ABD’nin Çin Yaptırımları Samsung ve SK Hynix’i de Etkileyebilir

Leila

Global Mod
Global Mod
ABD’nin Çin Yaptırımları Samsung ve SK Hynix’i de Etkileyebilir ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin yarı iletken sanayisini yavaşlatmak için yaptırımlarını genişleterek çip üretim ekipmanlarının sevkiyatını kısıtlamıştı. Bu yaptırımlar Çinli şirketleri direkt vuracak. Çin’de üretim yapan Samsung ve SK Hynix üzere Güney Kore merkezli şirketler şimdilik bu yaptırımlardan muaf. Lakin görünüşe göre uzun vadede her iki şirket de bu süreçten olumsuz etkilenecek.

Samsung ve SK Hynix, Nikkei‘ye bakılırsa global üç boyutlu NAND ve DRAM üretiminin kıymetli bir kısmını Çin’de yapıyor. Samsung, üç boyutlu NAND çiplerinin yaklaşık %40’ını Çin topraklarında üretiyor. SK Hynix ise DRAM üretiminin yaklaşık %40’lık kısmını ülke topraklarında yapıyor.

Aslında her iki şirket de son teknoloji üretim ekipmanlarını fabrikalarına kurdu ve üretime başladı. Fakat gelecekte işler farklı bir hal alabilir. Her iki Koreli şirket de bir yıl boyunca Çin’deki fabrikalarına gelişmiş Amerikan araçları getirebilecek. Bir yıl dolduğunda ise ekipman tedarik etmek için ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yeni bir ihracat lisansı almaları gerekecek.

ABD merkezli şirketler, yeni kurallara nazaran 128 yahut daha fazla katmana sahip üç boyutlu NAND üretiminde kullanılan araçları gönderemiyor. Bunun yanında, 18nm yahut daha gelişmiş üretim teknolojileriyle DRAM üretmek için alınan ekipmanlara erişim kısıtlı. Samsung ve SK Hynix’in ürettiği birçok eser ise daha gelişmiş teknolojilere gereksinim duyuyor.