Geçmişe bakıldığında “Barbenheimer” ve bir film eleştirmeninin bakış açısı

Shib

Global Mod
Global Mod
Times Insider, kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı açıklıyor ve gazeteciliğimizin nasıl çalıştığına dair perde arkası bir bakış sunuyor.

Manohla Dargis’in defterleri okunaksız kelime ve ifadelerle dolu.

Haberler Kıdemli Film Eleştirmeni Bayan Dargis, incelemeyi planladığı filmleri izlerken unutulmaz sahneleri not ediyor. Bir sinema salonunun karanlığında notlarının nadiren tutarlı olduğunu ve dikkat dağınıklığının kaçınılmaz olduğunu kabul ediyor.

“Arada bir film izlerken kalemim gömleğime düşüyor ve onu mahvediyorum” dedi. “Bir film eleştirmeninin en büyük trajedilerinden biri bu.”

Bu hafta Bayan Dargis, İnternet’te Yılın Barbenheimer Film Etkinliği olarak adlandırılan, çok tartışılan iki yeni filmi, Barbie ve Oppenheimer’ı inceledi.

SAG-AFTRA tarafından temsil edilen 160.000 aktörün geçen hafta greve gittiği bu merakla beklenen film eşleşmesi, Amerikan film endüstrisi için zor bir zamanda geldi. Ücretler ve yaratıcı işlevlerde yapay zekanın kullanımı gibi konuları çoktan protesto eden binlerce TV ve film senaristine katıldılar. Grevler, Hollywood yapımlarını büyük ölçüde durma noktasına getirdi.

Bir röportajda Bayan Dargis, endüstrinin pandemiden kurtulması ve grevlerin filmin yakın geleceği için neyin işareti olabileceği hakkındaki düşüncelerini sundu. Bu röportaj düzenlendi.

Yılın en çok beklenen iki filmini incelemeye nasıl başlarsınız?

Yaklaşık 20 yıldır Haberler’tayım, bu yüzden iki büyük filmin üst üste gösterime girdiği benzer anları yaşadım. Örneğin Noel zamanı, film stüdyoları büyük, sözde prestijli filmlerini yayınlarlar.

Filmler hakkında yazmadan önce onlar hakkında okumaktan kaçınmaya çalışıyorum ama biraz arka plan araştırması yapıyorum. Sadece bir filmle ilgili kendi deneyimimi yaşamak ve incelemenin benim düşüncelerim olduğunu bilmek istiyorum.

Hangi filmler hakkında yazacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?

Okuyucular için işe yarayan ve bir film eleştirmeninden bekledikleri dengeyi bulmaya çalışıyorum. Benim de filmle ilgilenmem gerekiyor. Geçen hafta, büyük bir stüdyo filmi olan yeni Mission Impossible ve daha küçük bir bağımsız film olan Earth Mama dahil olmak üzere bir dizi filmi inceledim.

Bir bakıma bu hafta, sahayı gerçekten kapsadığım ideal karışımımı temsil ediyor. Bence sadece gişe rekorları kıran fantezileri yayınlarsanız, sinemanın ihtişamını gerçekten kaçırıyorsunuz.

Değerlendirme sürecinizde bana rehberlik eder misiniz?

Filmleri çıkış tarihinden yaklaşık bir hafta önce izlemeye çalışıyorum. Gösterilere giderim; Bazılarına, ticari bir tiyatro veya film stüdyosundaki büyük bir odada birkaç yüz kişinin katıldığı tüm medya gösterileri denir. Yaşadığım yer olan Los Angeles’ın her yerine dağılmış daha küçük özel gösterim odaları da var. Diğer insanlarla film izlemeyi severim. Başkalarıyla birlikteyken sahip olduğunuz enerjide çok özel bir şey var, özellikle de bir komedi ya da korku filmi izlerken ve bir kalabalık dinamiği varken.

Her zaman bir not defteri ve kalem getiririm ve karanlıkta yazarım. Yazmak, daha sonra bazı şeyleri hatırlamama yardımcı oluyor çünkü bir film izlerken mümkün olduğunca çok şey özümsemeye çalışıyorum.

Ocak ayında yazmıştın. Filmdeki kadınlara karşı iyimserliği kadın karakterlere odaklanan bir dizi filmin ortasında. Şu anda film sektöründe gözlemlediğiniz başka trendler var mı?

Savanah Leaf adlı bir kadının “Earth Mama” adlı filmini incelediğimden bahsetmiştim; Bu onun ilk uzun metrajlı filmi. Birçok siyah kadın yönetmenden biri olması benim için heyecan verici. Olmamız gereken yerden çok uzağız, ancak film yapan kadınlar arasında çeşitlilik var.

Film endüstrisinde hiç böyle bir an oldu mu?

Amerikan film endüstrisi ile ilgili komik olan şey, zaman içinde bir krizden diğerine geçmesidir. İyimserliğimin ve umudumun bir kısmı, örneğin endüstrinin sesli filmlere geçişi atlatmayı başardığı fikrine sarılıyor. Sonra televizyon geldi ve herkes bunun son olduğunu düşündü. Ve sonra internet oldu.

Amerikan film endüstrisi krizler üzerine kuruludur. Şimdilik, akış balonu sona erdi. Bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz. Bu benim en büyük endişem.

İlk olarak hangi filmi gösterdiniz, “Barbie” mi yoksa “Oppenheimer” mı?

Önce “Barbie”yi gördüm; Doğru başlıkta olabilmek için onları birkaç gün arayla gördüm. “Barbie” eğlenceli ama beni etkilemedi. Eve gelip kocama “Barbie” ve onun üzerimde bıraktığı derin etki hakkında konuşmam gerek” dediğim bir şey değildi çünkü öyle bir şey yoktu. Bundan zevk aldım ve sonra bunun hakkında nasıl yazacağımı bulmam gerekti.

Oppenheimer gibi ağır bir filmden sonra damak temizleyiciye mi ihtiyacınız var? nasıl inersin

Çoğu zaman bir filmden hemen sonra kimseyle bunun hakkında konuşmak istemem. Belki kocam hariç. Size gerçekten dokunan bir filmden ayrıldığınızda, bir süre film balonunun içinde kalırsınız. Bu bazen keyifli bir deneyim olabilir. Bir Hızlı ve Öfkeli filmi izlediğimi ve bundan gerçekten keyif aldığımı hatırlıyorum. Ama o gece eve biraz fazla hızlı gittiğimi de hatırlıyorum.

Oppenheimer gibi bir film – büyük felsefi öneme sahip derin meseleler hakkında konuşan zeki, düşünceli bir film – çok özeldir. Film beni şok etse de, filmin bana hayat hakkında düşündürdüğünü söylemekten mutluluk duyuyorum. Bu deneyim için minnettarım.