Birden fazla işte çalışan aktör Zack Norman 83 yaşında hayatını kaybetti

Shib

Global Mod
Global Mod
“The Hunt for the Green Diamond” ve “Cadillac Man” gibi filmlerin yanı sıra “The A-Team” ve “The Nanny” gibi televizyon dizilerinde de oyuncu olarak adından söz ettiren Zack Norman – ve ayrıca “Mystery Science Theatre 3000” adlı televizyon dizisinin can alıcı noktası haline gelen şanssız bir adamı konu alan filmle tanınan bir yapımcı olarak 28 Nisan'da Burbank, California'da öldü. 83 yaşındaydı.

Kızı Lori Zuker Briller, hastanedeki ölüm nedeninin koronavirüs nedeniyle iki taraflı zatürre olduğunu söyledi.

Her ne kadar yardımcı oyuncu olarak muhteşem performanslarıyla tanınsa da Norman her zaman bir karakter oyuncusundan çok daha fazlası olmuştur. Aynı zamanda 1980'lerde Andy Warhol ve Jean-Michel Basquiat gibi isimlerle ilişkilendirilen bir ressam, emlak geliştiricisi ve sanat koleksiyoncusuydu.

Norman, 1970'lerin başından bu yana film ve televizyonda 40'a yakın rol oynadı. Başrollerini Kathleen Turner ve Michael Douglas'ın paylaştığı, Robert Zemeckis'in 1984 yapımı macera komedisi “Yeşil Elmasın Peşinde”de Danny DeVito'nun timsah gütme, antika kaçakçılığı yapan arkadaşı olarak unutulmayacak derecede tehditkar bir rol üstlendi.

Bağımsız yönetmen Henry Jaglom'un hayranları tarafından iyi tanınıyordu; Jaglom'un birçok filminde rol almıştı; bunlar arasında bir kumar örgütünden hırsızlık yapan iki aptal gangsterden birini canlandırdığı “Sitting Ducks” (1980) adlı komedi ve “Hollywood Dreams” (2006), şöhret peşinde koşan bir yıldız adayıyla (Tanna Frederick) ilgilenen hoş bir film yapımcısını canlandırıyor.

Bu rol, gerçek adı Howard Zuker olan Bay Norman için büyük bir adım değildi. 40'tan fazla filmin yapımcılığını veya finansmanını üstlendi. Desteklediği filmler arasında Peter Davis'in Vietnam Savaşı'nı konu alan çığır açıcı incelemesi olan ve 1975'te en iyi belgesel dalında Oscar kazanan “Hearts and Minds” da vardı.

Bay Norman'ın yapımına yardım ettiği çok daha az bilinen bir film olan “Şef Zabu” (1986), popüler kültüre alışılmadık bir şekilde girdi: otuz yıl boyunca sahneden kaybolarak.

Howard Jerrold Zuker, 27 Mayıs 1940'ta Boston'da, avukat Sydney Zuker ve Evelyn (Bloomberg) Zuker'in iki çocuğundan en büyüğü olarak doğdu ve yakınlardaki Revere, Massachusetts'te büyüdü. Lenny Bruce'tan ilham alarak gençliğinin sonlarında yerel kulüplerde stand-up komedyeni olarak performans sergilemeye başladı.

Oyunculuğa Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi'nde okurken başladı. Ancak Vanderbilt Üniversitesi'nden ayrıldığında, oyuncu ve komedyen adayı faturalarını ödemekte zorlandı. Böylece 23 yaşındayken kuzeninin Boston'daki emlak geliştirme şirketinde çalışmaya başladı.

“Ben girdim bir buçuk yıl milyoner,” dedi geçen yıl “Gerçek Sanat Değil” podcast'indeki röportajda. “Zenginliğin çözüm olmadığını anladım” dedi. “Böylece New York'a geri döndüm ve gösteri dünyasına yeniden başladım.”

1965'te ilk Broadway dışı oyunu olan John Arden'in Live Like Pigs adlı oyununu yönetti. Bir yıl sonra stand-up komedyeni olarak Avrupa'yı gezdi. Londra'daki Playboy Club'da sahneye çıktıktan sonra Variety onu “bu kıyıları aşan en komik adamlardan biri” olarak nitelendirdi.

Yıllar geçtikçe kariyerini New York ve Florida'da gayrimenkul geliştirerek ve sanat dünyasında fırsatlar bularak finanse etmeye devam etti. 1980'lerin başında, Basquiat'ın ilk eserlerinden birkaçını dört rakamlı meblağlara satın aldı; bu, eserlerinin fiyatlarının özel Karayip adalarıyla rekabet edebilmesinden çok önceydi.

Norman'ın Neil Cohen'le birlikte yazdığı, yapımcılığını üstlendiği ve yönettiği “Şef Zabu” da 200.000 dolarlık kısıtlı bir bütçeyle yapılan bir başka pazarlıktı. Norman aynı zamanda filmin bir yıldızıydı: Arkadaşı Ben Sydney (Allen Garfield) ile birlikte hem finansal hem de politik hırsları olan ve kurgusal bir Polinezya adasını ele geçirmek için görkemli bir planı olan emlak kralı Sammy Brooks'u canlandırdı.

Film bir ön izlemede başarısız oldu ve asla yayınlanmadı. 30 yıl boyunca gömüldü ama unutulmadı; en azından “Gizemli Bilim Tiyatrosu 3000″in hayranları için, 1990'lar kuşağının çileden çıkardığı bir durum değildi.

Ne zaman bu son derece kötü filmlerden bir karakter diziyle ilgili bir gazete makalesi açsa, asıl sunucu Joel Hodgson yorgun bir şekilde şunu söylüyordu: “Hey, Zack Norman, 'Şef Zabu'daki Sammy'dir.

Bu, Bay Norman'ın dokuz yıl boyunca Weekly Variety'de her çarşamba yayınlanan sert ama eğlenceli bir fotoğrafının yer aldığı bir reklama kasıtlı bir göndermeydi. Neden? 2016 yılında Güney Florida'daki The Sun Sentinel'e verdiği röportajda “Çünkü bu bana büyük bir mutluluk getirdi” dedi.

Bay Norman'ın hayatta kalan kızı Lori'nin yanı sıra 40 yıllık eşi Nancy Zuker, kız kardeşi Janie Krasker, oğulları Stephen ve Michael Aron, başka bir kızı Tracy Aron Brittan ve 14 torunu var. Daha önce Norma Blumenthal Sommers'la evliydi.

Norman'ın “Şef Zabu”ya olan güveni nihayet meyvesini verdi. O ve Cohen, 2016 yılında filmin yeni bir versiyonunu yayınladılar ve filmi komedi kulüplerinde tanıtmak için gezdiler. Yine de Variety reklamının kültürel bir eser haline geldiğini anlamaları onlarca yıl aldı.

Skewed & Reviewed film web sitesiyle 2020 yılında yapılan bir röportajda Bay Cohen, 2010'ların ortasında bir öğleden sonra Los Angeles caddesinde yürürken ve bir adam giyene kadar ikisinin de “Mystery Science Theatre 3000” adını duymadığını söyledi. “Zack Norman, Şef Zabu'daki Sammy rolünde” yazan bir tişört.

“Adamı durdurduk ve 'Dostum, neler oluyor?' dedik” diye hatırladı. “Ve yüzü gömleğinin üzerinde olan Zack Norman'la konuştuğunu gördüğünde verdiği tepkiyi tahmin edebilirsiniz.”