden daha fazla. “Bana çok fazla umut veren bu tür filmler için gerçek bir iştah var” dedi.

Film yapımcısı ayrıca, “akış” ın başarısının, Letonya hükümetini ve diğer ülkelerdeki kişileri, bir hayır kurumu olarak değil, daha cömertçe değil, artışı artırmaya yardımcı olabilecek karlı, nispeten düşük bir yatırım olarak finanse etmeye teşvik edeceğini umuyor. Turizmi artırmak için. “Letonya'yı duymamış olabilecek insanlar bunu duymuş olacak” dedi.