Bir Rus piyanist evinden savaşa karşı konuşuyor

Hasan

Global Mod
Global Mod
Rusya geçen yıl Ukrayna’yı işgal ettiğinde, Moskova’da yaşayan piyanist Polina Osetinskaya çılgına dönmüştü. Sosyal medya hesabından “dehşet, utanç ve tiksinti” hissettiğini anlattı ve sık sık performans sergilediği Ukrayna ile dayanışmasını dile getirdi.

Ancak pek çok sanatçı, aktivist ve entelektüelin aksine, 47 yaşındaki Osetinskaya, Kremlin’in ifade özgürlüğünü kısıtlamasına ve hükümetin açıklamalarına aykırı herhangi bir çelişkinin istila edilebileceğini açıkça belirtmesine rağmen, üç çocuğuyla birlikte yaşadığı Rusya’da kalmaya karar verdi. suç olarak değerlendirilebilir. Görüşleri sonuçlara katlanmak zorunda kaldı – devlet konser salonlarındaki bazı konserler iptal edildi, diğerleri yetkililer tarafından yarıda kesildi.

Moskova’da dünyaya gelen Osetinskaya, Rus kimliği nedeniyle uluslararası kariyerinin de sekteye uğradığını söylüyor. İşgalden sonra bazı yabancı ilişkilerini kaybettiğini söylüyor, çünkü moderatörler Rus vatandaşlarını tasvir etmekten korkuyor. Bu nedenle sık sık ortada kaldığını ve hem ülke içinde hem de ülke dışında şüpheyle bakıldığını söylüyor.

Osetinskaya, Cherry Orchard Festivali tarafından küresel kültürel alışverişi teşvik eden beş şehirlik bir turun parçası olarak Cumartesi günü New York’ta 92nd Street Y’de Bach, Handel, Purcell ve Rameau’nun yer aldığı bir program gerçekleştirecek. Program, The Godfather ve The Talented Mr. Ripley gibi filmlerde yer alan Barok şaheserleri araştırıyor.

O hafta konserler ve provalar arasında savaşa direnişinden, müziğin şifadaki rolünden ve Moskova’da kalma kararından bahsetti. Bunlar röportajdan düzenlenmiş alıntılardır.

Savaşa yönelik eleştirilerinize rağmen Rusya’da kalma konusunda zor bir karar verdiniz. Neden konuşmaya devam ettin?

Bu, her gün ruhumda meydana gelen büyük bir trajedi. Bazı arkadaşlarım bana diyor ki, “Bu savaşı kalbinden çıkar, bu senin sorunun değil.” Bence bu bizim sorunumuz. Çoğumuz başta bunun olacağını düşünmemiştik. Birçok insan için çarmıha gerilmek, bugün Rus olmak gibidir. Ama savaşa ve olup bitenlere gerçekten karşı olan Ruslar olduğunu biliyorum.

İnsanların Rusya’da böyle birçok insan olduğunu bilmelerini istiyorum. Ve görüşlerinden veya Facebook’ta beğenilerinden dolayı hapse atıldılar. Ve işlerini kaybettiler, sadece açıkça konuştukları için özgürlüklerini kaybettiler. İnsanların şunu bilmesini istiyorum ki, eğer bunu kendim söylersem, orada pek çok iyi Rus var.

Kendi güvenliğiniz hakkında endişeli misiniz?

1975’te doğdum ve Sovyetler Birliği’ndeki baskıyı hatırlıyorum. Ve o zamana geri dönmüş gibi hissediyorum. Ve beni bu kadar üzen de bu. Büyümek, bir dünya topluluğunun parçası olmak için pek çok fırsatımız var ve bunun yerine hala kendi tarihimizi tekrar ediyoruz ve bunlar tarihimizin en iyi kısımları değil.

Şu anda Moskova’da özel konserler veriyorum çünkü büyük salonlar bana kapalı. Umarım görüşlerim ve düşüncelerim yüzünden hapse girmem. Ne zaman duygularım hakkında açıkça konuşsam, izleniyorum. Artık tek yapmam gereken çalışıp, çocuklarımı doyurabilmek ve siyasi tutsak olmaktan korkmamak.

Mart ayında, Moskova yetkilileri, sizin ve birkaç başka sanatçının Shostakovich ve Mieczysław Weinberg’in eserlerini seslendirdiğiniz bir konseri yarıda kesti.

Gösterinin ortasında konser salonuna giren polis, içeride bomba olduğuna dair telefon aldıklarını söyledi. Ve herkesin gitmesini istediler. Ve herkes yağmurlu sokağa çıktı ve polis bomba koklayan köpeklerle içeri girdi. Ve seyirci benimle kaldı – orada yağmurda – ve kimse kalmadı. Ve polis sonunda bomba bulamayınca tabii ki salona geri döndük ve konsere devam ettik.

Bu deneyim size nasıl hissettirdi?

O anda tamamen kırılmıştım çünkü aylardır oynayabilmek için savaşıyormuşum gibi hissettim ve kısa kesildi. Ama Rusya’dan ayrılmadığım için bana teşekkür eden insanları hatırladım. İnsanlar bana burada olduğum için terk edilmiş hissetmediklerini söyleyen mektuplar yazıyor. Sanatçıların çoğu ayrıldı.

Savaşın başında, konuşma konusunda çekinceleriniz var mıydı?

Savaşın ilk günü sabah 7’de kalkıp çocuklarıma kahvaltı hazırlayıp okula götürdüm. Gözlerimi açtım ve Facebook’ta arkadaşımın ‘Aman tanrım hayır! HAYIR!” Neler olduğunu hemen anladım. Bunun olduğuna inanamıyordum. Sessiz kalabileceğimi hiç düşünmemiştim. Çığlık atmak zorunda kaldım.

İzleyicilerin bu hafta Amerika Birleşik Devletleri turunuzdan ne öğreneceğini umuyorsunuz?

Barok müzik zamanımıza çok yakışıyor çünkü aynı anda çok fazla dram, çok fazla trajedi, çok fazla güç ve çok fazla rahatlık barındırıyor. Sanki hemen yazılmış gibi. Çaldığım müzik kendi içimize bakmamızı, kendimiz de dahil olmak üzere şu anda acı çeken herkese şefkat duymamızı sağlıyor ve bize umut veriyor. Şu anda muhtemelen en çok ihtiyacımız olan şey bu. Savaş başladığında bu program çok anlamlıydı. Bu müziği olabildiğince çok kişinin duymasını istiyorum.

Sözlerinizin ve müziğinizin bir fark yaratabileceğini düşünüyor musunuz?

Kendimi biraz işe yaramaz hissediyorum. Savaşı durdurmaya gücüm yok. Bir şeyleri değiştirmek için hiçbir şey yapma gücüm yok. Ama kendi acımı ve diğer insanların acısını hafifletmek için yapabileceğim tek şey müzik çalmak ve klavyeye dokunmak.

Bunu şimdi söylemek tehlikeli ama Rusya’yı sevdiğimi söylemeliyim. Rusya’yı – ülkemi, vatanımı, orada yaşayan harika insanları – hükümetten ve karar veren insanlardan ayırabilirim. Birini diğerinden ayırabilirim ama bana öyle geliyor ki başka kimse yapamaz.

Hayat klavyem gibi sadece siyah beyaz değil. Birçok rengi ve birçok tonu vardır. İnsanların duygularını ve ruhlarını hatırlamalıyız.