Besteci Carlos Simon her zamankinden daha meşgul ve daha dürüst

Hasan

Global Mod
Global Mod
Besteci Carlos Simon meşgul. Dört yoğun ayda altı prömiyer.

Şubat ayında Simon, “Dört Siyah Amerikan Dansı”nın ilk performansları için Boston Senfoni Orkestrası’yla birlikteydi. Simon, 2021’den beri Rezidansta Besteci olduğu Washington’daki Kennedy Center’da, Nisan ayında iki çıkış yaptı: “Ayrılık Şarkıları”, Rumi’nin Güneşin Hala Parladığı Yerde şiirlerinden bir dekor ve “Güvercini Bırakma” Sing Up Late!’, resimli kitap yazarı Mo Willems ile saygısız bir opera işbirliği.

Bu ay, Detroit Senfoni Orkestrası, yeraltı demiryolunun özgürlük arayanlarının korkularını ve inançlarını dokunaklı bir şekilde çağrıştıran bir trombon konçertosu olan Troubled Water’ın prömiyerini yaptı. Ardından Imani Winds, renk öncülerinin beş eskizinden oluşan “Devler”i açtı.

Ve hepsi de Minnesota Orkestrası’nın Simon’ın kariyerinde bugüne kadarki tartışmasız en önemli komisyonunun prömiyerini yapacağı Perşembe gününden önce: George Floyd’un öldürülmesi anısına düzenlenen “brea(d)th”.

“Bu müzik doğru şekilde yapılırsa, eğer dürüstse,” dedi Simon yakın tarihli bir röportajda, “hangi dilden olduğun, geçmişinin ne olduğu, beyaz, siyah ya da kim olursan ol fark etmez.” her zaman çalışıyor – doğrudan size. Müziğimde her zaman bunun için uğraşıyorum: dürüstlük.”

37 yaşındaki Simon, pandemiden önce zaten yükselişteydi. Ancak son üç yılda çok daha büyük bir önem kazandı, çünkü klasik müzik utanç verici bir şekilde siyahların hayatlarının, siyah sanatçıların ve siyah müziğin önemli olduğunu geç fark etti.

Simon, “Kendime aşırı yüklendiğimi veya sınırlarımı zorladığımı hissetmiyorum” dedi. “Bana iyi geliyor ama aynı zamanda yaptığım şeyi yapabildiğim ve yaptığım şeyi sevdiğim için minnettarım.”

Simon’ın adının neden konser programlarında bu kadar sık yer aldığını anlamak kolay: Beethoven’ın Yedinci Senfonisine bir yanıt olan ‘Fate Now Conquers’ noktasına kadar yükselen patlama, çoğu büyük orkestrada ve daha pek çoğunda duyuldu. Hızlı, dokunaklı ve davetkar bir şekilde, biraz da William Grant Still ve Florence Price tarzında yazıyor. Puanları genellikle, kendi başlarına bir fark yaratabileceklerine içtenlikle ama alçakgönüllülükle inanıyormuş gibi geliyor.

Songs of Separation da dahil olmak üzere Simon’ın birçok eserini sipariş eden ve seslendiren Ulusal Senfoni’nin müzik direktörü Gianandrea Noseda, “Carlos’un müziğinde sevdiğim şey, gerçekten iletişim kurmak istemesi,” dedi. “Tamamen entelektüel olan hiçbir şey yoktur. Arkasında her zaman duygusal bir unsur vardır.”

Simon’ın bir arkadaşı ve onunla birlikte Blacknificent Seven adlı sohbet eden bestecilerden oluşan bir grubun üyesi olan Jessie Montgomery, Simon’ın notalarında belirgin bir müzikal ses duyar.

“Müzik aracılığıyla kendi kişisel hikayesine, kimliğine bağlanma şeklinin çok doğrudan ve dokunaklı olduğunu hissediyorum” dedi. “Bir hikayeyi aktarmaya, bir anlatıyı aktarmaya ve müziği aracılığıyla bir anlam aktarmaya çok önem veriyor.”

Simon kendisini bir griot, “müzik yoluyla hikayelerin koruyucusu” olarak görüyor ve hikayelerinin birçoğunun “mücadeleye olumlu bir mesaj, olumlu bir yanıt” sunduğunu söyledi. Örneğin “Bir Kraliçenin Portresi” siyahi kadınlığı övüyor; “Motherboxx Connection”, Black Kirby’nin Afrofuturistic çizgi romanlarına dayanmaktadır; Bir piyano üçlüsü olan “Sakin Olun ve Bilin”, Tanrı’nın varlığını ve lütfunu barışçıl bir şekilde itiraf ediyor; Breathe, Howard Thurman’ın teolojisinden ilham alan oda orkestrası için sakinleştirici bir meditasyondur.

Ancak Simon için süregelen ırkçılığın ortasında bir Siyahi Amerikalı olmak aynı zamanda zaman zaman ağır bir yük taşımak anlamına da geliyor. Bu, soyundan geldiği bakanların tutkusunu ve netliğini getirdiği bir sorumluluktur.

Bu, “Köleleştirilmiş Ağıt” adlı eserinde olduğu kadar hiçbir yerde net değildir. Marco Pavé’nin yazdığı, söylediği ve rap yaptığı şarkı sözleriyle Latin ayinini spiritüeller, gospel ve cazla birleştiriyor ve Simon’ın bugün ders verdiği Georgetown Üniversitesi’nin borçlarını ödemek için 1838’de satılan 272 kişiyi onurlandırıyor. Geçen Ekim ayında Boston’daki Isabella Stewart Gardner Müzesi’nde canlı olarak prömiyer yaptığında, açılışta isimleri ve yaşları anılanlara saygı gösterirken adalet çağrısı yapan nefes kesici bir manevi güce sahipti.

Simon’ın icra etmekte zorlandığı bir iştir; Bir kayıt ve Boston konseri için Pavé, trompetçi MK Zulu ve Hub New Music ile birlikte piyanonun başına oturdu. Gelecek yıldan sonra, diğerleri oynasa da, tekrar oynamayacağını söyledi.

Andığı insanlar hakkında “Orada profesör olacağımı veya orada gösteri yapıp onları onurlandıracağımı asla hayal etmediler” dedi. “Ve bu çok zaman alıyor.”

SİMON DOĞDU 1986, Washington’da. On yıl sonra ailesi, babasının Galilee Way of the Cross Kilisesi’nin bakanı olduğu Atlanta’ya taşındı. Simon, Morehouse College’a kaydolana kadar müzik okumadı; Pazar günleri Pentekostal kilisesine eşlik etmeyi doğaçlama yaparak, inananlar kendiliğinden övgü ilahileri söylerken doğru anahtarı öğrenerek kulaktan öğrenmişti. Müziğin insanlara nasıl yardımcı olabileceğine dair haftalık bir ders olduğunu söyledi.

Simon’ın “brea(d)th” ve diğer eserler için librettisti olan şair Marc Bamuthi Joseph, bunun Simon’ın müziği üzerinde kalıcı bir etkisi olduğunu söyledi.

Joseph, “Öncü olarak kilise, sonucun bir parçası olan bir büyü olduğu anlamına gelir,” dedi. Tek perdelik operalarında “her şeyin alt üst olduğu” anlar oldu, diye ekledi, “ruh hali yükseldiğinde. Ve deneyimlerime göre, bunu operada çok sık bulamazsınız. Melodi ve ton sizi harekete geçirebilir, ancak ateş yakma içgüdüsü – bence belirleyici bir özellik bu.”

Simon, Morehouse’daki Glee Club’da çaldı, şarkı söyledi ve müzik yazdı; Beethoven’ın Dokuzuncu Senfonisinde yer aldı ve Still, Margaret Bonds ve diğer birçok siyah müzisyenin benzer geleneklerde beste yaptığını öğrendi.

Simon, “Bu bir teşvikti,” dedi. “Onlarda, müziklerinde kendimi görebiliyordum ve bu bana devam etmem için itici güç verdi.”

Piyanist veya aranjör olmaktan çok besteci olmayı seçen sanatçı, lisans eğitimini Georgia Eyalet Üniversitesi’nden, ardından Michigan Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. Ancak bu noktada, maneviyatını ve müjde mirasını klasik biçimler ve deyimlerle birleştirecek kadar kendine güvendiğini söyledi.

Simon, “Sanırım sevimsiz olmaktan ve müziği karikatürize etmekten korkuyordum” dedi. Jacob Lawrence ve Romare Bearden gibi görsel sanatçıların siyahi hayatı belli bir soyutlamayla nasıl tasvir ettiğini gördükten ve Mozart, Beethoven ve Bartók’un kendi yöntemleriyle ‘halkın kullandığı müziği’ nasıl deneyimlediğini gördükten sonra kendine daha fazla deneme izni verdi.

Bir hikayeyi doğru bir şekilde anlattığından emin olmak için süreci genellikle kapsamlı araştırma gerektirir. Koro, orkestra ve sözlü sözler için yazılan nefes(d)th için Simon ve Joseph, Floyd’un teyzesi Angela Harrelson ve George Floyd Küresel Anıtı’ndan Jeanelle Austin ile tanışmak için geçen Nisan ayında Minneapolis’i ziyaret ettiler. Minnesota Orkestrası’nın orkestra yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Beth Kellar-Long, cemaatçilerle bağlantı kurmak için ileri geri çok sayıda yolculuk yaptıklarını, bunlardan bazılarının oyundaki konuşmalarının yankılarını duyacağını söyledi.

İlk başta Simon komisyondan emin değildi ve Trayvon Martin, Eric Garner, Michael Brown ve diğerlerine adadığı An Elegy: A Cry From the Grave (2015) gibi başka bir ağıt veya ağıt bestelemek istemiyordu. baskıcı bir güç tarafından haksız yere katledildi.” Ancak Joseph onu, yazının “sadece bir düşünme anı değil, bir eylem noktası” olabileceğine ikna etti.

Simon’ın müziğinin çoğuna koyduğu umut da bu.

Simon, “Kendimi bir politikacı olarak görmüyorum” dedi. “Ben kanun yapamam. Ancak, daha sonra birinin yasa çıkarmasına yol açabilecek düşünce ve tartışmayı etkilemeye yardımcı olabileceğime inanıyorum. Yani bu şekilde dolaylı. Ama yine de – hiç yoktan iyidir.”