Asyalı Oscar adayları rekor bir yıldaki çalışmaları üzerine düşünüyor

Shib

Global Mod
Global Mod
Oyuncular için rekor bir yıl oldu ama Asya kökenli yönetmenler, müzisyenler ve diğer sanatçılar da heykelciklere meraklı. Adayların çoğundan çalışmaları hakkında düşünmelerini istedik.

2 Mart 2023

Oscar tarihinde ilk kez, bir yıl içinde rekor kıran dört Asyalı aktör aday gösterildi; bunların arasında muhteşem ve harika bir şekilde tuhaf Everything Everywhere All at Once ile En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterilen Michelle Yeoh da var. En çok 2022 yılında olmak üzere 11 kez aday gösterilen bu filmde ağırlıklı olarak Asyalı ve Asyalı-Amerikalı bir oyuncu kadrosu yer alıyor.

Aslında, bu yıl Akademi Ödülleri’ne aday gösterilen Asyalı-Amerikalı film yapımcıları, sanatçılar ve sanatçılardan oluşan bol miktarda ürün gördü. Çok çeşitli ödüller var: oyuncular elbette var ama aynı zamanda yönetmenler, senaristler ve müzisyenlerin yanı sıra animasyon, kostüm tasarımı ve makyaj alanlarından sanatçılar da var.

Yarışmacılar arasında Nobel ödüllü yazar Kazuo Ishiguro ve Pixar (2018 Oscar ödüllü film Bao) için bir kısa film yöneten ilk kadın olan Domee Shi yer alıyor. Filmler, mecazi olarak regl dönemini konu alan, eleştirmenlerce beğenilen bir çizgi filmden (Shi’nin “Turning Red”), Hindistan’daki bir kuş hastanesi (“All That Breathes”) hakkında görsel açıdan sürükleyici bir belgeselden (“All That Breathes”) ve melodik bir sömürgecilik karşıtı aksiyon fantezisine (“RRR”) kadar uzanıyor. ”).

Akademi’nin 95 yıllık varlığının çoğu için bu tür bir makale imkansızdı. Şimdiye kadar yalnızca nispeten az sayıda Asyalı ve Asyalı Amerikalı Oscar’a aday gösterildi ve nadiren bir yıl içinde bir dizi tebrik gerektirecek kadar yeterli oldu.

Oscar gecesinde bu kadar çok Asyalının onurlandırıldığını görme fırsatı uzun zaman önce geldi ve filmlerde ve kutladıkları ödül törenlerinde daha fazla temsil edilmek isteyen sinemaseverler için bir kutlama sebebi. Asyalı bir ailede sanatçı olmak, yaratıcı fikirlerini nasıl ve nereden aldıkları ve Oscar’ın onlar için ne anlama geldiği hakkında birkaç adayla konuştum. İşte konuşmalarımızdan düzenlenmiş alıntılar.

Ödül sezonu hakkında

Ke Huy Quan

QUAN Bu, topluluğumuz için çok heyecan verici bir yıl. Ana oyunculuk kategorilerinde dört oyuncumuz var. [“Everything Everywhere” castmates] Michelle, Stephanie [Hsu]ben ve Hong Chau [“The Whale”]. Ve bu beni çok mutlu ediyor. Sadece etkili değişimin mümkün olduğuna olan inancımı pekiştiriyor.

öyle konuşmalar hatırlıyorum ki [castmate] James Hong ve ben, Hollywood’da neredeyse hiç kimsenin olmadığı 1950’lerde ilk başladığında sette onun için ne kadar zor olduğundan bahsediyorduk. Ortalıkta dolaşan, hepimizin burada olmasının temelini atan onun gibi insanlardı.

Bir saniyeyi hafife almam. etkinliklere katılabilir [like the Oscar nominees’ luncheon last month] ve yıllardır hayran olduğum insanlarla tanışıp bana verdikleri ilham için onlara teşekkür ediyorum. Her gece çok minnettar hissederek yatağa giriyorum ve ertesi sabah tüm bunların bir rüya olup olmadığını merak ederek uyanıyorum. Bu inanılmaz ikinci perdeye sahip olduğum için çok mutluyum.

2023 Oscar’ları için koşuşturmaca

95. Akademi Ödülleri, 12 Mart’ta Los Angeles’ta sahiplerini bulacak.

Kulağakaçan yapımı hakkında

Chandrabose ve MM Keeravani

ŞANDRABOZ [The director S.S.] Rajamouli şarkının sözlerini yazmamı istedi ve eve giderken aklıma “Naatu Naatu” sözleri geldi. Arabamda dört satır yazdım. Eve geldikten sonra bir saat daha oturdum ve tüm şarkıyı bitirdim.

KEERAVANI Şarkı, çocukluğun tüm komik anlarıyla birlikte insanın memleketinde yaşaması gereken tüm eğlenceli şeyleri anlatıyor. Hangi oyunları oynadı? Hangi sporlara katıldın? Bütün bunlar çok enerjik bir şekilde anlatılıyor ve şarkıya dahil ediliyor. Naatu etnik demektir: sahip olduğumuz bir şey, tamamen benzersiz bir şey, kişinin kimliğine ait bir şey. Bu Naatu’dur. Naatu toprak demektir. Bu bir ülke şarkısı. Kendi ülkemizde, kendi köyümüzde olup biten her şeyi anlatıyor; ömür boyu değer verdiğin bir şey.

KAYAK ben açtım [“Turning Red” to executives] Bu evrensel fikir olarak hepimiz zaten oradaydık! Hepimiz bir gün gençken uyandık ve bir gecede birkaç metre fırladık ya da aniden saçlarımızla kaplandık ya da açtık, azdık ve annemize kızdık ve nedenini anlamıyoruz. “Bao”dan, onlara tanıdık ama daha önce hiç görmedikleri bir şekilde bir şey göstermek için tuhaflığıma, Çinli bir Kanadalı göçmen olarak benzersiz yetiştirilme tarzıma yaslanabileceğimi biliyordum.

Bu hikayenin ebeveyn-çocuk ilişkisine batı medyasından beklediğinizden daha incelikli bir yaklaşıma sahip olmasını istediğimi çok erken biliyordum. Genellikle ebeveynler bu tek boyutlu baskıcılar olarak oynanır. Ama Mei için [the middle-school protagonist], göçmen çocuğu olduğu için farklı. Annesinin mükemmel kızı olarak kalmayı çok istiyor. Ama aynı zamanda Mei büyüyor, kelimenin tam anlamıyla annesinin tanımadığı ama sonunda sevebileceği, kucaklayıp sevebileceği bir şeye dönüşüyor.

Popüler bir klasik filmin uyarlaması hakkında

Kazuo Ishiguro

İshiguro aslını görmemiştim galiba [Akira Kurosawa’s 1952 drama, “Ikiru”] 30 yılda ama çok iyi bildiğimi sandığım bir filmdi. Kafamda oynayabilirdim. Bu yüzden filmi sadece bir kez izleyeyim ve sonra orijinaline geri dönmeyeceğimi düşündüm. Not almayacağım. Bu sürecin sonunda benim için önemli olan kafamda ne varsa onu kullandığım oldu.

Bu tek bakışımdan bile, modern izleyicilere veya batılı izleyicilere hitap etmeyecek pek çok şey görebiliyordum. Çok uzundu ve üçüncü perde sadece bir cenaze töreninde konuşan insanlardı. konuş konuş konuş Bütün bu karanlığı ve kıyameti istemiyordum. Köşede daha iyi şeyler olduğunu ve her şeyi farklı yapmaya istekli genç bir neslin olduğunu hissetmek istedim.

Adaptasyonla ilgili garip olan şey de bu. Bir parçanız orijinal malzemeye tapıyor. Ama oldukça acımasız olan başka bir yanın da olmalı.

Bir efsanenin yanında hareket etmek hakkında

stephanie hasu

HSU Anneme ilk stüdyo filmimi rezerve ettiğimi söylediğimde pek etkilenmemişti. Ama ona Michelle Yeoh’un annemi oynadığını söylediğimde çanlar çaldı. Aman tanrım bu çok harika dedi!

Ailemdeki herkes Michelle Yeoh’u seviyor ve haklı olarak öyle. Çalıştığı her projeye ve her insana kendini tamamen verir. Hiç ego yok.

Filmimiz birçok yoldan gidebilirdi ve Daniels [the film’s directors, Daniel Kwan and Daniel Scheinert] harika, ama aynı zamanda Michelle’in bizim ana reisimiz olduğunun da kanıtıydı. Kollarını hepimizin ona güvenebileceği kadar açtı. Bence filmi izlemekten aldığınız sevgi ve aile duygusu, filmi çekerken gerçekten orada olmasından kaynaklanıyor.

Kuşlarla ilgili bir belgeselde insanların filme alınması hakkında

Shaunak Şen

You are Erkek kardeşler [Nadeem Shehzad and Mohammad Saud, who founded a bird rescue clinic in New Delhi] ilginç çünkü pek çok çevresel söylemdeki olağan şüpheliler gibi değiller. Size nutuk çekmiyorlar ya da yakanızdan tutup “Olanlar yüzünden çok kötü hissediyorum” demiyorlar.

Üç yıl çekim yaptık ve üç yıl çok uzun bir süre. Biriyle çekim yapmaya başladığınızda, ilk ay genellikle çöptür çünkü insanlar kameranın çok farkındadır. Kardeşler medya konusunda çok bilgili; Onu bu tür bir vurulma formalitesinden kurtarmam gerekiyordu. Creative vérité belgeselinin ana kaygısı, bilinçsiz bir davranış kalitesidir. Esasen beklediğiniz şey – bize alışmak – geliştirmek için bir tür rahatlık ve bir tür güvene dayalı dostluk.

Aday olduğun haberini aldığımda

Jonathan Wang

Wang Babam Tayvanlı ve ben Tayvanlı-Çinli bir evde büyüdüm. Çin Yeni Yılı’nı kutluyoruz ve çalışma etiğiyle ilgili her şey çok Asyalıydı. Adaylığı aldığımızda şöyle hissettim: Artık hiçbir şey yapamam. Elimden gelenin en iyisini yaptım. Bu yere geldim. Ve şimdi elimde değil.

Babam 2016 yılında vefat etti; Bu anı yakalayamadı. Ama tüm aramalardan ve sabah olan her şeyden sonra [the nominations were announced], Gidip duş aldım ve duşta az önce ağladım. Çünkü aslında babamın benimle gurur duyduğunu hissettim. Benimle her zaman gurur duyduğunu biliyordum. Ama ilk defa kabul edebildim.

Beklentileri belirleme hakkında

Hong Chau

ÇAU Ke, Spielberg gibi büyük stüdyo filmlerinde çok genç bir oyuncu olarak başladı. Bundan sonra başka harika fırsatlara sahip olmanız gerektiğine dair kesin bir beklenti var; o zaman orada değiller. Ve kendine soruyorsun: Görünüşüm yüzünden mi? Kim olduğum için mi?

Asla büyük stüdyo filmleri hayal etmemiştim. Garip sınır filmlerine çekildim. Bunların üretimi kendi içlerinde zordu. Bunlara girmek farklı türde bir meydan okuma gibi geldi.

Daha çok geleneksel bir bebek gibi görünseydim, kendimden farklı beklentilerim olurdu. Beyazı kastetmiyorum bile çünkü Asyalı olduğumu hiç düşünmedim ki bu beni geri tutuyor. Model bir Asyalı olmadığımdan daha fazlasıydı. Daha çok senin geleneksel bebeğin gibi görünseydim, siyahi, Asyalı ya da Latin farklı olabilirdi, ama şöyleydim, şey, kısayım, yuvarlak bir yüzüm var, cin kulaklarım var . Kendimden çok gerçekçi beklentilerim var.

Asyalı Amerikalı bir film yapımcısı olmakla ilgili

daniel kun

KWAN Asyalı-Amerikalı bir film yapımcısı olarak sunacak çok şeyim olduğunu hiç düşünmemiştim. Ortaokuldaydım ve annem tiyatrodan hoşlandığımı fark etti. Dedi ki: Eğer eğlence endüstrisine girmek istersen, Mandarin öğrenmeli ve Çin’e ya da Tayvan’a taşınmalısın çünkü burada pek başarılı olamayacaksın. Şimdi alaycı geliyor, ama o zamanlar söylediği şey çok mantıklıydı. Ve bu yüzden hayatımdaki her şey için gerçekten çok düşük beklentilerim vardı, ama özellikle bir film yapımcısı olarak kariyerim için.

Orada olan tüm Asyalılar [at the Oscar nominees’ luncheon last month] Gerçekten heyecanlandık çünkü bu yılın bu yıl olduğunu söylemeye devam ettik. Daha fazla adayımız olmadı. Annemin başarılı olmak için Asya’ya gitmem gerektiğini söylediğiyle tam bir daire çizerek, tarihi bir yılda burada olmak çok güzel. Tüm bunların bir parçası olmak harika.