Avant-garde caza sizi baştan çıkaracak beş dakika

Hasan

Global Mod
Global Mod
YouTube’da dinle

◆ ◆ ◆

Amirtha Kidambi, besteci ve şarkıcı

Max Roach ve Abbey Lincoln’den “Üç Parçalı: Dua/Protesto/Barış”

Şarkıcılar, enstrümantal parçalayıcıları o kadar da incelikli olmayan ataerkil bir şekilde tercih etme eğiliminde olan “avangart” veya “serbest caz” deyimiyle fena halde küçümseniyor. Abbey Lincoln’ün son derece güçlü sesi ve sanatı, aşırı derecede marjinalleştirildi ve romantik katılımları nedeniyle Max Roach ile birlikte dışında nadiren bahsediliyor. Benim için 2010 yılında vefat eden Lincoln, çığır açan sivil haklar dönemi süiti We Israr Ediyoruz! şimdi özgürlük” (1964) Roach, Coleman Hawkins ve Olatunji ve diğer proto-özgür caz enstrümantalistleriyle.

Lincoln hakkında sevdiğim şey, kirlenmekten ve çirkinleşmekten ve dinleyiciyi içgüdüsel olarak rahatsız etmekten korkmamasıdır. Hırıltıları, çığlıkları ve sert seslendirmeleri, bilimsel olarak “artırılmış teknoloji” olarak adlandırılan, normatif Avrupa merkezli önyargısı nedeniyle nefret ettiğim bir terim kullanıyor. Ses enstrümanını “genişletmek” yerine, Lincoln’ü kesinlikle gerekli ve maksimum duygusal spektrumunun bir sömürüsü olarak görüyorum, kornaların ve diğer enstrümanların ancak taklit yoluyla başarabileceği bir şey. Amerika’daki o çalkantılı ırksal şiddet ve ırksal iç çatışma yıllarına gerçek zamanlı bir yanıt olarak, Roach’ın davullarıyla konuşan, acı içinde ciyaklayan, kükreyen ve çığlık atan “Triptych: Prayer/Protest/Peace” üzerinde özellikle etkili ve etkilidir. Lincoln bir akşam yemeği kulübü şarkıcısı değildi, hafif eğlenceye ilgi duymuyordu ve daha çok seyirci farkındalığını uyandırmakla ilgileniyordu. Şu anda Lincoln’ün sesini ve mesajını kullanabiliriz.

YouTube’da dinle

◆ ◆ ◆

Marcus J. Moore, caz yazarı

Cecil Taylor tarafından “Adımlar”

Özgür ve avangart cazın başlangıcından bahsederken genellikle Ornette Coleman’a gider ve oradan başlarız. 1959 tarihli albümüne The Shape of Jazz To Come adını vermenin ve ardından ustalaşması zor zorlu yapılarla doldurmanın gerektirdiği cesareti düşündüğünüzde bu mantıklı geliyor. Ancak bana gelince, Cecil Taylor’ı her zaman avangart akımın önde gelen temsilcisi olarak görmüşümdür, piyano akortları amansız davul ve saksafonların gelgit dalgaları arasında yuvalanmıştır. Belki de hiçbir şarkı bunu 1966 tarihli Unit Structures albümünün açılış parçası olan “Steps” kadar iyi özetleyemez. Aynı anda ne kadar istikrarsız, düzenli ve kaotik hissettirdiğini her zaman sevmişimdir. “Adımlar” parlak renkleri ve güçlü ses düzenlemeleri ile hassaslığımı da test eden ve beni biraz huzursuz eden karmaşık bir melodi. Ama tam da bu yüzden en çok takdir ediyorum. Cazın sakinleştirip heyecanlandırabileceğini hatırlatıyor. Bir şeyin kolay ve rahat olması daha iyi olduğu anlamına gelmez.

YouTube’da dinle

◆ ◆ ◆

VCR, kayıt sanatçısı, kemancı ve besteci

Yaratıcının Bir Ana Planı Var, Pharoah Sanders

Memphis’te bir vaizin çocuğu olarak dünyam bilişsel uyumsuzlukla doluydu. Ev okulunda babam bana müzik teorisinin ve şarkı yazımının temellerini öğretti. Bu süre zarfında sadece iki tür çalışmama izin verildi: gospel ve klasik. Bu çok büyük bir dezavantaj gibi görünse de, o sıkı yetiştirilme tarzının bugünkü müzik kariyerimin temelini oluşturduğunu şimdi anlıyorum.

2016’ya hızlı ileri sarıyorum ve Dallas’taki yatak odamda oturuyorum. O zamanlar sadece kendi şarkılarımı yazmayı deniyordum. Görsel işitsel ve ruhu canlandıran müzik yapmak istedim. Sanatım iyileştirici ve fark edilebilir olurdu. Arayışımda Pharoah Sanders’ın The Creator Has A Master Plan ile karşılaştım. İlk saniyeden itibaren gürleyen saksafon tarafından yakalandım. Klasik geçmişimden çok farklı; müzisyenlerin birlikte nefes aldıklarını, dedikleri gibi “kutsal ruhu” özgürce kanalize ettiklerini hissedebiliyordunuz. Şarkı aniden transa benzer bir ilahiye dönüşür, ancak hiçbir kelime söylenmez. Melodi, büyüdüğüm dua ayinleri gibi tekrarlayıcı. Ardından ince bir solo seslendirme, “Yaratıcının bir çalışma planı var…” ile ses denizini yarar.

Sıcak gözyaşları yüzümden aşağı yuvarlandı ve arayışımın bittiğini biliyordum. Plan buydu ve Firavun benim gurumdu. O andan itibaren müziğimin aynı kanaldan akması ve mesajını taşıması gerektiğini biliyordum. Kişisel paradigma değişimim için Pharoah Sanders’a sonsuza dek minnettarım ve herkesin bu mutluluk düzeyini deneyimlemesi için dua ediyorum.