Cazda saygı gören Christian McBride uzun oyunu oynuyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
1990 baharında, kısmen şarkıcı Betty Carter ile sonunda başarısız olan bir performansı sürdürmek için, iki sömestrden sonra 18. doğum gününün zirvesinde Juilliard Okulu’ndan ayrıldığında, beklentileri sarsılmıştı. Trompetçi Freddie Hubbard gibi daha yaşlı ustalarla çalışmaya başladı, ancak o zamanlar cazda bir geçit töreni olan bulanıklıkla uğraşmak zorunda kaldı. Tecrübeli bir saksofoncunun, var olmadığı ortaya çıkan bir doğaçlama seansı sırasında onu pop soruları ve bir melodiden akorlarla test etmesi gibi, sahneye ilk kez yerleştiğinde katlandığı sayısız aşağılanma öyküsünü koruyor.

Ancak McBride’ın güçlü bir iç çekirdeği vardı. Philadelphia’da büyüdüğü için sık sık zorbalığın hedefi oldu. Ella Fitzgerald The 15-‘iyle konuşurken, evinin mutfağında, “Boyumla, dişlerimle her zaman alay edildim – çünkü büyük dişlerim vardı – ‘şişman çocuk’ ve tüm bu şeyler,” diye hatırladı. Bir yaşındaki Mix Beagle ve Cavalier King Charles Spaniel yatağında huzur içinde horluyordu ve bu haftaki NFC Şampiyonası karşılaşmasının maç öncesi yayını ESPN’de sessizce oynatıldı. Annesi, büyükanne ve büyükbabası ve amcasının etrafında toplanan sevgi dolu, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir varlık olan “Ama bunu katlanılabilir kılan temelde ailemdi.”

McBride, kendisiyle alay edenleri düşünürken “‘Senden daha iyi olacağım'” diye hatırladı. “‘Çok çalışacağım ve iyi notlar alacağım ve okuldan çıkıp bir şeyler yapacağım.’ Bu yüzden uzun oyunu nasıl oynayacağını bilen bir parçam olduğunu düşünüyorum.”

Bir keresinde 9 yaşında elektrik basını aldı – Delfonics ve Mongo Santamaria gibi performanslarda basçı olan babası Lee Smith’ten ilham aldı ve avangart müzisyenlerle çalışan büyük amcası Howard Cooper tarafından cesaretlendirildi. City – McBride bölgesi bunu bir yaşam amacı olarak görmeye başladı. Kısa bir süre sonra upright’a geçti, klasik teknik okudu ve yerel bir büyük grupta sahne aldı. 1989’da New York’a asla sarsılmayan tartışılmaz bir iş ahlakıyla geldi.

Carnegie Club’da “ne istersen söyle,” dedi, “çalıştığın saatlerle bana ulaşamazsın.”

McBride’ın bağlılığı, en yakın arkadaşlarını bile hâlâ etkiliyor. Davulcu Brian Blade, 90’ların başından beri, özellikle son yıllarda yeniden faaliyete geçen Mehldau’nun da dahil olduğu, saksafoncu Joshua Redman liderliğindeki bir dörtlüde onunla çalıyor. “Birlikte oynadığımız her zaman kendime hala soruyorum – daha çok İçinde Blade, Christian’ın hediye işine ve onu geliştirmeye çok zaman ayırdığı belli olan özen ve dikkatine tanık olmak harika,” dedi. “Dün yaptıklarıyla yetinmiyor; hala ileri atıyor. Karşılığında da bana aynı kıvılcımı ve ateşi veriyor.”

Önceleri McBride, bebop’tan türetilen denenmiş ve test edilmiş cazın çalışkan bir takipçisi olan sözde Genç Aslan olarak görülüyordu. Ancak Hubbard, saksafoncu Joe Henderson, davulcu Roy Haynes ve piyanist McCoy Tyner gibi saygın büyüklerle çalışarak kendini kanıtladı ve kişisel panteonunun genişliğini kendi albümlerinde ortaya koydu: 1998’de “A Family Affair”de her ikisini de çaldı. korkak elektrik bas ve odunsu dik, temel bir James Brown saplantısına selam verirken, 2006’nın genişleyen “Live at Tonic” onu Meters, Herbie Hancock’un 70’lerin başındaki Mwandishi grubu ve Jimi Hendrix’in çingeneler grubu arasında bir yere koydu.