150 yaşında, Rachmaninov ve müziği ‘kalmak için burada’

Hasan

Global Mod
Global Mod
Ardından Kreisler’in “Aşk Şarkısı”, bu virtüöz rolde Liszt gibi birinin izinden giderek Rachmaninoff tarafından yazıya döküldü. Ve “Corelli”de -temayı Kreisler’den almış gibi görünüyor- Rachmaninoff, büyük ölçekli solo parçalardan en önemlisi olduğunu düşündüğüm şeyi yazdı. Devrimden sonra sürgünde yazdığı birkaç kompozisyon patlamasından biridir. Bunu çok araştırıcı ve aynı zamanda çok karanlık ve hüzünlü buluyorum. Coda’da tabiri caizse müzik yoktur; uzayda parçalanmış bir şey gibi dağılıyor.

Kendi transkripsiyonlarıyla sona ererler.

Bu piyanist geleneğine transkripsiyon yapanlar olarak saygı göstermek istedim. “In the Silence of the Secret Night” çocukluğumdan beri sevdiğim bir şarkı ve fantastik ve yaratıcı piyanist kıyafetlerin katman katman çok zengin bir transkripsiyonu var. Ama düşündüm ki, bu biraz daha masum, daha önceki malzeme için, onu Dördüncü Konçerto veya “Paganini” Rapsodisi zamanı değil, İkinci Piyano Konçertosu ile aynı zamana göre çerçevelemek istedim.

Rachmaninov’un yeterince yenilikçi olmadığı eleştirisine – o zaman ve şimdi – nasıl tepki veriyorsunuz?

Bu standarda göre, birçok büyük besteci reddedilebilir. Stravinsky’nin değişen kompozisyon diline, caza ve Amerika’da duyduklarına tepki verdiğini duyabilirsiniz. Ancak bu eleştirilerin yanı sıra bazı dinleyicilerin psikolojik sorunu da var, popüler olursa iyi olamaz.

Yüksek sanatı neyin oluşturduğunun kriterleri tartışılabilir veya tartışılabilir, ancak müzik ve sanatın ne anlama gelebileceğine dair modülasyonlara tabidir. Teknolojiyle deneyler yapıyor ve cevaplar bulmak için Avrupa, Rusya ve Amerika arasında köprüler kuruyor.

Az önce söylediklerinize dayanarak, hem inanılmaz derecede popüler hem de ustaca bestelenmiş olduğu için İkinci Piyano Konçertosu ile bir vaka çalışması yapalım.