Eski moda diva Angela Gheorghiu, Met Opera’ya geri döndü

Hasan

Global Mod
Global Mod
Güncelleme: Metropolitan Opera Cumartesi günü Angela Gheorghiu’nun hastalık nedeniyle iki “Tosca” performansını söylemeyeceğini duyurdu. Sosyal medyada Covid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.

Geçenlerde Metropolitan Opera’da bir kavga çıkıyordu ve Angela Gheorghiu bunun tam ortasındaydı.

Diğer bazı şarkıcılarla birlikte Puccini’nin Tosca’sının ikinci perdesinin provasını yapıyordu ve tutkulu tenor lideri Cavaradossi’nin onu tutan uşaklarla çatıştığı an gelmişti.

Operanın başrolünü Cumartesi öğleden sonra ve Çarşamba gecesi iki performansta seslendiren göz alıcı kıdemli Rumen soprano Gheorghiu, yakın dövüşün doğrudan ona doğru gelmesiyle ayakta durdu. CPR lideri Sarah Ina Meyers, onu kavgadan uzak tutmak için durakladı, ancak Gheorghiu resmen herkese devam etmeleri için bağırdı; nereye gideceğini hemen öğrenecekti.

“Cevap vereceğim; ben hızlıyım!” dedi onlara heyecanlı, ağır aksanlı kelimelerle. Eylem, eylem!”

Daha sonra bir röportajda “İş arkadaşlarım genellikle ‘Angela, rahatla!’ Derler” dedi. “Ama rahatlayamıyorum. Evde ders çalışıyor olsam bile oradayım. Bir puan açtığımda, oradayım. Cildim, hücrelerim, hepsi orada. Hayattayım; Ateş bende.”

57 yaşındaki Gheorghiu’nun son zamanlarda olmadığı yer Met.1993’teki ilk çıkışından bu yana şirkette sık sık yer almasına rağmen, “Tosca”nın bu performansları onun sekiz yıl sonra ilk kez sahneye çıkışına damgasını vuruyor.

Yokluğu hakkında “Bu haksız bir boşluk” dedi. “Bu haksızlık çünkü seyircimin burada olduğunu ve hayatımın bir parçası olduğunu biliyorum.”

Görkemli ve sofistike, ama aynı zamanda cömert ve sosyal olan Gheorghiu, odadaki herkesle birlikte Instagram için sırıtan özçekimler yapıyor. Gheorghiu, Geraldine Farrar, Maria Callas ve Jessye Norman’ın hayattan daha büyük, eski usul formunda kalan birkaç divadan biri olarak bilinir ve onu umutsuzluğa sürükleyen meslektaşları tarafından bile evrensel olarak sevilir.

Ona eşlik eden kargaşada eski usul: iptaller, işten çıkarmalar, kendine özgü davranışlar, yıldız tenor Roberto Alagna ile inişli çıkışlı uzun bir evlilik (10 yıl önce boşanana kadar). Ve ünlü hale geldikçe dolgun ve karanlık, esnek ve ulaşabildiği sınırlara kadar özgür olan sesindeki eski usul.

Bu bahar NYC tiyatrosu, müziği ve dansı hakkında daha fazla bilgi
  • Performatif ilerlemecilikle yüzleşmek: Kızılderili oyun yazarı Larissa FastHorse, Broadway’deki ilk çıkışını “kültürel açıdan hassas” bir şov hakkında bir hiciv olan Şükran Günü Oyunu ile yapıyor.
  • Şehir dışına taşınmak: Lorraine Hansberry, Oscar Isaac ve Rachel Brosnahan’ın uzun süredir gözden kaçan oyunu The Sign in Sidney Breastein’s Window’da Brooklyn Academy of Music prodüksiyonunda oynadıktan sonra sürpriz bir performans için gösteriyi Broadway’e getiriyor.
  • Durdurulamaz: “Chicago” ve “Cabaret”in 96 yaşındaki bestecisi John Kander, 16. Broadway müzikali “New York, New York” ile yepyeni bir başlangıç yapıyor.
  • İlham kaynakları: Michael R. Jackson’ın yeni oyunu “Tehlikedeki Beyaz Kız” pembe dizi temaları ve mecazlarına, aşk romanlarına, Lifetime filmlerine ve siyah kız gruplarına dayanıyor.
Yıllarca menajeri olan Jack Mastroianni, “O ciddi bir sanatçı” dedi. “Bazen insanların iptallerinden çıkan sansasyonel haberler yüzünden bunu unuttuklarını düşünüyorum. Ne olursa olsun, sahnede, sahne arkasında her zaman ilgi çekicidir.”

Gheorghiu, devam etmekte olan bir Tosca performansına katıldığı için sahnede, orkestrayla veya kostümlü prova süresi alamazdı.

Met’in genel müdürü Peter Gelb hakkında “Ne düşündüğünü bilmiyorum. Önce bana bir performans teklif etti. Ben de performans için gelmediğimi söyledim. Sadece bir? yak. Uçuşum için her şeyi harcardım! Ve tabii ki bir otele ihtiyacım var. Yani iki.”

Ama neden sadece iki tane kabul edelim?

“Çünkü,” dedi içini çekerek, “sana gerçeği söylemeliyim. Bu şehre bayılıyorum. Bu tiyatroyu başından beri seviyorum.”

Başlangıçta bu bir aşk ilişkisiydi. Gheorghiu’nun 1993’te La Bohème’deki ilk çıkışı hakkında yorum yapan Alex Ross, Haber’ta “sesin doğaüstü güzelliğinin kalıcı bir izlenim bıraktığını” yazdı.

Met’teki bir alkış, 1965’te bir terzi ve bir demiryolu operatörünün çocuğu olarak doğduğu Romanya’nın küçük Adjud kasabasından çok farklıydı. Nicolae Ceausescu’nun Sovyet destekli rejimi o zamanlar emekleme dönemindeydi; bu, daha sonra Tosca’daki polis şefi Scarpia’nın baskıcı güçleri arasında 19. yüzyılın başlarında Roma’daki yaşamla ilgili tasvirini şekillendirecek bir dönemdi.

“Tosca, benim,” dedi Gheorghiu. “Ben de onun gibi bir opera şarkıcısıyım. Ve ben bir katil değilim ama Romanya’da hiçbir şey söyleme hakkının olmadığı, her zaman korktuğun bir durumda yaşadım.”

Çocukken, Leonard Bernstein’ın televizyon programlarına takıntılıydı ve genç yaşlarında ciddi bir şekilde şan eğitimi almaya başladı.

“BEN öyleydi Başından beri hayatım boyunca opera sanatçısıyım” dedi. “Çok açıktı. Bir B planım yoktu. Asla, asla. Ve 18 yaşımdan itibaren tüm rollerim için ne öğretmenim, ne antrenörüm, ne de piyanistim vardı. Ben benim her şeyim.

Mastroianni, “Bulunduğu yerden çıkmak için yaşadıkları, cesaret ve cesaret gerektiriyor. Ve buna fazlasıyla sahip.”

Sarı, onu ilk olarak 1990’ların başında Verdi’nin “La Traviata” filminde Violetta olarak duydu ve ardından (başarısız bir şekilde) şirketi yönetirken onu Sony Classical’e imzalamaya çalıştı.

“‘Traviata’yı en iyi söylerken,” dedi, “bence onunki zamanın en iyi ‘Traviata’sıydı. İnanılmaz bir sanatsal kişiliğe ve karizmaya sahip, önceki nesillerin göz alıcı divalarının bir geri dönüşüydü.”

Sesi -temiz ve saf, baştan çıkarıcı alçak tonlarla ama ağır vibrato ya da ezici boyutu olmadan- CD’lere kayıt için mükemmeldi. Klasik plak endüstrisinin altın çağının sonuydu ve cömertçe finanse ediliyordu.

Gelb, “Mikrofonların sevdiği bir sesti” dedi. Gheorghiu hala kayda bazı şarkıcılardan daha fazla değer veriyor gibi görünüyor – “Bir tanıklık bırakmalıyız” dedi – ve albümler için söylediği ancak sahnede hiç oynamadığı, nefis bir cio- Cio- gibi bazı roller var. “Bayan Kelebek” de san.

Uluslararası sahneye çıkar çıkmaz, o ilk yıllarda bir ana üs olan Londra’daki Royal Opera House’da bir yıldız oldu. İlk kocasından boşandı ve Alagna ile evlendi; 1996’da Met’te La Bohème’de birlikte görünmeden önce, şirketin o zamanki CEO’su Joseph Volpe yaptığı bir konuşmada çiftin bir gün önce evlendiklerini duyurdu. Töreni, dönemin New York Belediye Başkanı ve bir opera aşığı olan Rudolph W. Giuliani gerçekleştirdi.

Ertesi yıl, Japonya’da Met ile turneye çıkarken Gheorghiu, Carmen’deki Micaëla karakteri için sarı peruğu takmayı reddetti ve Volpe, opera hayranları arasında ölümsüz bir söz haline gelen şu sözü söyledi: “Peruk, sen olsan da olmasan da devam eder. ” (Onsuz performans sergilemeyi seçti ve onun yerine bir yedek oyuncu çıktı.)

Sık sık ikili olarak performans sergileyen ve kayıt yapan O ve Alagna, zorba talepleriyle ünlendi. 1990’ların sonlarında Franco Zeffirelli’nin yeni bir “Traviata” buluşması için yaptığı taslakları veto etmeye çalıştılar; gösteri onsuz devam etti. Gheorghiu hala New York’ta şarkı söylüyordu, ancak 2003’ten 2005’e kadar iki sezonu kaçırdı, bu ilk çıkışından bu yana olmayan bir şeydi.

Sarı, 2006’da görevi devraldığında, bunu düzeltmeye ve onları tam gücüyle geri getirmeye çalıştı. Gheorghiu, sonunda kendisine yılda en az 18 performans söylemesini gerektiren bir sözleşme teklif ettiğini ve bunun Avrupa’daki anlaşmaları kabul etme yeteneğini sınırlayacağını söyledi.

“Sonunda hayır dedim,” dedi. “Ve o andan itibaren, sanırım üzgündü. Bu yüzden burada daha az bulundum.”

(“Bunu hatırlamıyorum,” dedi Gelb. “Hayatımı opera sanatçıları tarafından aşağılanarak geçirmiş olsaydım, kariyerimi uzun zaman önce bitirirdim.”)

Başrolünü oynayacağı yeni bir Met yapımı Carmen’i ve güncellenen konseptini beğenmediği yeni bir Faust yapımını bıraktı.

Puccini’nin Gheorghiu’nun hüzünlü ruh haline çok uygun olduğu ender bir durum olan La Rondine’in yeniden üretimi 2009’da ilerledi. Ancak takip eden on yılda, 2014’te yalnızca birkaç “Bohème” performansı ve 2015’te “Tosca”daki kısa süreli performans görüldü – bu süre zarfında sesi hiçbir zaman büyük değildi ve zaman zaman tehlikeli derecede zayıf görünüyordu.

Gelb, “En son buradayken karışık sonuçlar vardı,” dedi. “Birçok izleyici gibi o da Luc Bondy’nin prodüksiyonunu beğenmedi ve kendi prodüksiyonunu yaratmaya karar verdi. Bu yüzden yönetmen ekibine bir şekilde direndi; Bir nevi rezervasyondan çıktı.

Zeffirelli tarzı gerçekçi ihtişamın bir geri dönüşü olan mevcut Met “Tosca”, Gheorghiu’nun zevklerine daha uygun, ancak iş yön almaya geldiğinde her zamanki kadar inatçı. Son provada, o anki dürtüsü ne olursa olsun mümkün olduğu kadar çok engel bırakmak istediğini hissetti.

“Oyunculuğu seviyorum,” dedi yönetmen Meyers, Scarpia’nın bir divanda Tosca’ya vurduğu bir sekansı düzeltmeye çalışıp başarısız olduğunda. “Ama oyunculuğu görmüyorsun. gerçeklik.”

Gheorghiu, bunun Met’ten ayrılışı olmasını istemiyor; burada Fedora ve Adriana Lecouvreur’u söylemek isterdi.

“Burada kendimi evimde gibi hissediyorum” diyor. “Her detayını gerçekten çok seviyorum: toz, koku, sahnedeki ter, kostümler, provalardaki atmosfer. Bu yüzden Peter’la dostça sohbet ettim ve tabii ki öyle hissediyorum, onu bana ver, sonra başka ne var? Bakalım nasıl olacak.”

Sarı kendini taahhüt etmemiştir. Ama ona her zaman hayran oldum ve her zaman hayran kalacağım” dedi. “Opera tarihinin bir parçası ve Met’teki opera tarihinin bir parçası.”