America Ferrera ve hepimizin bahsettiği “Barbie” monologu

Shib

Global Mod
Global Mod
Oyuncu America Ferrera’nın “Barbie”de savaş çığlığı yoğunluğuyla sunduğu monolog, hâlâ ataerkil bir toplumda kadın olmanın pek çok tehlikesini sıralıyor ve 2023’ün en çok konuşulan film anlarından biri haline geldi.

Ferrera, Beverly Hills’teki bir otel restoranında yaptığı röportajda, “Hiç bu kadar merakla beklenen bir şeyin parçası olmadım” dedi. Aslen Los Angeles’lı olmasına rağmen New York’ta yaşayan sanatçı, ödül sezonunda büyük başarı elde etmek için memleketine geri döndü.

Bej renkli rahat bir kazakla dinlenen 39 yaşındaki Ferrera, Mexico City’de 20.000 coşkulu insanın film yapımcısı Greta Gerwig’i ve pembe komedisinin oyuncu kadrosunu selamladığı bir yayın öncesi basın etkinliğini hatırladı. “Bu bir başkanlık kampanyası gibiydi” diye ekledi.

Ferrera, Barbie Ülkesi’ndeki Stereotipik Barbie’de (Margot Robbie), kendinden şüphe duyması ve karşılanmayan arzuları gerçek dünyada varoluşsal bir krizi tetikleyen anne ve Mattel çalışanı Gloria’yı canlandırıyor. Ferrera’nın cesur performansı bu yılki Oscar tartışmasında kendisine yer açtı.

Gloria, “Barbie”de yardımcı oyuncu olarak görülse de Ferrera, macerayı harekete geçiren şeyin kusurlu karakteri olduğunu biliyor. “Gerçek Kadınların Eğrileri” (2002) filmiyle çıkış yapan ve “Ugly Betty” (2006-10) filmindeki baş karakter rolüyle Emmy kazanmayı başaran aktris, Gerwig’in görünüşte bir şeyi enjekte etmeye nasıl cesaret ettiğini derinden takdir ediyor. Çok fazla anlamı olan boş bir kavram.

Ferrera, “Hem ticari açıdan başarılı hem de kültürel açıdan baskın olan bir şeyin aynı anda birçok şeyle ilgili olması harika ve bunu yılın en büyük filminde başarmak kolay değil” dedi.

İşte sohbetimizden düzenlenmiş alıntılar.

“Barbie”nin büyük başarısı sizi şaşırttı mı?

Senaryoyu Barbie’ye hiçbir bağlılığım olmadan okumaya başladım. Barbie’lerle oynayarak büyümedim. Greta’nın bununla ne yapacağını daha çok merak ediyordum. Sadece komik, yıkıcı ve son derece tuhaf değildi. Aynı zamanda kadınlıkla da ilgiliydi. Senaryoyu okumayı bitirdiğimde, bunun kimsenin istemediği ama bizim alacağımız Barbie filmi olduğunu görünce çok heyecanlandım. Başından beri bunun çok büyük olacağına dair bir his vardı.

Çocukken neden Barbie’lerle hiç oynamadın?

Barbie’lere paramız yetmezdi. Bütün eşyalarıyla birlikte çok pahalıydı. [Laughs] Barbieleri olan bir kuzenim vardı ve onun evinde onlarla oynuyordum ama onlar da bana çok mesafeli görünüyorlardı. Barbie anlatısında temsil edildiğimi pek hissetmedim. Bana ulaşılmaz bir dünya gibi geldi.

Barbie ile kişisel bir bağlantınız olmadığına göre Gloria karakterine ve bu dünyaya nasıl girdiniz?

Bana bu karakter hakkında gerçekten fikir veren şeylerden biri, Barbie’nin birçok farklı boyut, şekil ve renge genişlediğini gösteren Minik Omuzlar: Barbie’yi Yeniden Düşünmek belgeseliydi. Kadın [Kim Culmone] Oldukça havalı, feminist, ilerici bir kadın olan Barbie’nin baş tasarımcısı olarak anılan kişi, her taraftan tepkiyle karşılaştı: “Barbie değişemez” diyen mülk sahiplerinden ve onun yanında yer almasına kızan ilerici arkadaşlarından. Barbie ilgiyle. “Kadınlar için bu kadar kötü olan bir şeyi neden umursuyasınız ki?”

Ancak annesiyle Barbie oynamakla arasında derin bir kişisel bağ vardı. Kusurlu olduğunu bildiği ama yine de onun için bir anlamı olan bu fikir için savaştı. Bu bana Gloria’yı gerçek bir yetişkin kadın olarak oynamam ve onun neden Barbie ile oynadığını ve Barbie Ülkesi’ni istediğini anlamam için ihtiyacım olan bilgiyi verdi.

Gloria’nın artık inanılmaz derecede popüler olan konuşmasını ilk gördüğünüzde ne düşündünüz?

Kesinlikle önemli bir an gibi geldi ama Gloria en başından beri gülümsüyordu. Kendini ifade etme izni arayışını temsil ediyor. Sevdiği her şeyi şirket kıyafeti altında saklarken ve olabileceğini hayal ettiği her şey olurken, anne ve sorumlu kariyer kadını rolünü oynamak zorundadır. Onunla pembe spor ayakkabılarıyla tanıştığımız andan o kovalamacaya çıktığı ana kadar, bu kadar çok bastırmış biri için pek çok dileğin gerçekleşmesi ve özgürleşmesi vardı.

Monolog Gloria’ya çok doğru geldi. Evet, Barbieleri yaşadıkları anın dışına çıkarıyor ama aynı zamanda Gloria için de bu yolculukta keşfettiklerini söylemek zorunda olduğu doğal kırılma noktasıdır. Bunun büyük bir an olduğunu ve işe yaraması gerektiğini fark ettim ama aynı zamanda kendisi için daha fazla özgürlük arayışından bağımsız olarak da işe yaramadı.

Konuşma hiç değişti mi?

Metin biraz gelişti. Greta bana şunu sordu: “Neden bana ne söyleyeceğini söylemiyorsun?” Kendi kelimelerinizle yazın. Ne eklersiniz?” Her yönetmen başlangıçta oyuncuları işlerini yeniden yazmaya davet etmez. Konuştuğumuz bazı şeyler senaryoya da yansıdı. “Her zaman minnettar ol” ifadesi Greta ile yapılan bu konuşmadan geldi. Bunu açıklayarak şunları ekledi: “Fakat sistemin hileli olduğunu asla unutmayın.” Yaptığımız birçok versiyon vardı. Gözyaşları içinde bitirdik. Kahkahalarla bitti, büyüdü, küçüldü ve ben bunu yapabildim çünkü Greta’nın film için neyin doğru olacağını bildiğine gerçekten güvenmiştim.

Bazılarının Gloria’nın konuşmasının feminizmi aşırı basitleştirdiğine inandığı söylem hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir şeyleri bilebiliriz ama yine de onları yüksek sesle duymaya ihtiyaç duyarız. Hala rahatlatıcı olabilir. Feminizm 101 dersine ihtiyaç duyan pek çok insan var; yeni reşit olan ve içinde büyüdükleri kültür hakkında hiçbir kelime bilmeyen kızlardan oluşan bir nesil var. Artı, feminist teori hakkında düşünmeye hiç zaman ayırmamış olabilecek oğlanlar ve erkekler.

Feminizm hakkında çok şey biliyorsanız, bu aşırı basitleştirme gibi görünebilir, ancak bu filmi bir nedenden dolayı yasaklayan birçok ülke var. Belki temel olan veya bazılarının düşündüğü gibi temel feminizmin gerekli olmadığını söylemek aşırı basitleştirme olur. Kadınlık deneyimine ilişkin herkesin aynı bilgi ve anlayış düzeyinde olduğunu varsaymak aşırı basitleştirme olur.

Gloria’nın hikayesi Barbie’ninkiyle yakından bağlantılı. Sizce ikisi, zorlukların üstesinden gelmek için birbirlerine nasıl yardımcı oluyorlar?

Greta, Margot ve ben Gloria ile Barbie arasındaki ilişkinin bir aşk hikayesi olduğunu konuştuk. İnternetteki bazı kişilerin bu okuma için ısrar ettiği şey kesinlikle romantik değil, ama Barbie ve Gloria’nın tamamlanmak ve her birinin eksik olduğu bir yapbozun parçaları olmak için birbirlerine nasıl ihtiyaç duyduklarından bahsettik. Bu yolculuk, Gloria’yı, gerçek dünyada olması gerektiğine inandığı türden bir kadın olma gibi imkansız bir görevden kurtarır. Ve Barbie, insan olmayı seçerek, yerine getirmesi gereken şeyleri hiçbir zaman yerine getiremeyecek bir fikir olmaktan kurtuluyor.

Filmden ilham alan Barbie koleksiyonu için sizin imajınızdan yola çıkılarak yapılan bebeği ilk gördüğünüzde nasıl tepki verdiniz?

Gerçeküstü. Benim için aslında yüz özelliklerinde bazı benzerlikler vardı. Honduraslı Amerikalı bir kadının modellendiği ilk Barbie bebektir. Şu ana kadar kimsenin oynayacak bir Honduras Barbie bebeği olmadığını bilmek gerçekten çok özel.

Başrol Oyuncu dalında Emmy kazanan ilk Latin olmak gibi kariyerinizin her zaman ilklerle dolu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Birinci olma baskısı çok büyük.

Bundan sonra başka bir fırsatın olabileceği umuduyla, elimden gelen en iyi işi yapmak için önüme çıkan her fırsatı değerlendirdim. Geriye dönüp baktığımda, kariyerimin kültürün benim gibi birine nasıl baktığına göre şekillendiğini görmek çok daha net. Ortaya çıkan fırsatlar beni çok özel çerçevelerin içinde tuttu. Sanırım bir oyuncu olarak görevim bu karakterlere mümkün olduğu kadar karmaşıklık kazandırmak ve sadece beklentilerle çelişen karakterleri oynamak değil.

O zamandan bu yana Hollywood’da Latin Amerikalılar için işler iyileşti mi?Gerçek kadınların kıvrımları vardır”?

Senaryoyu yazan Josefina López’in bu filmi yapması 11 yıl sürdü. Ve filmin başarılı olması, kendisine sayısız fırsat sunulan Latin kökenli yazarlar, yönetmenler ve aktrisler için bir dönüm noktası anlamına gelmiyordu. Söylediğiniz gibi, büyük bir kategoride Emmy kazanan ilk Latin kökenliyim. Hala tek kişiyim ve bu bana keyif vermiyor. Bugün her şeyin 22 yıl önce Real Women Have Curves’ün yapıldığı zamandan farklı olduğuna inanmak istesem de, veriler genel olarak hiçbir şeyin değişmediğini gösteriyor.

Bu bana ‘Gerçek Kadının Eğrileri’nde anneni oynayan ve beyaz perdede altın haline getirdiği küçük rollerden kariyer yapan Lupe Ontiveros’u hatırlatıyor.

O çok büyük bir güçtü, inanılmaz bir yetenekti. [Ontiveros died in 2012.] Bizden esirgenen ve büyütecin asla sunamadığı tüm inanılmaz başarıları sık sık düşünüyorum çünkü bu fırsatlar onun gibi biri için mevcut değildi. Ve yine de işini yaptı. Aklına gelen her parçayı aldı, mizahla doldurdu ve unutulmaz kıldı. Sık sık onu ve sahip oldukları her şeyle ellerinden geleni yapan benden önceki tüm Latin aktörleri düşünüyorum.

Sektördeki Latinler için ideal gelecek olarak ne görüyorsunuz?

Umudumuz, Latinlerin muazzam yetenekleri için gerçekten de çıkış noktaları yaratmamızdır. Ve sadece görünür olma mücadelesinin ötesine geçebileceğimizi ve “Biz buradayız”ın ötesine geçen şeylerle tam insanoğlu olarak, sanatçılar olarak yaratıp var olabileceğimizi. . Çeşitliliği talep etmek için kutuların işaretlenmesi açısından oldukça işlemsel olan pek çok şey var. Latin kökenli bir kadın olarak benim için bu filmin en heyecan verici yanlarından biri, bu kadar maceralı, neşeli ve eğlenceli bir şeyin parçası olma davetiydi. Gloria Latin kökenli ama bu hikayede yer almasının nedeni Latin kökenli olması değildi.