Filipinli izleyiciler için Here Lies Love duygusal akımlar sunuyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
Disko topları dönüyor, kulüp müziği nabız gibi atıyordu ve birkaç Filipinli seyirci dans pistinde gözyaşlarının eşiğindeydi.

Bir cumartesi gecesiydi ve Broadway tiyatrosu, Filipinler’in eski evli çifti Imelda ve Ferdinand Marcos’un yükselişini ve düşüşünü konu alan David Byrne-Fatboy Slim müzikali “Here Lies Love”ın 20 Eylül’deki Broadway galasına hazırlanıyordu. . Temmuz. Önizlemelerde, ulusal – ve bazı durumlarda aile geçmişlerinin – sahnede kelimenin tam anlamıyla dokunabilecekleri kadar yakından anlatılması fırsatının ilgisini çeken, giderek artan bir Filipinli-Amerikalı tiyatro izleyicisini kendine çekti.

Manhattan’dan 35 yaşındaki Earl Delfin, “Hikayeyle kişisel bir bağlantımın olduğu bir oyunda hiç oynamadım” dedi. “İlk kez bir New York sahnesinde temsil edildiğimi hissettim.”

Açılış sahnelerinde duygulandığını da sözlerine ekledi. “Ve tabii ki dans ettim.”

2013’te şehir merkezindeki Public Theatre’da övgü dolu eleştiriler ve kapalı gişe seyirciler için prömiyeri yapılan Here Lies Love, Londra ve Seattle’daki gösterilerden sonra Broadway’e geliyor, her seferinde evini genişletiyor ve sürükleyici sahnelemesini geliştiriyor. Ancak organizatörler, Broadway’de ilk kez tamamen Filipinli bir oyuncu kadrosunun eklendiğini söylüyor. Ayrıca Tony ödüllü aktris Lea Salonga, Pulitzer ödüllü yazar Jose Antonio Vargas, komedyen Jo Koy ve Grammy ödüllü müzisyen HER’nin yanı sıra Manila’dan yatırımcılar da dahil olmak üzere Filipinli yapımcılardan oluşan bir liste de yeni.

Gösterinin başlangıcından bu yana şovda çalışan Filipinler merkezli kostüm tasarımcısı ve yaratıcı danışman Clint Ramos Cebu, “Anavatanı tamamen kucaklamak bir sorumluluk gibi geldi” dedi. O artık aynı zamanda bir yapımcı.

“Anavatan kültürel sermayemiz ve aynı zamanda anavatan mali sermayemiz olduğu için, dizinin yazarlığı ve sahipliği çok yakın gibi geliyor.” Ve bu harika bir duygu” dedi.

Şovun anlatı çerçevesi değişmedi: Marcoses’in baş döndürücü iktidar yükselişini ve ayrıcalık ve zenginliğin ışıltılı cazibesini yansıtmak için hala bir diskotekin ihtişamını kullanıyor – First Lady olarak, Imelda Studio 54’te yaşıyordu. çiftin ülkelerini büyük bir borca sokması ve seçmenleri acı çekerken cömertçe yaşaması.

Oyuncu kadrosuna yeni katılan Arielle Jacobs, naif bir güzellik yarışması yarışmacısından duygusal bir megalomanyak olana uzanan yolculuğu – “Beni Neden Sevmiyorsun?” imza şarkısı – hikayenin merkezinde yer alan Imelda’yı canlandırıyor. Jose Llana, halktan Ferdinand’ı temsil ediyor; Karizmatik liderden başkanlık despotluğuna uzanan yolculuğu daha kısadır. Llana seyirciler hakkında “Marcos’u yuhalayacaklarsa, o zaman işimi doğru yaptığımı düşünüyorum” dedi.

kitap yok; Aksiyon, Byrne’nin heyecan verici melodileri (Fatboy Slim’in vuruşlarıyla) ve Byrne’ın sık sık birlikte çalıştığı Annie-B Parson’ın coşkulu koreografisi tarafından yönlendiriliyor. Bir DJ (Moses Villarama) moderatör olarak görev yapar.

Ramos, yaratıcı ekibin devasa ışık donanımları ve kostüm geçişleri üzerinde çalışırken her gün “Hikayeyi tam burada mı görüyoruz?”

Gece hayatının izleyicilere Gücün sınırsız gücünü tattırmasını uman Byrne tarafından tasarlanan meydan okuma göz korkutucu. Yönetmen Alex Timbers, Ramos ile yaptığı ortak röportajda, “Sevinçle trajediyi nasıl birleştirirsiniz?” dedi.

Broadway Tiyatrosu bir sahne yerine bir dans kulübüne dönüştürüldü. Hareketli platformlar oyuncuları taşırken, ayakta duran seyirciler onları yerde çevreliyor; Podyumlar, oyuncuları üstlerinde oturanların ulaşabileceği bir yere getirir. Koreografi, izleyicileri sanatçılarla etkileşime girmeye, sıralı danslarda yanlarında sallanmaya ve siyasi mitinglerde inananların yerine geçmeye teşvik ediyor – mekanın her yerindeki dev ekranlarda yayınlanan, toplumu sevindiren ve harekete geçiren topluluk anları haline geliyor. daha karanlık, gerçek haber görüntüleri ve transkriptlerin yanı sıra.

San Francisco hayranı Elizer Caballero şarkı söylerken sevinçten titredi ve notaya eşlik etti. Bu yerel hikayeyi anlatırken oyuncularla çevrili olma deneyimi neredeyse gerçeküstüydü – dizinin bir parçası olduğunu hissetti – “ama aynı zamanda çok dokunaklı” dedi. “Özellikle Filipinli bir Amerikalı için yerde olmak en iyisidir. Daha fazla derinlik veriyor.”

Oyuncu kadrosu, Imelda’nın Ferdinand’a Tagalog dilinde küfür ettiği çevrilmemiş bir an, Broadway’de şehir merkezinde her zamankinden daha fazla kahkaha topladığını söyledi. (Organizatörlerin söylediğine göre, yapımın kültürel ve toplumsal bir bağlantısı var, Filipin topluluk etkinliklerini planlayan Giselle Töngi; düzenli gecelerde bile Marcos ve Aquino klanlarıyla doğrudan bağları olan ziyaretçileri çekiyor.)

Tony (1991’de Miss Saigon) kazanan ilk Asyalı kadın olan Salonga, bu yaz konuk olarak Ferdinand’ın ana siyasi rakibi Benigno Aquino Jr.’ın annesi Aurora Aquino rolünü üstleniyor. Uzun kariyerinde ilk kez Filipinli olarak yazılmış bir rol oynadı.

Birkaç yıl önce Here Lies Love’ın bir performansını izlemek, Marcoses’in hükümdarlığı sırasında Manila’da geçirdiği çocukluğunun derin anılarını canlandırdı. İçinde performans sergilemek ezici hissettirdi. Salonga, “Tarihe adım atıyorum” dedi.

Rolü açtığında Aquino ailesinden arkadaşlarıyla konuştu. (Benigno’nun dul eşi Corazon C. Aquino, başkan olarak Marcos’un yerini aldı.) Şarkısının provaları sırasında şöyle düşündü: “Aman Tanrım, şarkıyı yapmaya çalışırken duygularımın beni yenmesini nasıl önleyebilirim? “şarkı söyle?” dedi bir telefon görüşmesinde. “Arkadaşlarım bana mesaj attılar ve ‘Bunu yaparken ağlamadan nasıl duracaksın?’ dediler.”

Aileleri asimilasyona öncelik veren ikinci nesil Filipinli Amerikalılar için anavatanlarının tarihini öğrenmek farklı türden bir keşifti. Jacobs, “Büyürken, Imelda hakkında gerçekten bildiğim tek şey onun ayakkabı koleksiyonuydu” dedi. “Filipin kültürünün bu kısmı ve Filipin halkının dayanıklılığı ile temasa geçmek benim için bir uyanıştı.

“Here Lies Love”, Broadway’de, ilk gösterimi Obama döneminden bu yana büyük ölçüde değişen siyasi ve sosyal bir ortamda geliyor. Timbers ve Ramos, içinde tasvir edilen demokrasinin hızla çürümesinin dünya çapında yakın olduğunu belirtti. Ferdinand’ın başarılarını abartma veya düpedüz uydurma alışkanlığı, otokratik oyun kitabının bir parçasıdır. Bir yıldız adayıyla kayıtlı ilişkileri bile onlara tanıdık geliyor. Ferdinand ve Imelda’nın Bongbong olarak bilinen oğlu şu anda Filipinler Devlet Başkanı. (1989’da kocasının ölümünden sonra şimdi 94 yaşında olan Imelda siyasete geri döndü ve üç dönem kongre üyesi olarak görev yaptı.)

Çok yönlü eski konuşmacı Byrne’nin oynadığı projeyi geliştirirken yaratıcı ekip, 1972-1981 yılları arasında sıkıyönetim uygulayan ve rejimi toplu tutuklamalar uygulayan ve eleştirmenleri susturan Ferdinand’ı yüceltmemeye dikkat etti. Aquino’nun 1983’te ABD sürgününden dönüşünde havaalanında öldürülmesi, Marcoslara karşı muhalefeti körüklemek için bir dönüm noktası oldu ve Here Lies Love’da duygusal bir akım.

Dört yapımdan üçünde çocuksu Aquino’yu (Ninoy olarak bilinir) oynayan Conrad Ricamora, onun mirasını çabucak anladı. Broadway’de seyirci Laban işareti yapar – ters L gibi bir el hareketi; Kelime “kavga” anlamına gelir – Ninoy’u popüler yapan da buydu. Ricamora, “Tarih boyunca kahramanca şeyler yapan insanlara bakarsanız, bunu yalnızca kendi insanlıkları ve başkalarının insanlıklarıyla derin temas halinde oldukları için yapabildiklerini görürsünüz” dedi.

Gösteri, pervasız yolsuzluklarıyla tanınan bir çifte ışık tuttuğu ve Imelda’nın siyasi hünerini küçümsediği için hala eleştirilerle karşı karşıya. (Bir web sitesi ülkenin tarihini bağlamsallaştırmayı amaçlamaktadır.) Yapımcılar yaptıkları açıklamada, yeni, iki uluslu gruplarının “kimin hangi hikayeleri anlattığı konusunda gerekli ve memnuniyetle karşılanan bir inceleme zamanında” bir araya geldiğini ve yaşanmış deneyimlere sahip insanların o dönemde bir araya getirilen gösteriye daha fazla “özgünlük” kazandırdı.

Sekizi Broadway’de ilk kez sahneye çıkan yaklaşık iki düzine oyuncu için bu, fikir alışverişinde bulunmak ve bazıları için dikiz aynasına zar zor yansıyan bir geçmiş hakkında topluca düşünmek için nadir bir fırsat.

Ramos, kendisini Marcos’un en acımasız günlerinde büyümüş “sıkıyönetim bebeği” olarak tanımlıyor. Ayrıca Şubat 1986’da, “Halkın Gücü Devrimi” olarak bilinen dört günlük protestolar çifti barışçıl bir şekilde görevden aldığında, kendi deyimiyle “bir tankın çatısında” bir okul çocuğu olarak oradaydı. “Rejimin tüm seyrini yaşadım” dedi. 1990’ların sonunda lisansüstü çalışmaları için Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi.

Llana’nın ailesi, 1979’da o üç yaşındayken New York’a geldi; Ailesi, sıkıyönetimden kaçan öğrenci aktivistlerdi. “Son on yıldır bu gösterinin bir parçası olmam gerçekten rahatlatıcıydı,” dedi, “çünkü ailem bu konuda ille de konuşmadı.”

Gösteriyi ilk duyduğunda Aquino’yu oynamayı umuyordu: “Ailemi hiçbir şeyin bundan daha fazla gururlandıramayacağını düşünmüştüm.” Bunun yerine ondan Ferdinand için okuması istendi. Ailesiyle garip bir konuşmaydı, rolü üstlendiğinde söyledi ve yaratıcı ekibe, yapım bir diktatörü pohpohlarsa istifa edeceğini açıkça belirtti.

Yine de bir oyuncu olarak karakterlerinde insanlığı bulması gerektiğini söyledi. “Ve bence bazen insanlar onları insanlaştırdığımız için bizi eleştirmeye başlıyor. Ama onları sorumlu tutmak istiyorsanız insanları insanlaştırmalısınız.”

Llana’nın rol arkadaşları ona Tagalog’da “ağabey” veya “yaşlı erkek kuzen” anlamına gelen “kuya” diyor – sevecen bir terim. Onun için Filipinli yapımcıların programa dahil edilmesi, dizide geçen bunca yıldan sonra bile önemliydi. Sanatçılar olarak “Filipinlilerin sorumlu olduğunu ve bizim sadece işimizi yapabileceğimizi bildiğim için kendimi güvende hissettim” dedi.

Salonga gibi, neredeyse hiçbiri Filipinli olmayan çeşitli etnik kökenleri oynadı.

Salonga, “Bütün bu etnik kökenlere bir özür borçluyum gibi hissediyorum – oyuncu kadrosuna alındığım için üzgünüm,” dedi. “Ama sonra her şey çok farklıydı.”

Broadway’de bunun gibi karmaşık, katmanlı bir hikaye sahnelemenin – bir dans partisi gibi sahnelemenin – bile ilham ve güçlendirme işlevi görebileceğini umuyordu. “Diğer renkli toplulukların Here Lies Love’a bakıp ‘Bunu yapabiliriz’ demelerini istiyorum. Anlatacak bu hikayelerimiz var. Yapacağız.'”