5. Frank Ocean: “Özdenetim”
Ve işte kükreyen 20’li yaşlarımın B yüzü: Frank Ocean’ın yumuşak sesi, hayatın bana fırlattığı tüm başarısızlıklar, yalnızlık ve hayal kırıklıkları için bir merhemdi ve olmaya devam ediyor. (“Self Control”ü en sevdiğim sanatçılardan birini ve evden uzakta bir evi bu listeye eklemenin bir yolu olarak düşünün, çok yönlü Philadelphia indie rockçısı Alex G pistte gitar çalıyor.) (Youtube’da dinleyin)
6. Uçan Burrito Kardeşler: “Vahşi Atlar”
Tüm zamanların en sevdiğim şarkıcılarından biri olan Gram Parsons’tan bir şeyler dinlemek için zamanı geri alırken kendimizi şımartmaya devam edelim. (Geçenlerde Nashville’e, en azından kısmen, Country Music Hall of Fame’deki rezil günahkâr çıplak kostümünü görmek için ruhani bir hac olan bir tatile çıktım.) En çok sevdiğim eski müziklerin çoğunun bir türü var. özlenen” kalite – hikayenin güzel kaybedenleri, ilerlemeyen ancak bunu hak eden sanatçılar, her türlü alternatif hediyeye ve ne olursa olsunlara işaret edenler. Belki de bu yüzden Parsons’ın “Wild Horses” vokal kaydını daha iyi bilinen Mick Jagger’a tercih ediyorum. (Pazar versiyonu da harika.) İnanılmaz derecede hareketli bulduğum, özellikle de “a sıkıcı ezici acı.” Şarkının kökenleri herkesin bildiği gibi tartışılıyor, ancak bazıları başlık satırının Marianne Faithfull’un 1969’da altı günlük komadan uyandığında söylediği bir şeyden ilham aldığında ısrar ediyor – “bronz beni çekip alamadı” – ve bundan sonraki şarkı uydurma da olsa inanmak istediğim rock’n roll hikayelerinden biri.(youtube’dan dinle)
7. Büyük Yıldız: “Papatya Buzlanma”
Müzik tarihinin güzel kaybedenlerinden bahsetmişken: Big Star, şimdiye kadarki en sevdiğim rock gruplarından biri. Birçok genç Y kuşağı gibi, gruba akustik balad “Thirteen”in birçok cover’ından biriyle katıldım (“en iyi şarkılarımdan biri,” dedi her zaman alçakgönüllü Alex Chilton). Grubun eski kataloğuna baktıktan sonra, geçmişe baktığımda Led Zeppelin kadar ünlü olmadıkları için öfkelendim. “Daisy Glaze”in ortalarında, Jody Stephens’ın üç tekme davul vuruşunun tempoda ani bir değişiklik başlattığı o ana her zaman hayran kalacağım – grubun heyecanlandıran parlaklığının mükemmel bir özeti. (YouTube’da dinle)
8. Dağ Keçileri: “Kurtlara Kadar”
Lisenin sonlarına doğru Mountain Goats’a katıldım – arkadaşım Matt ve ben Jersey’de lokantadan lokantaya onların görünüşte sınırsız diskografilerini dinleyerek giderdik – ve John Darnielle muhtemelen en sevdiğim çağdaş söz yazarıdır. “The Sunset Tree” albümü ve özellikle bu şarkı beni ruhun birçok karanlık gecesinden geçirdi. Mountain Goats’u sayamayacağım kadar çok kez canlı izledim – 20’li yaşlarımda kayboldum – ve bu şarkıların duygusal gücüne henüz sağır değilim. Birkaç ay önce Webster Hall’da Up the Wolves oynadılar ve bunca yıldan sonra bu beni hala koca bir ergen bebek gibi ağlatıyordu. (YouTube’da dinle)
9. Buffy Sainte-Marie: “Çember Oyunu”
Bu tam bir aldatmaca: taptığım iki sanatçıdan – Buffy Sainte-Marie ve elbette “The Circle Game” i yazan Joni Mitchell – tek bir parçada bahsetmenin sinsi bir yolu. Joni muhtemelen yaşayan en sevdiğim söz yazarı ve onun tarafından seçebileceğim yaklaşık 100 şarkı daha var. Ama o kapağın arkasındaki hikayeyi seviyorum, Joni hâlâ hevesli bir söz yazarı iken, o zamanlar daha popüler olan Buffy’nin biraz dikkat çekmeye çalıştığı bir zamanda kaydedildi. işe yaradığını söylemek yeterli. (YouTube’da dinle)
10. Yağmurluklar: “Düşecek Taraf Yok”
Pek çok farklı kültürel ve kişisel aşamada kendimi bir feminist olarak tanımladım: yedinci sınıfta, erkekler bana kızların kaykay yapamayacağını söylediğinde; üniversitede pek modası geçmiş bir ilgiydi, bu da pek çok edebiyat kuramı okumam anlamına geliyordu; Günümüzde, kelimenin sulandırılmış bir versiyonu Instagram’da bir şeyler satmak için birlikte seçildiğinde. Müzik bana her zaman savaşmaya, hayal kurmaya ve psişik ölüme direnmeye devam etme gücü verdi. Bana göre harika post-punk grubu The Raincoats, bir tür ütopik feminist özgürlüğün sembolü: kadınların ses çıkarabilecekleri ve istedikleri her şeyi -evet, kaykay bile- yapabilecekleri sonik bir evren. (YouTube’da dinle)